01.01.2010, Miroslav Fuks

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - ročník 2003/04

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - ročník 2003/04Fotbalový ročník 2003/04 vlastně začal už na jaře. Na apríla 2003 schválilo jihlavské zastupitelstvo investici v ve výši 8 miliónů korun, která měla být použita ke splnění zbývajících svazových požadavků pro II. ligu. Dalších 9 milionů korun město uvolnilo pro realizace umělého travnatého povrchu III. generace v areálu Na Stoupách. Dále už v květnu 2003 vedení klubu oznámilo, že po třech úspěšných ročnících v Jihlavě skončí asistent Josef Kolečko a že jeho místo obsadí klubový odchovanec Josef Vrzáček.

 

V předstihu byla oznámena i nová jména pro letní přípravu – z Prostějova přestoupilo duo Liška – Navrátil, z Boskovic útočník Vorlický a ze Sigmy přišel na hostování stoper Čep. Z hráčů užšího kádru tým opustil pouze stoper Juračka, kterému skončilo hostování.
Vše bylo připraveno a najednou přišel šok. Dva týdny po zahájení letní přípravy oznámil Roman Pivarník, že odchází trénovat do Saudské Arábie! „Trenér Pivarník obdržel velice lukrativní nabídku a jelikož jeho smlouva obsahuje bod o uvolnění v případě možnosti zajímavého zahraničního kontraktu, tak jsme mu v odchodu nemohli bránit," uvedl ředitel FC Vysočina Zdeněk Tulis. Hledání nového lodivoda trvalo pouhé dva dny. V pátek 11. července bylo oznámeno jméno nového kouče, kterým se stal dlouholetý brankář Dukly Praha a reprezentace Jaroslav Netolička. Ten po svém nástupu řekl: „Mužstvo je velice dobře složeno věkově, menší problém vidím v převaze ofenzivních typů nad defenzivními. Na hodnocení kvality kádru je však zatím velmi brzy, vše prokáží až mistrovská utkání. Samostatnou kapitolou je pak zázemí klubu, které je po všech stránkách opravdu na výborné úrovni.“
Stadión a hrací plocha se v létě konečně dočkaly druholigových parametrů. Provedeny byly výše uvedené investice, které obnášely zvětšení laviček náhradníků na 16 míst, osazení hlavní tribuny 1.100 předpisovými sedadly a rozšíření travnaté plochy na požadovaný rozměr 115 x 76 m. Ten zahrnuje bezpečnostní vzdálenost mezi reklamními panely a hrací plochou, která má výměru 105 x 68 m.
Ligová sezóna byla pro Vysočinu od počátku nevýrazná a svým způsobem bezstarostná. Na domácí půdě mužstvo střídalo výhry s porážkami a venku za celý ročník vyhrálo pouze jednou a to až ve 28. kole ve Vítkovicích! Tým do většiny zápasů nastupoval s nálepkou favorita, s níž se vždy nedokázal vyrovnat. Při velké vyrovnanosti soutěže bylo výsledkem 6. místo se ziskem 46 bodů. Tím bylo zároveň zopakováno dosud nejlepší druholigové umístění klubu.
Že v sobě mančaft skrývá velký potenciál potvrzoval především v zápasech Poháru ČMFS. Své pohárové tažení zakončili svěřenci kouče Netoličky až v semifinále na půdě Baníku Ostrava! Není divu, že domácí poháru v ročníku 2003/04 druholigovou soutěž zastínil a sezónu tak bylo možné překřtít na pohárovou. Odstartovala povinnými výhrami v Lipové a ve Ždírci, což na jihlavský stadión přivedlo Slavii Praha. Ta si však svým profesorským výkonem na nadšeně bojující Jihlavě vylámala zuby. Zápas rozhodl ve 24. minutě roh Večeři, Čep vrátil v těžké pozici míč do ohně a Kotrys “opěrnou” pravačkou prostřelil přemísťujícího se Černého. Vysočina tak slavila historické vítězství a postup do osmifinále.


K oslavám došlo i na druhém klubovém areálu Na Stoupách. Ve středu 19. listopadu 2003 zde byl slavnostně otevřen umělý travnatý povrch 3. generace s umělým osvětlením. Premiéru historicky první umělé trávy fotbalových rozměrů v kraji obstaraly žákovské výběry FC Vysočina a Sparty Praha. Nové hřiště vyrostlo náklady ve výši 16 miliónů korun díky společné investici města Jihlavy a kraje Vysočina.
Zimní příprava tak vůbec poprvé proběhla na kvalitním povrchu a navíc s minimálními změnami v kádru. „Do velkých změn jsme nešli záměrně. Zimu jsme využili k otestování kvalit stávajícího kádru s výhledem na naše výkonnostní cíle, které si dáváme do budoucna. Hráči dostali pro jaro důvěru a nyní si musí říci o místo v kádru pro příští sezónu. Rádi bychom přes Plzeň přešli do dalšího kola poháru a tím dosáhli historického úspěchu,“ řekl před startem jara Tulis.
Proti prvoligové Plzni Vysočina brzy prohrávala, ale gradujícím výkonem dokázala vítězství strhnout na svoji stranu. Nejdříve ve 40.minutě hlavou vyrovnal Večeřa a tlak ve druhé části zužitkoval v 70. minutě v rozhodující branku pohárový střelec Kotrys, který přesně hlavičkoval Vladykův centr. K pohárovému čtvrtfinále 7.4.2004 přijely Teplice a Jihlava tak měla jedinečnou šanci na odvetu za čtvrtfinálové vyřazení v ročníku 1995/96. Horváth, Rada a spol. přijeli s jasným cílem postoupit, neboť jedině tak mohli získat místo v pohárové Evropě. Vysočina však byla proti! Jihlavské nasazení mělo jasně navrch a Severočeši mohli prohrát 5:0. K senzaci však stačil jediný gól, který v 18. minutě vstřelil po rohu Vladyky úžasným volejem Večeřa.
V semifinále Vysočině los přisoudil Baník Ostrava v senzační mistrovské formě na jeho stadiónu. Přesto Jihlava ve středu 12.5.2004 více než šedesát minut živila sen o poháru UEFA. Vysočina bezchybně bránila a každé ojedinělé příležitosti se snažila využít k brejkům. Ve 30. minutě Vladyka zahrál trestný kop ze strany, který s pomocí tyče zapadnul do brány! Druhý poločas začal Baník v mnohem svižnějším tempu a dostal Vysočinu pod permanentní tlak. Probudil se zejména Heinz, který v 66. minutě šajtlí obstřelil Vorla a vyrovnal. V 85. minutě Lička našel volného Matušoviče a ten rozhodl o postupu Baníku do finále.


Vedení FC Vysočina si uvědomovalo sílu kádru a reálnost možných prvoligových ambicí. I proto 14 dní po pohárovém semifinále sáhlo k překvapivému kroku, když se k nevoli mnoha fanoušků rozhodlo neprodloužit smlouvu trenérovi Netoličkovi a ohlásilo angažování kouče Karla Večeři! „Na základě zvážení všech pro a proti jsme se rozhodli pro změnu nejen trenérského dua, ale celého realizačního týmu. Ten byl totiž krom trenérů pohromadě již více než pět sezón a potřeboval nový impuls, který by mužstvo posunul k vyšším metám,“ řekl k tomuto kroku ředitel Tulis a doplnil: „Letošní ročník nám naznačil, že bychom při určitých krocích mohli skončit lépe a usilovat i o postup. Momentálně se totiž nacházíme na mezníku usilování o nejvyšší soutěž, k tomu však potřebujeme vyřešit dvě zásadní otázky, bez kterých se nehneme z místa – rekonstrukci stadiónu a navýšení rozpočtu.“
„Vzpomínat budu na každé vydařené utkání a na příjemnou partu hráčů. Těžko pak mohu zapomenout na skvělé účinkování v poháru. Jen je škoda, že jsme tento zázrak nedotáhli do konce. Podtrženo a sečteno – na Vysočině jsem zažil krásné chvíle. Určitě nás může mrzet hodně dobře rozehraných duelů, které jsme nakonec nedotáhli k výhře či remíze. Pokud bychom tyto zápasy zvládli, tak jsme mohli atakovat minimálně 3. příčku,“ zhodnotil sezónu odcházející kouč Netolička.

Ročník v kostce

Majetková struktura a vedení klubu:

-

Stadión a tréninkové plochy:

- v létě 2003 byly na stadiónu v Jiráskově ulici splněny veškeré podmínky ČMFS pro II. ligu – rozšíření travnaté plochy na 115 x 76 m , hlavní tribuna osazena 1.100 předpisovými sedačkami a zvětšení střídaček

- 19.11.2003 bylo v jihlavském areálu Na Stoupách slavnostně otevřeno první hřiště v kraji Vysočina s umělým travnatým povrchem 3. generace

Trenéři „A“ týmu:

do 9.7.2003: Roman Pivarník, asistent Josef Vrzáček

od 12.7.2003: Jaroslav Netolička, asistent Josef Vrzáček

Ligové výsledky a statistiky:

ZDE

- sezóna, v níž mohla Vysočina dosáhnout na víc, než „jen“ na 6. místo. Tým zbytečně ztrácel body a nedařilo se mu vítězit venku. Svoji kvalitu dokázal senzační spanilou jízdou v domácím poháru.

- Pohár ČMFS: FC Vysočina postupně vyřadila Slávii Praha, Viktorii Plzeň a FK Teplice a až v semifinále, tedy mezi čtyřmi nejlepšími celky ČR, nestačila na mistrovský Baník Ostrava.

Nejčastější sestava:

Vorel – Šourek, Čep, Kadlec, Baštař – Veselý, Večeřa, Vladyka, Kotrys - Kaplan, Hošťálek

Průměrná domácí návštěvnost:

900 diváků

Soupiska „A“ týmu

ZDE

Změny v kádru „A“ týmu:

Podzim:

Příchody: Liška a Navrátil (oba přestup SK LeRK Prostějov), Vorlický (přestup Minerva Boskovice), Čep (hostování SK Sigma Olomouc), Kotrys (hostování FC Bohemians Praha), Vorel (hostování Sparta krč), Polónyi (hostování Nový Jičín)

Odchody: Zimčík (přestup Dolní Němčí), Juračka (konec hostování Hradec Králové), Kovář (hostování HFK Třebíč), Slavík a Bratršovský (přeřazeni do "B" mužstva)

Jaro:

Příchody: Kotrys (hostování FC Bohemians Praha), Vácha (přeřazen z "B" mužstva)

Odchody: -

„B“ tým dospělých

výborné 3. místo v divizi

Mládežnické týmy

starší dorost se zachránil v extralize – 14.místo

 
Aktuálně

U17: Domácí prohra se Zbrojovkou

Ani jihlavský mladší dorost nedokázal vyzrát v moravském derby na brněnskou Zbrojovku a prohrál 0:3 (0:2). Vysočina si ale i přes tento výsledek drží 13. příčku v tabulce a v příštím kole zavítá na půdu Slavie Praha. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu