08.09.2008, Miroslav Krieg - šéftrenér mládeže FC Vysočina

Zaostřeno na mládež - Vyplatí se vychovávat mládež?

Zaostřeno na mládež - Vyplatí se vychovávat mládež?Častým tématem, které vyvolává bouři kritiky, jsou rozdílné názory na systém přípravy v ST - F a SCM a hledání příčin proč u některých hráčů roste sportovní výkonnost rychleji než - li u druhých? Proč někteří zaostávají a jiní naopak zaznamenávají velký výkonnostní progres? Proč někteří hrají více a jiní méně a nakonec vše mnohdy končí větou: „Vyplatí se vůbec dělat mládež? Vždyť mládež vlastně nikoho nevychovala a pokud ano, tak jen málo hráčů. Možná by bylo lépe, kdyby za ušetřené prostředky nakoupili hotové fotbalisty, třeba by to vyšlo levněji.“ apod.

 
Výchova talentovaných hráčů v systému ST - F a SCM není a ani nemůže být zárukou dosažení nejvyšší výkonnostní úrovně ve vrcholovém fotbalu. Obecně platí, že čím vyšší stupeň obtížnosti (úrovně soutěží, hráčské konkurence), tím méně hráčů zvládá stupňující se nároky. Zjednodušeně lze říci, že celý systém připomíná výstup na pyramidu. Velká početní základna adeptů stojí na začátku cesty směřující k vrcholu, čím vyšší je však obtížnost při výstupu, tím se počet těch, kteří tyto nároky zvládají, zužuje a tím více hráčů končí výstup v odlišné vzdálenosti od špičky pyramidy, tedy na různé úrovni sportovní výkonnosti. Pouze ti absolutně nejlepší dokáží vystoupit až na samotný vrchol. To jsou však pouze jednotlivci. Na celkovém výsledku se procentuelně nejvíce podílejí tyto faktory:

70% - vlastní úsilí, pracovitost, houževnatost, psychická odolnost

20% - štěstí a výborný zdravotní stav

10% - vlohy, nadání a talent

Toto je hodnocení mnoha zkušených hráčů i trenérů, kteří se většinou shodují na hlavních prioritách, které je dovedly k úspěchu. Z toho je patrné, které atributy jsou nejdůležitější pro úspěch. Pokud však jakákoliv z nich chybí, cesta k dosažení těch nejvyšších met se většinou zavírá.

Zajímavé je, že význam talentu bývá v teoretické rovině mnohdy velmi přeceňován, z čehož později vyplývá velké rozčarování nejen pro hráče ale i pro rodiče. Větší pravděpodobnost úspěchu totiž dosahují hráči, kteří nebyli obdařeni tou nejvyšší mírou nadání, ale dokázali si v sobě vypěstovat vysoký stupeň odolnosti a psychické stability zejména při překonávání problémů a překážek sportovních i mimosportovních.

Trenéři se samozřejmě snaží co nejvíce rozvíjet pohybové schopnosti i dovednosti hráče, rozvíjet jeho nadání a psychickou odolnost, ale ani ti nejlepší nejsou schopni vytvořit universální recept, který by byl v kolektivním sportu zárukou úspěchu pro všechny. Vždy bude určité procento hráčů, kterým systém přípravy více vyhovuje a pomůže jim v růstu sportovní výkonnosti, ale také procento hráčů u kterých je tento efekt podstatně nižší. Proto je dobré, aby se trenéři u jednotlivých družstev měnili, pokud je to možné (kvalifikační předpoklady, praxe, úroveň soutěží atd. ). Každý má svůj rukopis i styl práce a je důležité, aby hráč poznal více odlišných forem sportovní přípravy. Navíc je velký rozdíl i v přípravě jednotlivých věkových kategorií (přípravky, mladší žáci, starší žáci, mladší dorost, starší dorost), kde je nutné respektovat odlišné fyziologické zákonitosti biologického rozvoje hráčů.

Obdobně jako výchova talentovaných hráčů fotbalu fungují i jiné obory lidské činnosti, kde je důležitá míra nadání a předpokladů. Člověk však lépe vnímá, že ne každý žák s výtvarným, hudebním nebo matematickým nadáním může být Piccaso, Pavarotti nebo Einstein.

Fotbal jako lidová zábava však v mnohých někdy vzbuzuje představy továrny na nadprůměrné fotbalisty. Tak to však není. Celkový výsledek práce ovlivňuje obrovské množství faktorů, které se během života sportovce velice rychle mění. Některé může ovlivnit trenér, jiné rodiče nebo učitel, některé však ovlivnit nelze nebo jen velmi obtížně.

Velmi důležité je, aby hráči měli životní motivaci dosáhnout úspěchu ve sportu, který je baví, ale ne za každou cenu! V životě jsou i významnější priority jako: vzdělání, zdraví, sociálně - společenské hodnoty

a ty by měly mít v myšlení mladého hráče prioritní postavení! Svou životní kariéru nelze postavit na vrtkavém osudu vrcholového sportu, což se někdy u mladých, nezralých osobností stává a pak se těžko vyrovnávají s neúspěchy a prohrami, které k životu také patří.

Již v úvodu jsem se zmínil, že celá řada názorů se týká i vlastní efektivity práce ST - F a především SCM, nízké rentability a nízkého počtu vychovaných hráčů pro vrcholový fotbal.

„Má vůbec smysl dělat mládež? Je to ekonomicky výhodné?“

Možná by stačilo odpovědět rovněž otázkou. Proč se výchovou mládeže zabývají ostatní velké kluby? Proč by to dělaly, kdyby to bylo nevýhodné? Myslím, že v dnešní době by téměř nikdo neinvestoval do nerentabilních projektů. Lze však odpovědět i několika fakty:

a) Přestože působím v FC Vysočina Jihlava pouze 3 roky, chtěl bych poukázat především na práci mnoha trenérů, kteří mají velkou zásluhu na tom, že celkem 32 hráčů v mládežnických kategoriích prošlo reprezentačními výběry Česka! V posledních 3 letech to byli například: Pikl, Rabušic, Štěpanovský, Vydra, Hušbauer, Šamánek, Cihlář, Gebreselassie, Tecl, Hráček, Kotnour, Vonásek, Štancl Martin a další….

b/) Ne nepodstatným ekonomickým přínosem pro klub byl i prodej vlastních odchovanců, kteří prošli mládežnickými kategoriemi FC Vysočina Jihlava, jejichž přestupové částky nechci ani nemohu zveřejňovat.

c/) V každé věkové kategorii od ročníku 87 a výše máme minimálně 6 hráčů, jejichž výkonnostní úroveň na konci dorosteneckého věku byla nebo je srovnatelná s nejlepšími hráči jiných klubů, a kteří měli nebo mají zcela určitě výkonnostní předpoklady minimálně pro úroveň 3. ligy dospělých a výše.

d) O většinu z těchto hráčů byl nebo je zájem z jiných prvoligových klubů, což je velmi důležité nezávislé hledisko měření kvality hráče.

e) Dalším nezávislým hlediskem úrovně hráčské kvality dorosteneckého věku je i rostoucí zájem manažerů o ty nejtalentovanější hráče. V současné době je v FC Vysočina celkem 15 hráčů SCM, s kterými manažeři úzce spolupracují a to je přibližně na stejné úrovni jako u špičkových celků v ČR!

Tato fakta posunují SCM FC Vysočina Jihlava do kategorie s velmi vysokou efektivitou práce vzhledem k možnostem a porovnáním s ostatními kluby. K tomu, aby byl klub ještě úspěšnější, musíme zvládnout především přechod těchto hráčů do dospělého fotbalu. To však záleží na hráčích i nás samotných, tak aby se ještě více odchovanců prosadilo v klubu nebo v nejvyšších seniorských soutěžích ČR.

Byl bych velmi rád, kdyby SCM FC Vysočina Jihlava fungovalo na obdobných principech jako jeden z hlavních partnerů klubu, kterým je PSJ, a.s.:

P – prosperita a perspektiva pro většinu hráčů a trenérů

S – serióznost a solidnost, tedy dělat fotbal bez korupčních vlivů

J – jistota, v udržení celého systému sportovní přípravy a jeho smysluplné funkci při výchově mládeže

Miroslav Krieg - šéftrenér mládeže FC Vysočina

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu