12.11.2009, Miroslav Fuks

Dorostenecké „béčko“ na jaře čeká boj o záchranu

Dorostenecké „béčko“ na jaře čeká boj o záchranuPřed dvěma sezónami "B" dorost FC Vysočina vykopal postup do extraligy a stejnému týmu se v MSDL dařilo i v loňském ročníku. Aktuální situace po podzimu je však mnohem hroší. Tým přezimuje na sestupové 15. příčce. Kde jsou hlavní příčiny? Na to jsme se zeptali kouče Davida Oulehly.

 
Nelze srovnávat předchozí ročníky s tím letošním. Ročník 1990, který tuto soutěž vyhrál, byl velmi dobrý. Dařilo se i minulý rok a to proto, že v mužstvu byla celá řada kvalitních hráčů (Vacek, Zeman, Fadrný, Poláček, Kryštůfek, Čížek, Málek, Přibyl, Kosak...).

Jako trenér samozřejmě nesu za výsledky zodpovědnost a té se také nezříkám. Hlavní důvody špatného umístění vidíme ve čtyřech základních bodech. Především je to kvalita mužstva, neboť několik hráčů ročníku 1992, o který bychom se v „B“ dorostu měli opírat, již náleží mezi stěžejní hráče „A“ dorostu. Za tyto hráče však do „béčka“ nepřišla adekvátní náhrada.

Další problém představuje šířka našeho kádru. Při zraněních a nemocech jsme byli vinou nízkého počtu hráčů velice limitováni v tréninkovém procesu. To se negativně projevilo na herním obrazu mužstva i na samotných výsledcích. Konkurenční prostředí prakticky vymizelo a velmi složitě se reagovalo i na nepříznivé vývoje v utkáních, kde nebylo kam sáhnout.

Dále musím zmínit složení našeho kádru, který ze 70% představují defenzivní hráči. Právě absence ofenzivních typů se v konečném důsledku ukázalo být jako klíčové.

V neposlední řadě jsme, jako každé „béčko“, vytvářeli servis pro “A“ dorost, ze kterého k nám chodili hráči, kteří neměli herní vytížení nebo byli po tréninkovém manku. To se samozřejmě podepsalo na výkonu a herním obrazu Navíc se dost často jednalo o obranné typy hráčů, kterých jsme měli dostatek.

Co se po velmi dobrém úvodu, v němž jste z pěti zápasů uhráli 10 bodů, změnilo či zhoršilo?

Vždy až vývoj soutěží ukáže, jak na tom skutečně jste. Po dobrém začátku jsme byli hodně opatrní. Začali jsme dobře - porazili jsme doma slabé Šardice a Líšeň a s velkým štěstím i Opavu, která byla po celé utkání zápasu fotbalovější. I bod z Frýdku byl pro nás plusový. Poté však začala série utkání, kdy jsme hráli se soupeři vyrovnanou partii, ale utkání jsme nezvládali výsledkově. Soupeř byl vždy v rozhodujících chvílích přece jenom lepší. Mužstvo drželo spolu a dřelo, ale prohrávali jsme o jednu branku. Srážely nás individuální chyby a většinou jsme inkasovali jako první. Otočit výsledek pak bylo velmi těžké.

Který zápas byl na podzim nejpovedenější a naopak?

Sehráli jsme slušná utkání. Nejlepší výkon jsme podali doma proti Sigmě Olomouc. Tam jsme hráli s velkou vůlí po vítězství a zaslouženě jsme remizovali 1:1. Nejhorší byl zápas v Šardicích, kde jsme herně zcela propadli a dostali se na sestupová místa.

Jak hodnotíte úroveň MSDL? Kdo postoupí do nejvyšší soutěže?

MSDL je velmi kvalitní soutěž. Téměř půlku týmů tvoří „béčka“ mládežnických bašt na Moravě a ve Slezsku. Poté jsou tam velmi kvalitní soupeři, jejichž hráči jsou většinou o rok starší, což je v utkáních hodně znát. Letos hraje na špici Opava, která sestoupila z dorostenecké ligy. Je pro mě také favoritem soutěže a myslím si, že nakonec postoupí ona. Dobrými výkony se prezentuje i Třinec, který má velmi silné mužstvo. Domnívám se, že se bude o postup i o záchranu hrát do posledních kol.

Dojde v zimě k doplnění kádru z "A" nebo "C" dorostu?

Pokud se chceme na jaře vyrovnat konkurenci, tak je nutné mužstvo doplnit. Předpokládám, že by se měli do týmu posunout talentovaní hráči ročníku 1993, kteří si velmi dobře vedou v extralize mladšího dorostu. O posílení a složení mužstva se bude rozhodovat v přechodném období. Každopádně je důležité vytvořit zdravou konkurenci a mančaft obměnit.

Na jaře bude jasným cílem vaše záchrana...

Již před sezonou jsme dostali jasný cíl mužstvo v soutěži zachránit. Věděli jsme do čeho jdeme a že to nebude jednoduché. Přesto věříme, že se nám to podaří. Musíme vytvořit konkurenceschopné mužstvo s větším počtem hráčů, poctivě pracovat, poučit se z vlastních chyb a výsledek se jistě dostaví.

Hráčská bilance „B“ dorostu FC Vysočina

- bude doplněno

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu