06.10.2008, Miroslav Krieg - šéftrenér mládeže FC Vysočina

Zaostřeno na mládež - rozdíly v práci s mládeži ve Spartě a v FC Vysočina

Zaostřeno na mládež - rozdíly v práci s mládeži ve Spartě a v FC VysočinaJaký je rozdíl v přípravě špičkových mládežnických celků Sparty či Slavie oproti ostatním klubům, jako je např. FC Vysočina Jihlava? Je dobře, pokud hráči kteří dostanou nabídku odcházejí v mládežnických kategoriích do těchto klubů? Proč těmto hráčům bráníte v odchodu?... Další zajímavé a mnohdy názorově velmi rozdílné téma častých diskusí.

 
Pokud bych měl odpovědět velmi stručně, pak mohu říci, že FC Vysočina nebrání odchodu žádného mladého hráče do klubů jako Sparta nebo Slavie, pokud tyto kluby jednají seriózně v rámci pravidel a legislativy ČMFS, což se mnohdy bohužel neděje. Jednání v minulosti mnohdy spíše připomínala pozici síly, nadřazenosti či neochoty podřizovat se pravidlům hry, která by měla platit v rámci klubů a soutěží řízených ČMFS pro všechny stejně. Pak se i malý klub dokáže účinně bránit snahám, nikoliv s cílem zabránit talentovanému hráči realizovat možnost výhodnější nabídky, ale ochránit své zájmy a investice, které vložil do výchovy hráče. FC Vysočina není ani nechce být klubem, který vychovává na mládežnické úrovni hráče pro Spartu nebo Slavii, protože tyto kluby si je nedokáží vychovat z vlastních zdrojů a jsou nuceni vybírat ty nejlepší hráče z ostatních celků ČR. Fakt, že v našem klubu je celá řada takovýchto hráčů, o které mají zájem přední české kluby je poměrně lichotivý a svědčí o dlouhodobě solidní práci s mládeží. Ta však není zadarmo, klub investuje do mládeže více než 6 mil Kč ročně, a proto se nelze divit, že chce ochraňovat své investice a nikoliv rozdávat dary Spartě nebo Slavii.

Pokud bych měl odpovědět, zda je přechod talentovaného hráče v mládežnických kategoriích do Sparty nebo Slavie pro hráče výhodný a zda je dobře pomýšlet na jeho realizaci, pak bych odpověděl ANO i NE. Každý případ je nutné hodnotit individuálně.

Důvody proč ANO lze vidět především v těchto rovinách:

1) Velmi kvalitní a nadstandardní materiální zázemí pro tréninkovou i zápasovou činnost.

2) Možnosti větších ekonomických výhod pro hráče oproti jiným klubům.

3) Tradice a jméno klubu, jeho prestižní postavení v historii našeho fotbalu.

d) Relativně „snazší“cesta do mládežnických reprezentačních výběrů u nadprůměrných hráčů.

4) Možnost mezinárodní konfrontace se špičkovými kluby v zahraničí.

5) Naplnění vnitřní seberealizace a pocitu dílčího úspěchu ve sportovní kariéře.

6) Hráč je více „na očích“ manažerů, skautů v Praze než - li v Jihlavě, i když v dnešní době mají „lovci“ hráčů poměrně hustou síť svých spolupracovníků v celé ČR.

Důvody proč NE spatřuji zejména:

1) Hráči hrají stejnou úroveň soutěží a mají možnost konfrontace se stejně kvalitními soupeři. FC Vysočina i Sparta nebo Slavie hrají pouze nejvyšší mládežnické soutěže, 1. a 2. ligu dorostu i žáků.

2) Dostatečně kvalitní konkurenční prostředí pro ty nejlepší hráče jsou schopny vytvořit všechny celky. Každý jde však jinou cestou. Sparta a Slavie jdou spíše směrem výběru a doplňováním nejlepších hráčů do jedné věkové kategorie. FC Vysočina vytváří vyšší konkurenční prostředí posunováním těch nejlepších o 1 nebo 2 kategorie výš. Obě dvě cesty jsou dostatečně účinné a vedou k růstu sportovní výkonnosti hráče.

3) Nadprůměrný hráč má větší možnost zviditelnění v menším klubu než - li ve větším. Více se na něj soustředí pozornost, proto Sparta i Slavie hledají především takovéto typy hráčů. Je však malá pravděpodobnost, že tomu tak bude i po příchodu do těchto klubů.

4) Poměrně velké riziko adaptace na velmi odlišné společenské prostředí a jiný charakter práce s mládeží (škola, spoluhráči, denní režim, charakter života velkoměsta, doprava atd.) . Kdo nestačí je rychle vyměněn.

5) Velmi vysoká „úmrtnost“ talentů především při přechodu hráčů z dorostenecké do seniorské kategorie. Do „A“ mužstva se neprosadí téměř nikdo, protože vzhledem k ambicím a cílům Sparty i Slavie si tyto kluby kupují ty nejlepší hráče z celé ČR. Menší kluby nemají o drahé hráče Sparty a Slavie zájem a logicky raději dávají z ekonomického i sportovního hlediska příležitost nejlepším vlastním odchovancům.

Rád bych se ještě vrátil k jedné z nejdůležitějších součástí výchovy talentovaného hráče, růstu jeho sportovní výkonnosti a tím je vytváření konkurenčního prostředí.

Neexistuje pouze jediná cesta, jak lze zvýšit konkurenční prostředí v rámci jednoho ročníku družstva SCM. Tedy zpravidla příchodem hráčů stejného ročníku. Tak tomu činí zejména Sparta a Slavie tím, že se snaží oslovit nadprůměrné hráče z jiných konkurenčních klubů celé ČR. Tento způsob práce nesvědčí příliš o schopnosti vychovávat ale spíše vybírat, shromažďovat a vyřazovat…Vychovávat znamená být trpělivý, dlouhodobě pracovat, tolerovat a přesvědčovat…. Proto také druhý způsob práce má vyšší efektivitu a menší „úmrtnost“, než - li systém výběru nejlepších hráčů bez dlouhodobého procesu výchovy!Do seniorského fotbalu odchází většinou hráči Sparty či Slavie pouze tam, kde se „nedělá“ mládež nebo se dělá neefektivně. Systém výběru, shromažďování a vyřazování má spíše větší opodstatnění v seniorském fotbalu, kde je rozhodující hra na výsledek, než - li v mládežnickém, kde jde v prvé řadě o výchovu, formování nezralé osobnosti hráče, jeho psychické odolnosti a dlouhodobé trpělivosti v procesu učení…. V dospělém fotbalu je většinou hráč, který se rychle neadaptuje do vnitřního prostředí družstva a nepodává nadprůměrné výkony, rychle vyměněn, vyřazen a nahrazen. To u mládeže není hlavním cílem!Nadprůměrný může být i hráč, který neprojde tou nejrychlejší cestou vývoje. Proto kluby, které nemají dostatek trpělivosti v práci s mládeží, mají i nízkou efektivitu výchovy a v poměru počtu nadprůměrných hráčů se jich na seniorské úrovni prosadí podstatně méně, než-li třeba u menších klubů, které sice nemají početně tolik nadprůměrných, ale dokáží s nimi pracovat s mnohem větší efektivitou!

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu