20.11.2008, MF DNES - Vysočina - Jan Salichov

Tulis: Jaro je vždy těžší

Tulis: Jaro je vždy těžšíFC VYSOČINA ÚTOČÍ NA PRVNÍ LIGU Jihlavští fotbalisté jsou po úvodní části druhé nejvyšší soutěže na postupovém místě. „Je to obrovská šance a zároveň obrovský závazek,“ tvrdí šéf klubu Zdeněk Tulis, který by chtěl v zimě tým doplnit a zvýšit jeho kvalitu.

 
 Jihlava - Bezprostředně po pátečním utkání s Vítkovicemi, ve kterém druholigoví jihlavští fotbalisté na vlastním hřišti překvapivě podlehli sestupem ohroženému hostujícímu celku 1:2, nedokázal generální ředitel FC Vysočina Zdeněk Tulis skrýt své zklamání.

„Trošku mě mrzí, že jsme dnes Vítkovice neporazili. Protože jsem byl přesvědčen, že to utkání zvládneme,“ přiznal šéf jihlavského klubu. „Říkal jsem si, že bychom mohli mít o tři body víc. A na jaře by nám pak zisk dalších devatenácti, dvaceti bodů mohl na postup stačit.“

Máte za sebou bodově velmi úspěšnou úvodní část sezony. Jak ji hodnotíte?

Podzim, hodnotím úvodních patnáct kol, byl vůbec nejúspěšnější v historii našeho působení ve druhé lize. Získali jsme jedenatřicet bodů, jsme na druhém místě. Vynikající. A musíme jen poděkovat hráčům a fanouškům, kteří byli zápas od zápasu lepší, že nám pomohli tuhle dobrou situaci zvládnout.

Předehrávané první jarní utkání vám však už tolik nevyšlo...

To, že se nám nepodařilo poslední utkání s Vítkovicemi, nás trošku mrzí. Soupeř ale v prvním poločase odvedl dobrý výkon, my jsme se ve druhém snažili, hráči tam nechali všechno. Bohužel se nám podařilo dát jen jeden gól. Nedokázali jsme alespoň zremizovat, i když jsme chtěli tento zápas vyhrát. Takže to je trošičku kaňka.

Přes nečekanou prohru jste, díky zaváháním soupeřů, před zimní přestávkou s dvoubodovým náskokem na postupové příčce. Co to pro vás znamená?

Je to obrovská šance a zároveň obrovský závazek pro Jihlavu i kraj Vysočina stejně jako pro naše akcionáře. Nyní půjde o to, abychom tuto další, dá se říct historickou příležitost nezavrhli. Je potřeba dát hlavy dohromady a vytvořit takové podmínky, abychom mohli o tento postup usilovat.

Před sezonou jste avizovali, že byste se do nejvyšší soutěže chtěli vrátit v horizontu tří let. Nyní tedy plán přehodnotíte?

Určitě. Pokud by se nám to podařilo už teď, bylo by to vynikající. Myslím, že hromadu věcí už tady máme na úrovni první ligy vybudovaných. Na druhé straně je nyní potřeba udělat podmínky pro to, abychom zajistili dostatečné finance. A ty se musíme snažit hledat, kde se dá.

Z tohoto pohledu určitě vítáte, že se díky vašemu akcionáři, stavební společnosti PSJ, nedávno podařilo najít nového strategického partnera - společnost Limar Capital.

Samozřejmě, je to významný posun. Fotbal na Vysočině je obrovskou zásluhou PSJ, protože to bylo jak u jeho začátku, tak ve všech situacích, kdy měl problémy. S panem Vaculíkem (generální ředitel PSJ - pozn. red.) byla vždy řeč, a on pokaždé nějakou tu cestu objevil. A pokud teď našli sílu tu podporu ještě zvednout, patří jim za to obrovský dík. A samozřejmě smeknout. Ale na druhé straně si myslím, že by to nemělo být ojedinělé.

Můžete být konkrétnější?

Mělo by to motivovat ostatní strany, ať už z podnikatelských subjektů, tak ze státní samosprávy, města i kraje. Protože Vysočina je na tolik specifická, že po získávání peněz, ze kterých se vytvoří rozpočet, je potřeba spolupráce. Vzít rozum do hrsti, aby tato jedinečná šance, která se nám nyní naskýtá, a které jsme po podzimu dali vynikající základ, nezapadla.

Budete chtít během zimní přestávky tým, před důležitými jarními odvetami, posílit?

Asi vidíte, že mužstvo by potřebovalo doplnit. Ale je potřeba rozumně zvážit, jaké jsou možnosti. Samozřejmě jsme rádi, že zůstane trenér. A chceme, aby zůstala i většina hráčů. Bohužel do Brna nám odchází Rabušic, který patřil na podzim k vůbec nejlepším. Odvedl obrovské penzum práce. Oproti jaru, kdy se hledal, dokázal, že je velice talentovaný hráč. Odejde samozřejmě také Schneider, který jde do přípravy Brna. Uvidíme, jestli se tam uchytí, nebo ne.

Tyto ztráty už byly předem avizovány. Jak jsou na tom jiní hráči? Nehrozí další odchody?

Neměly by, mužstvo máme docela dobře poskládané. Pouze Veselému končí smlouva, ale dostal nabídku prodloužení, a myslím, že ji akceptuje a zůstane tady. A ostatní hráči mají smlouvu do 30. června. Takže žádný problém by neměl nastat.

Vámi zmiňovaného Rabušice by asi mohl nahradit jiný útočník, Pavel Simr, který na oplátku z Brna přichází, že?

Tak jsme s tím počítali. Ale nejen on. Víte, že je tu Tomáš Kaplan, který je přes svůj věk pořád hráčem, jenž je nám schopen pomoci. Je to vynikající, poctivý kluk, který je navíc výborný i v těch obraných hlavičkách. A věřím, že taky zůstane Petr Faldyna. To znamená, že ta útočná síla by měla být dostatečná.

Právě další osud obávaného kanonýra Faldyny asi jihlavské fanoušky extrémně zajímá. Takže tvrdíte, že v Jihlavě zůstane?

U Petra Faldyny máme arbitráží potvrzeno, že na něj máme právo. Máme s ním smlouvu do 30. června. A já věřím, že tady do konce své smlouvy zůstane.

A jak by mělo vypadat to avizované posílení?

Budeme se snažit mužstvo doplnit tak, aby bylo minimálně na této úrovni. A mělo ještě dva, tři rezervní hráče. Kdyby náhodou k něčemu došlo, abychom mohli ten náročný úkol splnit. Protože jaro je vždycky těžší než podzim.

Trenérovi Markovi by se asi hodil kreativní záložník, tvůrce hry...

Je to pravda. Proto přišel Urban, který je třeba pomalejší hráč, ale má obrovské zkušenosti. Já jsem od něj třeba očekával daleko víc: že se zapojí více do hry, že více uplatní těch 280 startů ve slovenské lize a 10 za národní mužstvo. Zatím se to nepodařilo. Ale je to velice specifický post. Myslím si, že v lize jsou snad dva takoví hráči: Polách a Horvát. Je to mozek mužstva a nemáme ho, bohužel.

A co další posty?

Vidíte, že ty kraje nejsou úplně ideální. Nemáme konkurenci na stoperskou dvojici. Kdyby došlo k tomu, že by se Kadlec s Tlustým zranili, tak tam nemáme hráče. Samozřejmě zvažujeme také, jestli nedoplnit mužstvo ještě o brankáře, protože nyní máme k dispozici Vojáčka, který dobře odchytal, a dva mladé brankáře. Myslím však, že musíme upřednostňovat ty rychlostní typy. Tak, jak se nám například proti Vítkovicím ukázali Pulkert s Hanákem. Jakým způsobem běhali, to byl vítr. My to máme trošku pomalejší.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu