22.03.2004, Redakce

Jan Štohanzl věří v účast na EURU

JIHLAVA – Fotbal v našem regionu se na začátku kalendářního roku dočkal zcela nového a v historii dosud nevídaného momentu. Hned pět kmenových hráčů FC Vysočina Jihlava obdrželo pozvánky do nejrůznějších dorosteneckých či juniorských reprezentačních výběrů Česka. Nejvýrazněji přitom na sebe upozornil záložník našeho dorostu Jan Štohanzl (20. března 1985), který nastoupil v základní sestavě “devatenáctky” v přátelských duelech v Portugalsku a Belgii. Rozhovor s ním je tedy více než na místě.

 
Jaké byly tvé fotbalové začátky?

S fotbalem jsme začínal v místě mého bydliště v Polné v místním Slavoji. Vydržel jsem zde však pouze do svých deseti let, kdy mne do Jihlavy přetáhl trenér Randa. Od té doby do Jihlavy pravidelně dojíždím autobusem.

Jak si procházel jednotlivými mládežnickými kategoriemi v FC PSJ a později v FC Vysočina?

Dva roky jsem pod vedením trenérů Randy a později Novického strávil v mladších žácích, poté mne pan Novický vedl dva roky ve starších. Následoval přesun do mladšího dorostu, ve kterém jsem však strávil pouze půlrok, neboť jsem byl v zimě přeřazen do staršího výběru. V dorosteneckém “áčku” tak jsem už tři a půl roku. V této kategorii jsem vlastně poznal pouze dva trenéry – Vrzáčka a Jansu.

Jak jsi na tom se studiem?

Vzhledem k náročnosti a četnosti našich tréninků jsem asi nezvolil příliš vhodnou a snadnou školu. Studuji totiž jihlavskou průmyslovku. Hlavně výkresy mi berou hodně času… Pevně věřím, že se mi “průmku” letos v květnu podaří maturitní zkouškou ukončit.

Se starším dorostem jsi zažil tři pokusy o postup, že?

To je pravda. Už v sezóně 2000/01 jsme jako mladíček seděl na lavičce při neúspěšné baráži s Opavou. Tehdy byly oporami dorostu dnešní hráči “áčka” Šourek, Vaculík či Malínek. Následující sezónu jsme se do baráže ani nedostali, neboť nás v tabulce o bod předstihl Prostějov. Postup do vysněné extraligy tak vyšel až na třetí pokus v loňského sezóně 2002/03, kdy jsme bez větších problémů postoupili z již sloučené moravskoslezské ligy přímo do nejvyšší soutěže. Na postup velmi rád vzpomínám, byly to velmi příjemné pocity, navíc nám před sezónou nikdo příliš nevěřil.

Jaká je vlastně kvalita 1. ČPP ligy dorostu? Splnila tvé očekávání?

Upřímně řečeno jsem spíše čekal, že bude snazší. Premiérový zápas v Hradci Králové byl pro mne docela šok, říkal jsem si, jestli tam vůbec mám co dělat. Extraliga je totiž mnohem rychlejší a náročnější v osobních soubojích. Výsledky snad napovídají, že už jsme si na tuto soutěž zvykli.

Vidíš záchranu v letošním ročníku reálně?

Čeká nás ještě hodně práce, bude to velmi těžké. Na Jihlavu se totiž v této soutěži dívají trošku s opovržením, přeci jenom nemáme takovou tradici a pověst.

Mužstvo snad máme na jaro dobře připravené a i silnější, neboť nás z Drnovic posílil kvalitní stopér Pospíchal.

Přesto jsi se z provinční Jihlavy dostal až do reprezentace. Čekal jsi to?

Tušil jsem, že mne sledují a tak trošku jsem věřil, že budu pozván na nějaké soustředění či testovací zápas. K tomu skutečně došlo v listopadu a já se tak objevil na třídenním soustředění v Nymburce, v jehož rámci jsme sehráli utkání s “béčkem” Žižkova.

A poté přišla nominace na Portugalsko…

Moc jsem s ní nepočítal. Přeci jen jsme v Nymburce nebyli kompletní a já ani neměl ze svého výkonu nejlepší dojem. Přesto jsem se k mé radosti objevil v únorové nominaci na přátelské mezistátní dvojutkání v Portugalsku. Zde jsme oba duely proti technicky skvělým domácím po zásluze vyhráli. Pokaždé jsem v pozici staženějšího středního záložníka vedle olomouckého Kobylíka nastoupil v základní sestavě. Z Portugalska jsem si logicky odvezl ty nejlepší dojmy. Navíc jsme trénovali na kvalitní trávě, zápasy měly dobrou atmosféru, poprvé jsem letěl… Prostě super!

Z pozvánky na Belgii jsi asi už překvapen nebyl?

Věřil jsem, že v ní budu figurovat. Skutečně se tak stalo a já opět mohl odehrát celý zápas. Horší už to bohužel bylo s výsledkem, neboť jsme prohráli 2:1. Přitom byli Belgičané horší než Portugalci. Bohužel jsme už ve 3. minutě nepohlídali jejich specialitu – dlouhé auty a poté nás tři minuty před koncem zařízl rozhodčí, který odpískal neexistující penaltu.

Jaký je další program devatenáctky?

Čekají nás další přípravné duely, přičemž vše vyvrcholí květnovou kvalifikační skupinou o postup na EURO “20”, které proběhne příští léto. Kvalifikaci sehrajeme v Itálii a ve skupině nás krom domácích čekají Bělorusové a Izraelci. Pevně věřím, že se této akce zúčastním a že dokážeme postoupit.

Není pro reprezentanta, který v jednou týmu nastupuje s hvězdičkami Varadim, Papadopulosem či Malchárkem, dorostenecká extraliga málo?

Už by to možná chtělo přesun do dospělé kopané. Na druhou stranu se vedení klubu shodlo s mým manažerem Nehodou, že pro mne v této fázi bude nejlepší v klidu udělat maturitu a co nejlépe se připravit na kvalifikaci. Po ní bych se měl připojit k “áčku”. Mé setrvání v dorostu má samozřejmě důvody i ve snaze nejvyšší dorosteneckou soutěž pro Vysočinu zachránit. Poté se však chci prosadit ve II. lize dospělých.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu