09.10.2008, Michal Koštuřík - Deník SPORT

Marko kamarádí s Brazilci

Marko kamarádí s BrazilciJeho manželka pochází z Bolívie, on sám mluví plynně portugalsky a španělsky. Kamarádí se s brazilskými fotbalisty v čele s bývalým slávistou Adautem. A hlavně – slovenský trenér Karol Marko vrátil na Vysočinu dobrý fotbal. Jihlava vede druhou ligu a klub se cítí na návrat mezi elitu.

 
Dvaačtyřicetiletý elegán z Bratislavy zatím se svými svěřenci poráží konkurenci. Jihlava soupeře nedrtí, ale pravidelně boduje. Nemá výpadky jako ostatní. „Trénoval jsem v Polsku i na Slovensku. Ale takovou soutěž jsem nikde nezažil. Když budeme hrát s posledními Vítkovicemi, bude to vyrovnaný zápas,“ podivuje se Marko, muž s velkým kulturním rozhledem.

Mezi jeho přátele patří brazilští fotbalisté. Když působil ve Slovanu, učil slovensky útočníka Fabia Gomese, známého z působení v Příbrami, v Drnovicích či ve Zlíně. „Dřív jsem se naučil já portugalsky než on slovensky,“ směje se kouč. Blízko má rovněž k Adautovi ze Žiliny.

A na Vysočině šlechtí další dva talenty z jižní Ameriky. Obránce Gabriel už se aklimatizoval a patří mezi nejvýraznější hráče mužstva. Záložník De Oliveira si zatím v novém prostředí zvyká. Na český fotbal, zimu, spoluhráče, jazykovou bariéru.

„Brazilské mentalitě rozumím. Vím, proč ti kluci v dané chvíli nenaplňují svůj potenciál. Gabriel měl problémy před půl rokem, Oliveira nyní. Zimní příprava bude pro oba peklo,“ uculuje se trenér.

Na běžkách ale zahraniční akvizice trápit nebude. „Spíš si dáme hokej. To bude taky zábava,“ nepochybuje. Další Brazilce zatím v kádru nechce. „V Polsku jsem jich měl pět. Ale dva úplně stačí,“ míní.

Jihlava na podzim šlape jako dobře promazaný stroj. Jenže v zimě nejspíš přijde o nejlepší útočníky. Mladý Michael Rabušic přestoupí do Brna, zkušený Petr Faldyna touží odejít do Slovácka.

„Vždy se chci na takovou situaci pojistit,“ naznačuje, že už má předjednanou náhradu. „Nebojím se toho. V zimě je čas zapracovat nové hráče. Loni mi jich odešlo dvanáct.“

Navíc stále věří, že kanonýr Faldyna svůj plán přehodnotí „Člověk někdy v návalu emocí řekne i to, co zní hůř, než on sám zamýšlel,“ soudí Marko. „To máte jako v manželství. Svou ženu máte rád, ale občas prohodíte něco, co se nehodí.“

Na Faldynu nedá dopustit. Promluvil si s ním a nadále na něj sází. „Petr je profík. Jeho přístup je v pořádku, dál dává góly. Budu jej stavět. Nedostal jsem pokyn, že bych nesměl,“ vysvětluje kouč, jehož kádr posílil Tomáš Kaplan z Prešova.

To je možná náhrada za Rabušice, případně i za Faldynu. Rabušicův odchod do Brna je jistý. „Poctivostí a pracovitostí se dostal Michael na takovou úroveň, že po něm sáhlo Brno. Doufám, že tam nedopadne jako Simr. Kdyby se neprobojoval do brněnského kádru pro jarní sezonu, samozřejmě bychom ho rádi vzali na hostování,“ informuje.

Slovenský stratég nevidí zásadní překážky, které by Jihlavě bránily v účasti mezi elitou. „Klub je stabilizovaný a připravený. Když skončíme na postupové příčce, určitě se nebudeme první lize bránit.

Zázemí, stadion a tréninkové podmínky jsou na úrovni. Tým je velmi dobře poskládaný. Ale žádný tlak od vedení necítím. Ten si vytvářím v kabině sám,“ shrnuje Marko.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu