13.02.2009, Miroslav Fuks

Marko: „Vedení učinilo výrazné kroky k posílení týmu“

Marko: „Vedení učinilo výrazné kroky k posílení týmu“Zimní příprava FC Vysočina vstupuje do své závěrečné fáze. Jarní kádr dostal svoji konečnou podobu, mužstvo v neděli odjíždí na soustředění do Itálie a především už za tři týdny začnou ostré druholigové boje, v nichž mají svěřenci kouče Karola Marka postupové cíle. Právě jihlavského trenéra jsme požádali o aktuální rozhovor.

 
Jak hodnotíte dosavadní tréninkovou část zimní přípravy?

Určitě velmi pozitivně. Chlapci pracovali velmi dobře a bez reptání. Pozitivní roli v tom sehrál nárůst konkurence a vědomí cíle, který je před nimi. Zpočátku byl patrný rozdíl v trénovanosti u nových hráčů našeho kádru, kteří se museli adaptovat na náročnost tréninkových dávek. Například Simr či Urban si zpočátku prošli krizí. Tu však všichni překonali, vyhýbala se nám zranění a nemoci a já s touto fází přípravu mohu být spokojen.

Jaký je váš pohled na výsledky v přípravě?

Do každého utkání jsme šli s určitým cílem, který sledoval začlenění nových hráčů do našeho herního systému, naplňování našich taktických záměrů, fyzický stav fotbalistů nebo jejich psychiku. Tyto momenty pro nás byly důležitější, než výsledek. Navíc hráči do zápasů nastupovali z velké fyzické zátěže. I proto se u nich objevovaly chyby, na které v ligových zápasech běžně nenarazíme. Kladně mohu hodnotit zejména náš výkon v Dubnici.

Do týmu přišla řada nových hráčů. Je jak vidíte?

Pavla Simra jsem už znal a byl jsem velmi rád, že ho vedení klubu dokázalo přivést. Jde o kvalitního hrotového útočníka silného v osobních souboji, s dobrou orientací v šestnáctce, kvalitní zakončovatel a díky nízkému těžišti disponuje i dobrým zrychlením z místa.

Jan Štohanzl je enormně rychlým křídelním fotbalistou s velmi dobrou dynamickou technikou. Navíc je schopen střílet či připravovat góly a pozitivně zapadl do kabiny mužstva.

Zkušený gólman Václav Winter dokazuje, že už má něco odchytáno a že bude dobrou posilou.

Výhodami Michala Vyskočila jsou univerzálnost na obou krajích obrany či zálohy, dobrá defenzivní hra, kvalitní zahrávání standardek a v neposlední řadě i zkušenosti.

Obrovským překvapením je pro mne teprve šestnáctiletý útočník Matěj Vydra. Chtěl jsem ho přípravy, neboť si myslím, že výrazní talenti by měli být zapracováni do dospělého fotbalu co nejdříve. K tréninkům přistupuje velmi poctivě, je na něm vidět, že jde za svým velkým fotbalovým cílem prosadit se ve špičkovém fotbalu. Nyní je důležité, aby na sobě stále pracoval, nebyl v oblacích a z talentovaného fotbalisty se proměnil v platného hráče.

Pavel Mareš je bezesporu výrazným jménem. Díky jeho zkušenostem a organizačním schopnostem s ním počítám na post stopera. Nyní musíme zhodnotit a doladit jeho fyzickou připravenost, ovšem u něj jistě nebude problém, aby byl na startu jara v ideální formě.

Karol Karlík představuje určitou náhradu za Frantu Schneidera. Může nastupovat jako defenzivní záložník či stoper, je dynamický, obrovsky bojovný a silný v osobních soubojích. Navíc má dobrý přehled ve hře a je velmi dobrý při standardních situacích.

Do kádru se nakonec nedostal bulharský záložník Lubomir Bogdanov. Co byste řekl k ukončení jeho testu v Jihlavě?

Jde bezesporu o kvalitního hráče, ovšem sportovní úsek klubu nepřesvědčil, že je lepší než stávající hráči. Trochu doplatil na tvrdou přípravu a na delší adaptaci, díky čemuž v zápasech nepodával očekávané výkony.

Je nyní kádr v konečné podobě?

S největší pravděpodobností ano. V kádru ponecháme více hráčů. Musím říci, že jsem velmi spokojen s aktuálním stavem týmu. Vedení v zimě učinilo výrazné kroky k posílení týmu a zvětšení konkurence v něm.

Jaký program vás čeká na soustředění?

Odjíždíme v neděli. Úvodní zastávkou bude rakouský Kapfenberg, kde od 18:30 nastoupíme proti druholigovému Leobenu. Druhý den vyrazíme do místa soustředění v italské Brescii. Zde nejdříve v úterý 17.2. budeme hrát proti dánskému prvoligovému Aarhusu a ve čtvrtek proti třetiligovému italskému celku AC Lumezzane.

V tréninku využijeme teplejšího počasí a kvalitních terénů a zaměříme na taktiku. Vzhledem na různé zápasové zatížení hráčů budeme pracovat ve skupinách a ve skupinách se budeme věnovat i taktickým prvkům. Velký prostor též dáme regeneraci.

 

 

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu