22.11.2009, Miroslav Fuks

Tvarůžek: Umístění žáků odpovídá jejich výkonnosti

Tvarůžek: Umístění žáků odpovídá jejich výkonnostiV poslední říjnový den skončily podzimní boje ve obou nejvyšších žákovských soutěžích na Moravě a Slezsku. V nejvyšší soutěži MSŽL nastupují „A“ týmy starších a mladších žáků FC Vysočina a v divizi, která je v hierarchii soutěží na 2. místě, působí dvě „B“ družstva jihlavských žáků. Vedoucího sportovních tříd FC Vysočina a zároveň trenéra starších žáků „A“ Pavla Tvarůžka jsme požádali o posezónní rozhovor a hodnocení.

 
Jsou výsledky a výkony jednotlivých týmů v souladu s očekáváním nebo došlo ke zhoršení?

Postavení všech týmů ve středu tabulky odpovídá jejich výkonnosti. Dokázali jsme porazit soupeře ze špičky tabulky, ale naopak i prohrát se slabšími týmy. Úkolem pro jarní část bude zejména zkvalitnit herní projev a doplnit jednotlivá družstva na některých postech.

Který tým překvapil a naopak?

Nad očekávání si v soutěži počínali žáci C, kteří výborně zvládli zejména druhou polovinu podzimu, kdy posledních pět kol neprohráli. Dokázali v utkáních s těžkými soupeři zvítězit nad 1. FC Slovácko, Baníkem Ostrava a remizovat s týmy 1.FC Brno a Sigma Olomouc. Ostatní žákovská družstva předváděli velmi nevyrovnané výkony.

Kam se moravskoslezský žákovský fotbal vyvíjí? Sledujete v tomto směru nějaké změny? Zaostává nějak FC Vysočina?

Úroveň soutěže šla v posledních dvou letech poněkud dolů. Většina týmů se potýká s úbytkem dětí, kteří hrají fotbal, což se projevuje i na hráčské kvalitě. Mezi nejsilnější trojku dlouhodobě patří Olomouc, Brno a Ostrava, další kluby včetně nás nemají takové množství kvalitních hráčů. Přesto si myslím, že i těmto klubům dokážeme díky poctivé práci neustále konkurovat. Máme však ve vlastních řadách stále co zlepšovat.

Problémem FC Vysočina je určitě nedostatek tréninkových ploch...

To je dlouhodobý problém. Na tak značný počet týmů je tréninkových ploch opravdu málo. My jsme v průběhu podzimu využívali tréninkové hřiště a umělou trávu na Jiráskově ulici, nebo jsme na tréninky dojížděli na hřiště do Antonínova Dolu.

Počítáte, že se na zimní přípravu přesunou někteří hráči do mladšího dorostu?

To záleží na posunech v dorosteneckých kategoriích, ale předpokládám, že k tomuto kroku nebudeme sahat. Některé hráče ale určitě v průběhu jara občas vyzkoušíme v zápasech za dorost D.

Dojde k posunům hráčů mezi žákovskými týmy?

Některé hráče máme již dlouhodobě posunuty do vyšších kategorií, takže v tomto směru žádné velké změny nebudou.

Jak bude vypadat tréninková příprava týmů v mezidobí a poté v zimní přípravě?

Tréninky probíhají bez přerušení až do poloviny prosince včetně několika přípravných utkání a halových turnajů. V lednu se každý tým zúčastní dvou až tří halových turnajů a od února už budeme hrát přípravná utkání venku. V lednu a únoru absolvuje také každé družstvo zimní soustředění v rámci sportovních tříd, kde budeme kombinovat tréninkovou přípravu v hale s kondičním tréninkem na běžkách.

ŽÁCI „A“ (ročník 1995)

- 7. místo - 17 bodů – skóre 20:17

Hodnocení trenéra Pavla Tvarůžka: „V průběhu podzimu jsme měli velmi kolísavou výkonnost. Nezvládli jsme zejména zápasy venku proti týmům ze spodních pater tabulky (Znojmo, Vítkovice, Opava, Vyškov). Naopak nejkvalitnější výkony jsme předvedli v utkáních proti 1. FC Brno, Sigmě Olomouc, Zlínu, Karviné a Hlučínu.
Trápila nás zejména koncovka, neboť jsme si dokázali vytvořit brankové příležitosti, ovšem jejich zakončení bylo žalostné. 20 vstřelených branek ve 13 utkáních je dosti málo. V obranné fázi jsme v některých situacích byli nedůslední a nedůrazní a proto jsme často inkasovali laciné branky. Malé nasazení a bojovnost jsme předváděli zejména na hřištích soupeřů, v domácích utkáních byly naše výkony podstatně kvalitnější. Kromě těchto nedostatků jsme měli v průběhu celého podzimu až příliš častá zranění a nemoci hráčů, což samozřejmě snižovalo konkurenci v týmu a možnost reagovat na nepříznivý vývoj v některých zápasech. Díky tomu měli ale všichni hráči dostatek příležitostí prokázat svoji výkonnost na hřišti.
Družstvo se v průběhu podzimu ukázalo jako velice pracovité a jsem přesvědčený, že pokud se nám v zimní přípravě vyhnou zranění a nemoci, půjde výkonnost hráčů nahoru a v tabulce se posuneme do vyšších pater.“

Odehrané zápasy: 13 - Duba Tomáš, Hron Vojtěch, Kořínek Vojtěch, Prokop Jakub, Rychetník Jakub, 12 - Čáp Aleš, Kriegsmann Miloš, Kubát Jaroslav, Maruš Štěpán, Pedro Dominik, Poul Daniel, Zimola Jan, 10 - Břinek Radim, 9 - Meloun Petr, 8 - Severa Přemysl, 5 - Veselský Michal, 2 - Kliment Tomáš.

Odehrané minuty: 900 - Duba Tomáš, 896 - Hron Vojtěch, 840 - Pedro Dominik, 816 - Kriegsmann Miloš, 801 - Maruš Štěpán, 669 - Rychetník Jakub, 632 - Kořínek Vojtěch, 630 - Poul Daniel, 615 - Čáp Aleš, 572 - Prokop Jakub, 571 - Kubát Jaroslav, 501 - Břinek Radim, 454 - Zimola Jan, 403 - Severa Přemysl, 345 - Meloun Petr, 245 - Veselský Michal, 50 - Kliment Tomáš.

Vstřelené branky: 5 - Maruš Štěpán, 4 - Duba Tomáš, Kubát Jaroslav, 2 - Kriegsmann Miloš, Prokop Jakub, 1 - Pedro Dominik, Rychetník Jakub, Veselský Michal.

ŽÁCI „B“ (ročník 1996)

 - 8. místo - 16 bodů – skóre 15:35

Hodnocení trenéra Vladimíra Hekerleho: „Přesvědčili jsme se o náročnosti soutěže, ve které se nám dařilo střídavě. V několika zápasech jsme propadli jak herně, tak výsledkově, ale byla utkání, která jsme vyhráli díky bojovnosti. Vzhledem k tomu, že hrajeme až na výjimky se staršími soupeři, jsme soutěž zvládli obstojně a v jarní části bychom neměli mít starosti se záchranou. Zlepšení by mělo přijít hlavně v herním projevu a větší agresivitě v osobních soubojích. Můžeme být spokojeni s umístěním, ne tolik s předvedenou hrou.“

Odehrané zápasy: 13 - Dont Marek, Mazel Michal, Polívka Adam, Šerý Daniel, Šerý Marek, Zábrodský Jan, 12 - Haala Vojtěch, Klíma Jiří, Vedral Filip, 11 - Hekerle Lukáš, 9 - Sargsyan David, 8 - Bednařík Martin, Kolář Marek, 5 - Jícha Filip.

Odehrané minuty: 910 - Zábrodský Jan, 852 - Mazel Michal, 840 - Haala Vojtěch, 809 - Polívka Adam, 796 - Šerý Marek, 780 - Vedral Filip, 770 - Hekerle Lukáš, 721 - Klíma Jiří, 661 - Dont Marek, 612 - Sargsyan David, 595 - Kolář Marek, 479 - Šerý Daniel, 418 - Bednařík Martin, 315 - Jícha Filip.

Vstřelené branky: 3 - Dont Marek, Klíma Jiří, Sargsyan David, 1 - Haala Vojtěch, Mazel Michal, Šerý Daniel, Šerý Marek, Duba Tomáš, Kořínek Vojtěch.

ŽÁCI „C“ (ročník 1997)

- 8. místo – 16 bodů – skóre 19:16

Hodnocení trenéra Kamila Průši: „Podzimní část soutěžního ročníku 2009/10 hodnotím pozitivně. Většina hráčů pracuje poctivě a postupně se zlepšujeme. Začátek soutěže nám herně ani výsledkově vůbec nevyšel. Změna se dostavila v polovině září. Herně se zlepšujeme a jsme schopní hrát vyrovnané zápasy s celky z první poloviny tabulky. Herně nás přehrál zcela jasně Hlučín. Další týmy, kterým jsme nestačili, byly Brno a Zlín. Naopak vyrovnané partie jsme sehráli s Opavou, Slováckem, Ostravou, Vyškovem a Frýdkem-Místkem. Herně lepší jsme byli v utkáních s HFK Olomouc, Vítkovicemi, Karvinou a Znojmem. Zisk šestnácti bodů je pro kluky dobrým povzbuzením k další práci. Jsem si jistý, že na jaře budou naše výkony ještě lepší. Předností týmu je pracovitost v trénincích. Kvalita tréninku by se zajisté ještě zlepšila, pokud by se tým vhodně doplnil. Nedostatkem je právě malá konkurence mezi hráči. Hodně také musíme zapracovat na technických kvalitách jednotlivých hráčů.“

Odehrané zápasy: 13 - Štěpánek David, Giňa Filip, Wendl Miroslav, Bělovský Ondřej, 12 - Bajer Jan, Gabrhel Robert, Pech Matyáš, 11 - Steinbauer Boris, Látera Karel, Navrkal David, Pecina Marek, Diviš Marek, 10 - Hekrdla Tomáš, Kolčava Ladislav, Šrámek Martin, 6 - Vítek Lukáš, 5 - Šimončič Michal, 4 - Parma Pavel.

Odehrané minuty: 769 - Bělovský Ondřej, 761 - Štěpánek David, 707 - Bajer Jan, 657 - Wendl Miroslav, 600 - Kolčava Ladislav, 586 - Pecina Marek, 584 - Látera Karel, 571 - Navrkal David, 516 - Giňa Filip, 480 - Gabrhel Robert, 416 - Steinbauer Boris, 388 - Pech Matyáš, 382 - Hekrdla Tomáš, 278 - Šimončič Michal, 238 - Parma Pavel, 236 - Diviš Marek, 212 - Šrámek Martin, 69 - Vítek Lukáš.

Vstřelené branky: 4 - Štěpánek David, Bajer Jan, 3 - Bělovský Ondřej, Pech Matyáš, 1 - Kolčava Ladislav, Giňa Filip, Pecina Marek, Diviš Marek.

ŽÁCI „D“ (ročník 1998)

 - 10. místo – 13 bodů – skóre 20:19

Hodnocení trenéra Pavla Kračmara: „Výkonnost týmu se lišila v každém mistrovském zápase a trpěla velkou nevyrovnaností. Jeden týden hráči pracují jako tým (bojovnost, vůle po vítězství), další týden je tomu naopak. Hlavním nedostatkem týmu je nedostatečný počet hráčů. Jako nutnost vidím doplnění o jednoho hráče na každém postu.“

Odehrané zápasy: 13 - Benáček Jakub, Blaško Marian, Časta Pavel, Vítek Michal, 12 - Nováček Bohumil, Svoboda Patrik, Svoboda Richard, Vrzal Milan, 11 - Antoš Marian, Pacek Dominik, Vašíček Jakub, Vlk Adam, 7 - Čermak Ondřej, Prkna Ondřej, 6 - Caha Josef, 3 - Lát Lukáš.

Odehrané minuty: 780 - Časta Pavel, Vítek Michal, 760 - Blaško Marian, 750 - Benáček Jakub, 720 - Svoboda Richard, Vrzal Milan, 700 - Svoboda Patrik, 660 - Vašíček Jakub, 600 - Antoš Marian, Nováček Bohumil, Pacek Dominik, Vlk Adam, 420 - Čermák Ondřej, 360 - Caha Josef, Prkna Ondřej, 60 - Lát Lukáš.

Vstřelené branky: 6 - Blaško Marian, 4 - Antoš Marian, Svoboda Richard, 2 - Časta Pavel, 1 - Benáček Jakub, Vrzal Milan, Klíma Jiří, Sargsyan David.


 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu