17.06.2009, Miroslav Fuks

Jansa: „Největší problémy jsme měli v pokutovém území“

Jansa: „Největší problémy jsme měli v pokutovém území“Dvě zcela odlišné sezóny odehrál „B“ tým FC Vysočina v třetí nejvyšší soutěži MSFL. Po vynikajícím podzimu, který přinesl nevídaných 30 bodů, přišlo bodově velice chudé jaro. S konečným ziskem 36 bodů jihlavská juniorka obsadila 12. příčku a splnila záchranářský úkol. Čím si kouč Tomáš Jansa vysvětluje bodově chudé jaro?

 
Po velmi dobrém podzimu „A“ mužstva i juniorky se v zimě veškeré úsilí klubu soustředilo na první tým a naplnění jeho postupového cíle. Tomu se podřídilo vše včetně širokého kádru „áčka“ a my jsme proto do soutěže šli s pouhými jedenácti stálými hráči „béčka“. Tým měl být na zápasy doplňován aktuálně nevyužitými fotbalisty z kádru prvního týmu a v závěru jara i dorostenci. Výsledkem bylo, že jsme v celém ročníku v „béčku“ vystřídali 42 hráčů a každý zápas jsme hráli v jiném složení. To se zejména na jaře na hřišti projevilo v absenci tolik potřebných automatismů a sehranosti celého týmu. Svoji roli mohl sehrát i podvědomý pocit hráčů, že na nich neleží tlak boje o záchranu. Ten však v závěru sezóny po sérii neúspěchů přišel.

Týmu Karola Marka se optimálně nedařilo ve II. lize a to se určitě promítlo i do juniorky...

Toto samozřejmě byly spojené nádoby. Nedařilo se „áčku“ a jeho hráči nepodávali očekávané nadstandardní výkony ani v juniorce. Ze sportovního hlediska jsme na jaře měli největší problémy v pokutovém území. Zde se nám nedařilo proměňovat gólové šance a na druhé straně jsme v obranné fázi produkovali velké množství individuálních i systémových chyb. Nelze však říci, že bychom na jaře hráli špatný fotbal. Našla se řada zápasů, v nichž jsme s výkonem mužstva mohli být spokojeni. Často v nich však scházel gólový a bodový efekt.

Letošní ročník MSFL byl velmi náročný a vyrovnaný...

Byl skutečně abnormálně vyrovnaný a těžký. V historii bychom asi těžko hledali ročník, v němž sestoupili dva celky s třiceti body a navíc i třetí celek se ziskem 33 bodů. O tom, že udržet pro rezervu MSFL je nesmírně složité, by v loňském ročníku mohl vyprávět ostravský Baník a nyní sestoupivší týmy Slovácka a Zlína. O záchranu letos těžce bojovalo i Brno, které v juniorce vystřídalo prakticky všechny hráče „áčka“.

Chtěl byste za jaro některé hráče vyzdvihnout?

Absolutorium zaslouží kapitán Štěpán Wasserbauer. Ani on se nevyhnul chybám, ale na hřišti na něj byl vždy spoleh, byl vzorem a tahounem celého týmu. Je bez debat, že parametry juniorky přerostl. Výkony ostatních hráčů byly nevyrovnané. Na podzim nám například hodně pomohli zkušení Pacholík a Peška, na něž na jaře nikdo nenavázal.


Co čeká současný kádr „béčka“ v dalším ročníku MSFL?

Nesporně projde generační obměnou. Z dorostu se konečně přesune větší množství hráčů a navíc počítáme s tím, že se někteří fotbalisté vrátí z hostování. Konečná podoba týmu se samozřejmě bude hodně odvíjet i od složení kádru prvního týmu.

Hráčské statistiky „B“ mužstva v ročníku 2008/09

Vstřelené góly: 5 - Šamánek, 4 - Drábek, 3 - Čermák, 2 - Vácha, Peška, Netrda, Chmelík, Chlup, 1 - Wasserbauer, Vyskočil, Pacholík, Naniaš, Mareš, Kaplan, Dupal.

Odehrané zápasy: 28 - Chlup, Čermák, 27 - Wasserbauer, Netrda, Naniaš, Benda, 24 - Šamánek, Drábek, 16 - Štěpanovský, Peška, 14 - Černý V., 13 - Pohanka, Pacholík, 11 - Demeter, 10 - Rezek, Dupal, 9 - Havránek, 7 - Žejdlík, 6 - Chmelík, 5 - Procházka L., De Oliveira, 4 - Vepřek, Vácha, Tecl, Matiášek, 3 - Vojáček, Tulis, Niederle, Cihlář, 2 - Vydra, Urban, Schneider, Mareš, Lovětínský, Karlík, Kaplan, 1 - Vyskočil, Štohanzl, Šandera, Simr, Kadlec, Gabriel

Odehrané minuty: Naniaš 2396, Wasserbauer 2384, Chlup 2342, Benda 2272, Čermák 2089, Drábek 2015, Netrda 1814, Šamánek 1590, Štěpanovský 1440, Peška 1391, Pacholík 1170, Rezek 861, Dupal 834, Havránek 810, Žejdlík 585, Černý V. 493, Demeter 449, Vepřek 360, Vácha 360, De Oliveira 359, Pohanka 325, Matiášek 315, Chmelík 272, Vojáček 270, Cihlář 270, Tecl 220, Tulis 180, Schneider 180, Mareš 180, Lovětínský 180, Karlík 180, Kaplan 180, Vydra 154, Urban 147, Vyskočil 90, Štohanzl 90, Simr 90, Kadlec 90, Gabriel 90, Procházka L. 74, Niederle 74, Šandera 30.


 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu