01.10.2009, MF DNES - Vysočina - Jan Salichov

Do Slavie jsem šel se srdcem na dlani, vzpomíná Jinoch, nový manažer Jihlavy

Do Slavie jsem šel se srdcem na dlani, vzpomíná Jinoch, nový manažer JihlavyZ pozice manažera se Josef Jinoch podílel mimo jiné na cestě fotbalistů Liberce za mistrovským titulem či do čtvrtfinále Poháru UEFA, na stejném postu pracoval také v dalším elitním českém klubu, pražské Slavii. Proto může překvapit, že držitele trenérské A-licence možná více než práce v managementu láká role kouče.

 
 "Kdybych měl šanci si vybrat, trénování bych hodně zvažoval. Protože je to tvůrčí práce, která je nějakým způsobem vidět. Navíc, výkon hráčů a sestavení mužstva můžete hodně ovlivnit," říká Jinoch, který v minulosti dva roky vedl A-dorost Slavie Praha.

"Poté jsem se ale vrátil na manažerskou funkci. A trenéřina je pasé vlastně i nyní, kdy jsem přijal nabídku Jihlavy," říká nový sportovní manažer FC Vysočina. "Věřím, že naše spolupráce bude úspěšná a dlouhodobá. A že z toho postu pomůžu týmu dostat se tam, kam všichni chceme: do první ligy."

V Anglii funguje role společná manažera – trenéra. Když vás tak poslouchám, něco podobného by asi bylo pro vás ideální.

To samozřejmě funguje v Anglii, možná také někde jinde. Teď sleduji, že i některé české týmy se touto myšlenkou začínají zabývat a chtějí, aby to tak fungovalo u nich. Ale já si myslím, že na pozici generálního manažera podle anglického modelu nejsou v českých podmínkách připraveni ani trenéři, ale hlavně ani ten management, akcionáři a majitelé těch klubů.

Ve Slavii jsem působil v době, kdy prošla největší krizí

Dobrá, pojďme se vrátit ke klasické roli sportovního manažera. Vy jste v ní zřejmě největšího úspěchu dosáhl v Liberci. Souhlasíte?

Ano, mé první působení v Liberci bylo nádherné. Protože když jsem do Liberce přišel, fungovalo to v klubu jako před tím v Bohemce, kde jsem jako manažer začínal. Ve vedení dělalo pár lidí, srdcem. Všichni byli fotbalu odevzdaní. Majitel a akcionáři teprve vstupovali do velkého fotbalu. Takže to pro ně bylo něco nového a vzájemně si pomáhali. A skončilo to titulem a čtvrtfinále Poháru UEFA.

Po těchto úspěších jste se se Slovanem rozešel a zamířil do Slavie. V elitním klubu jste ale na podobné úspěchy nenavázal. Proč?

Já jsem šel do Slavie se srdcem na dlani a s tím, že to všude funguje jako v Liberci, kde jsme to dělali na rodinné bázi. Slavie už je ale velkoklub se vším všudy. A tam to fungovalo, jako to dnes třeba v Liberci. V době, kdy jsem do Slavie přišel, jsem na to asi nebyl tolik připraven. Že ne všichni mají stejný zájem, nebo spíš cesty, jak k tomu dojít. To je jedna věc. A druhá, že jsem ve Slavii působil v době, kdy prošla největší krizí, kterou mohla projít.

Můžete být konkrétní?

Já nastoupil do Slavie v létě a na podzim. ENIC (tehdejší majitel pozn. red.) řekl, že už do toho nedá žádné peníze. Takže jsem za dva roky ve Slavii přečkal finanční krizi, která byla snad největší v celé historii klubu. Takže je možná úspěch, že jsme dvakrát vypadli ve třetím kole Ligy mistrů. V obou případech, s Vigem i Anderlechtem, jsme měli na to, abychom postoupili. Ale ten poslední krok je vždycky nejtěžší. Nám se to nepovedlo a Slavie to zvládla až před předloni, kdy se štěstím přešla přes Žilinu a Ajax. Já jsem rád, že teď je Slavie tam, kde je. A že jsem přispěl k tomu, že se nerozpadla.

Přes angažmá ve Slovácku a Jablonci jste se poté po pěti letech vrátil do Liberce. Podruhé se vám ale pod Ještědem už podle vašich představ nedařilo...

Do Liberce jsem se vracel už jako manažer s nějakou historií a možná ode mě čekali zázraky. Já jsem přišel s jasnou představou, co chci a jak by to mělo fungovat. A myslel jsem si, že se vracím do klubu, který jsem opouštěl. Ale řekněme, že atmosféra v klubu, mašinérie vedení a akcionářů, byla úplně jiná, než když jsem odcházel.

Jak se to projevovalo?

Když to jak to vidím, každý si hlídal pozice a hrál si na vlastním písku. Soudržnost kolektivu už nebyla taková, jaká by měla být. A řekněme, že tyto okolnosti byly pro nového člověka, který přišel a chtěl něco měnit, složité. Semlelo mě to a nakonec jsem "byl odejit".

Synové fandí vždy tomu, komu jim řeknu

Poté se zdálo, že jste na fotbal rezignoval. Bylo to tak, že jste si dopřával dovolenou?

Samozřejmě mě ten konec v Liberci mrzel a mrzí doteď. Je to ve mně. Mám k tomu vlastní vysvětlení, které si nechám pro sebe. A k té "dovolené": mám dvě malé děti, jednomu synovi je pět a druhému tři. Ten šel do školky až prvního září. Takže jsem tu dobu využil k hlídání dětí. Žena pracuje, já jsem naopak měl čas se věnovat rodině.

Půjdou synové ve vašich šlépějích a budou se věnovat fotbalu?

Víte, já je a hlavně ženu vždycky straším, že jeden syn bude houslista a druhý jaderný fyzik. (úsměv) Ale jinak si myslím, že je to ještě brzo. Když si fotbal vyberou, budu rád. Ale nechávám je žít volně.

A mají už k fotbalu nějaký vztah?

Tak samozřejmě, že fotbal spolu hrajeme, navíc na něj chodí. Když jsme nedávno hráli na Viktorce (Žižkov - pozn. red.), byli se podívat na druhý poločas a fandili. Dobré je, že vždy fandí tomu, komu jim řeknu. Takže tentokrát drželi palce žlutým. (smích) A bylo to hezký.

Nechal jste se slyšet, že vedení klubů je o spolupráci lidí v týmu, který jde za stejným cílem. Jak při svých předchozích zkušenostech vnímáte vedení druholigové Jihlavy?

Musím říct, že jak v Liberci, tak ve Slovácku či Jablonci, byl ve vedení úzký okruh lidí. A fungovalo to. Jihlava je na tom momentálně stejně. Nějakou dobu v takto úzkém, rodinném kruhu můžete dělat. Ale pokud chceme hrát velký fotbal, na evropské úrovni, je potřeba vedení rozšířit. Teď nemluvím jen o sportovní stránce, ale třeba i o marketingu, starosti o diváky, reklamě, o společenských akcích pro sponzory. To prostě v tom množství lidí, kteří tady momentálně jsou, stihnout nejde.

Vraťme se ještě k vašim zkušenostem: dá se říct, že titul získaný v roce 2002 s Libercem byl váš největší dosavadní úspěch?

Samozřejmě, že zisk titulu je nádherná věc, myslím, že to byl ohromný úspěch. Ale já za ještě větší manažerský úspěch považuji to čtvrtfinále Poháru UEFA, kam jsme s Libercem došli. A pak mám ještě dva mimosportovní úspěchy, na které jsem hrdý.

Povídejte...

První byl při pohárovém zápase s Lyonem, který byl vyprodán, kdy jsme celý Liberec za tři dny přesunuli na Spartu. Bylo nádherné, jak jsme všichni žili tím, že budeme hrát na Spartě a museli jsme přestěhovat celé město. A tím druhým kouskem je opět spojen s pohárem. Když jsme poprvé dostali Liverpool, za 21 dní jsme postavili osvětlení. Což si myslím, že je světová rarita, že se to povedlo takhle rychle. A to jsou dva úspěchy, které si cením stejně, jako titul, nebo čtvrtfinále poháru.

A existuje nějaký přestup, jejž jste osobně dojednával a kterého si zpětně považujete?

Samozřejmě hodnocení manažera vychází nejen ze sportovních úspěchů, ale i z toho, jak dokáže vytipovat a zhodnotit hráče. Já musím říct, že jeden z velkých přestupů byl odchod Martina Jiránka z Liberce do Regginy, což byl tenkrát pro Liberec velký obchod. Další velký obchod byl příchod a odchod Jirky Štajnera. To je z historie. A ze současna: hráč, kterého se nám povedlo společně vytipovat – a jsem rád, že ho nakonec Liberci získal, je Andrej Kerič. Protože to určitě nebylo jednoduché a je dobře, že se to povedlo dotáhnout do konce. Těch přestupů bylo samozřejmě hodně, ale tyhle jsou nejvýraznější.

Top přestup bych vyměnil za postup do první ligy

Při příchodu do Jihlavy jste řekl, že je na čase, aby svůj "top přestup" už udělala i FC Vysočina. Je podle vás reálné, aby Jihlava navázala na druholigové celky Opavy či Hradce Králové a dokázala svého hráče výhodně prodat přímo do ciziny?

Tak při odchodu hráče do ciziny je to určitě jednodušší, pokud hraje v první lize. Je více na očích. Když hraje evropské poháry, tak je to ještě o kousek dál. Ale měřítko v tom, jestli ten přestup je velký, nebo malý, je v tom, co pro koho ty peníze znamenají. Pro někoho je velký přestup za dva miliony, pro někoho nad tři miliony euro.

Tohle hodnocení je asi vždy hodně subjektivní?

Přesně tak. Záleží, jak to vnímá okolí. Já prostě věřím tomu, že v Jihlavě jsou a budou hráči, kteří jsou prodejní za vyšší částky. Ale záleží, jak klub bude fungovat ekonomicky. Jestli bude, nebo nebude muset prodávat. A co je pro management či majitele klubu ten správný "top přestup".

A jak byste "top přestup" charakterizoval vy?

Já to řeknu jinak. Já bych vyměnil takový přestup, který se povedl Opavě či Hradci Králové, za to, aby by Jihlava postoupila a hrála deset let ligu. Protože pokud se to povede a v lize se udržíme, tak přestupy přijdou s tímto úspěchem. Souhlasím s tím, že jsou tady hráči, kteří mohou rovnou odejít do zahraničí. Ale je otázka, jestli 10 nebo 50 milionů korun, což jsou obrovské peníze, stojí jednorázově za to. Já bych raději ty hráče měl tady, postoupil do ligy a ať ti hráči odejdou až bude klub úspěšný po sportovní stránce.

Je ale vůbec možné tady talentované hráče udržet, aby neutíkali za nabídkami prvoligových týmů?

To stále mluvíme o tom, co chci říct: je potřeba přesvědčit Jihlavu, co je ten "správný přestup", nebo kde je ten cíl. Můj cíl a věřím, že se mi povedlo přesvědčit i majitele a akcionáře, aby Jihlava hrála dlouhodobě první ligu. Pak může prodávat hráče s tím "správným ziskem". Je to lepší, než aby se zbavila skvělých hráčů, byť to přinese finanční prostředky. Protože pak bude postup o to těžší. Samozřejmě jsou ale nabídky, které se prostě nedají odmítnout.

Nedávno jste prozradil, že jste s vedením jihlavského klubu byl v kontaktu od letošního léta. Sledoval jste ale snahu FC Vysočina o první ligu i před tím?

Musím říct, že na všech postech, kde jsem byl, jsem Jihlavu sledoval. Ne, že bych se zaměřil právě na ni, ale samozřejmě jsem sledoval, jak vypadá situace ve druhé lize, kdo by mohl postoupit. Takže jsem o snažení Jihlavy věděl. A vnímal jsem i to zklamání, když shodou nějakých nepříjemných okolností spadla z ligy a když se jí dvakrát nepovedlo postoupit. Ale jen jako běžný fanoušek, nebo člověk, který se pohybuje ve fotbale.

Současný kádr Jihlavy svou kvalitu určitě má

Přesto, troufnul byste si říct, co Jihlavu od první ligy dělilo?

Teď po mě chcete rozbory po pár dnech, kdy jsem ve funkci (úsměv). Myslím, a může se stát, že se pletu, že vždy chyběla vyložená atmosféra a vytyčení si cíle postoupit i za cenu některých obětí. Že postoupit jen tak, že si řekneme, že postoupíme a nějak to dopadne, nejde. To se skládá z maličkostí. A v nějakém okamžiku, kdy je potřeba udělat to správné rozhodnutí, Jihlava ty dva roky po sobě zaváhala.

Když se podíváte na současný kádr FC Vysočina, může pomýšlet na jednoznačný útok na postup?

Současný kádr Jihlavy svou kvalitu určitě má, silný je. Ale je otázkou, jak budou hrát soupeři a konkurenti, kteří chtějí do ligy také postoupit. A dnes je moc brzo bavit se o tom, jestli máme na to postoupit, když je odehraných devět kol a je před námi zimní přestávka, kdy se otevře další přestupní okno. Tam se může stát spousta věcí. Takže řekněme, že Jihlava na to, aby mohla bojovat o postup, má. A jestli se ta šance zvýší, nebo sníží, uvidíme po tom zimním termínu.

Dá se tedy říct, že se už nyní soustředíte na zimní přestupní termín?

Momentálně moje soustředění, co se A-týmu týká, je hlavně o tom, vytvořit v mužstvu a soukolí fanoušci, vedení, abychom to mužstvo vhodně doplnili a všichni měli společný cíl: postoupit. To si dávám jako hlavní úkol, který před sebou mám.

Když mluvíte o fanoušcích, nemyslíte, že v Jihlavě chybí skutečná hráčská osobnost, která by do hlediště přitáhla další fanoušky?

To se vrátím jen k tomu, co jsem říkal. Já jsem ochoten obětovat "tahák pro lidi" postupu. Až budeme v první lize, můžeme vodit taháky, jaké chceme. Pojďme se všichni společně, ne jen já, vedení, hráči, ale i fanoušci, nezabývat tím, jestli jsou hráči prodejní nebo neprodejní, jestli bychom měli dostat pět, sedm, nebo dvacet milionů. Pojďme dělat vše pro to, aby chodilo co nejvíc lidí, aby nás to dotlačilo do té soutěže a pak můžeme hledat další věci, které ještě chceme.

Co podle vás mohou pro postup udělat právě fanoušci?

Já bych chtěl, aby lidi za námi stáli. I když se zrovna nedaří, jsou tady třeba hráči, se kterými nejsme spokojeni, nebo ne vždycky odcházíme nadšení z každého fotbalu. Ale ten cíl před námi je. Může se splnit už po třicátém kole druhé ligy. Pojďme se soustředit na něj. Že u toho někdy budou bolet oči a někdy budou muset padnout rozhodnutí, která nejsou populární, to se stane. Ale když se všichni shodneme, že chceme dojít k tomu závěrečnému cíli a ten se povede splnit, na to špatné se zapomene. Tak to vidím já.

Trenér Urban nedávno mluvil o tom, že když působil v Praze, nebyl problém získat posilu. A že v Jihlavě takový problém je: že ne všem hráčům se prý na Vysočinu chce. Máte stejnou zkušenost?

Zatím musím říct, že to poslouchám jen z jednoho zdroje. Ale věřím tomu, že se nám společně povede vytvořit takové mužstvo a zázemí, že hráči dají přednost Jihlavě před jinými kluby. Dneska to není jen v tom, že hráč dostane o dva, nebo o tři tisíce víc. Hráči se zajímají o to, jak to všechno funguje, jestli je vhodné zázemí a jak se chová vedení. To jsou rozhodující informace, které sbírají.

A podle vás v těchto bodech Jihlava na hráče působí pozitivně?

To po mě chcete velké hodnocení (úsměv). Já věřím, že to tak bude. A chci, aby to tak bylo.

Takže jsou věci, na kterých se musí ještě zapracovat?

To budou vždycky. Vždy můžete mít hezčí oblečení, líp postříhanou trávu, bělejší branky, hezčí hřiště a krásnější autobus. Ale když to budeme pořád zlepšovat, tak i vnímání jihlavského fotbalu bude čím dál, tím lepší.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu