29.07.2009, MF DNES - Vysočina - Jan Salichov

Kouč jihlavských fotbalistů Urban řeší, kdo nahradí Faldynu

Kouč jihlavských fotbalistů Urban řeší, kdo nahradí FaldynuFC Vysočina hledá spolehlivého střelce. Zn.: Rychle. Přesně tak by mohl znít inzerát, který by si necelý týden před nedělním úvodním zápasem druholigové soutěže v Hradci Králové dal do novin trenér jihlavských fotbalistů Luboš Ubran. Důvod? Letní odchod Petra Faldyny.

 
 Patnáct, třináct, třináct. Přesně tolik branek v posledních třech sezonách v jihlavských barvách tento obávaný kanonýr nastřílel. Jenže tradiční "stroj na góly" se v létě s vedením FC Vysočina nedohodl na prodloužení smlouvy a odešel do kádru nováčka slovenské Corgoň ligy, FK Senica.

Jak druholigová Jihlava nyní nahradí jeho střelecký příspěvěk? Jedním slovem: těžko.

"S odchodem kanonýra Faldyny si prostě musíme poradit," říká přesto jihlavský trenér Luboš Ubran. "Chybějící góly rozložíme na více hráčů."

Urban: K boji o první ligu potřebujete kanonýra

Zkušený kouč FC Vysočina, který do mateřského klubu přišel před dalším druholigovým ročníkem z prvoligového celku Bohemians Praha, však rozhodně nezastírá, jak velkou ztrátou pro jeho nový tým odchod kapitána Faldyny je.

"K mužstvu jsem přišel v době, kdy tady proběhly určité změny. Tou nejpodstatnější byl právě odchod Faldyny," připomíná Urban, jenž paradoxně podepsal smlouvu jediný den poté, co zkušený forvard klub definitivně opustil.

"Přečetl jsem si to v novinách," přiznal kouč. "Kdybych tady už byl, udělal bych všechno pro to, abych ho alespoň na půlrok udržel a pracoval s ním," lituje kouč.

"Jestliže vám někdo za tři sezony 41 gólů, tak je to kanonýr, který vás drží nad vodou," má jasno Urban. "A takového hráče v boji o první ligu potřebujete."

Útočná dvojice pro Hradec? Zřejmě Korčián - Tecl

Do boje o uvolněné místo v útoku se Urbanovi na začátku přípravy hlásili Pavel Simr, Tomáš Kaplan, Matěj Vydra, Rostislav Šamánek, Stanislav Tecl a dvojice nováčků Matúš Minarech, David Korčián.

Jenže už záhy se zástup možných adeptů změnil. Jako první odešel davetenáctiletý mladíček Rostislav Šamánek, který se vydal zkusit štěstí v Brně. "Vzdal to, aniž by o svou šanci bojoval," mrzelo Urbana. "Řekl jsem mu, že ho nebudu nutit. Jestli chce jít do Brna, ať to zkusí."

Minarech, kterého Jihlavě vyhlédl sportovní manažer Zdeněk Šmýd ve třetiligovém Znojmu, pak neuspěl na testech.

"Oznámili jsme mu, že do jeho angažovaná nejdeme," rozhodl Urban, který se už před tím rozloučil také s Tomášem Kaplanem. Nejlepší druholigový střelec ročníku 2003/2004 ve svých 31-tiletech zamířil do krajského přeboru, kde bude hrát za mateřskou Polnou.

Po svém příchodu z HFK Olomouc se naopak pak rychle osvědčil David Korčián, který v přípravě nastřílel tři branky. "Ale pozor! Může být dva zápasy výborný a pak to najednou nepůjde," varuje před jeho nevyrovnaností Urban.

Ten se na začátku soutěže bude pravděpodobně obejít bez aktuálně nejzkušenějšího forvarda Pavla Simra, které v přípravě trápilo drobné zranění. "Deset dní marodil, měl natržený sval," vysvětluje Urban. "V nedělním pohárovém utkání šel na hřiště na posledních dvacet minut, ale žádná velká sláva."

Herní praxi bude muset v třetiligové rezervě zřejmě získat také navrátilec z hostování v německém FC Grün-Weiß Wolfen Vladimír Peška. "Trénovat bude s námi, ale hrát zatím jen za béčko. A uvidíme, kam se posune," říká Urban, který tak zřejmě v Hradci Králové vsadí v útoku na dvojici Korčián – Tecl.

Kdo je kdo v útoku FC Vysočina

Matěj Vydra (17 let) Benjamínek jihlavské sestavy na sebe upozornil skvělými výkony v minulé sezoně. Ve 12 zápasech po boku Petra Faldyny stačil vstřelit 2 branky, nyní s ním kouč počítá spíš na pravý kraj zálohy.

Názor trenéra Luboše Urbana: "Útok pro Matěje v tuto chvíli není nejlepší místo. Lépe se mu bude hrát zezadu, kde uplatní svoji dravost, rychlost, tah na branku. A dostává se i do gólových šancí." Šance na základní sestavu při úvodním duelu v Hradci Králové (podle MF DNES): 80 procent

Stanislav Tecl (18 let) V září devatenáctiletý mladík na sebe upozornil zejména v letní přípravě, kdy nastřílel čtyři branky – nejvíc ze všech stávajících útočníků FC Vysočina.

Názor trenéra: "Je to mladý, obrovsky zajímavý kluk, který to má v hlavě srované. Ale musíme počítat s tím, že na něm to postaveno být nemůže." Šance na základní sestavu (podle MF DNES): 80 procent

David Korčián (23 let) Letní posila FC Vysočina z HFK Olomouc v loňském ročníku II. ligy nastřádala 11 branek. Ve druhé nejvyšší soutěži už odehrál celkem téměř stovku utkání (92), v nichž se dobral k 22 brankám.

Názor trenéra: "Třiadvacetiletý kluk, který má ve druhé lize svoje odkopáno. Zajímavý, perspektivní typ, hlavně gólový." Šance na základní sestavu (podle MF DNES): 80 procent

Pavel Simr (26 let) Aktuálně nejzkušenější jihlavský útočník už ve druhé lize nasbíral 97 startů a 38 branek. Místo v sestavě měl mít relativně jasné, v letní přípravě ho však nečekaně zradilo zdraví.

Názor trenéra: "Na Pavlovi jsme to chtěli stavět, je to gólový hráč, který předpoklady má. Ale bohužel ho teď trošku zastavilo svalové zranění." Šance na základní sestavu (podle MF DNES): 30 procent

Vladimír Peška (23 let) Navrátilec z půlročního hostování ve třetí německé lize paradoxně dosud odehrál více zápasů v první (12) než ve druhé (9) lize. Na hřiště v březnu 2008 vyběhl po více než roční pauze – plastika křížového vazu v koleni – a cestu zpět na úroveň profesionálního fotbalu zatím těžko hledá.

Názor trenéra: "V danou chvíli to do základu vůbec není. Kondičně je připraven velmi dobře, ale chybí mu jistota na míči." Šance na základní sestavu (podle MF DNES): 10 procent

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu