01.09.2008, Miroslav Krieg

Zaostřeno na mládež - posuny hráčů mezi starší

Zaostřeno na mládež - posuny hráčů mezi staršíJedním z častých dotazů rodičů je i otázka: “Proč nehrají v každém družstvu hráči stejného ročníku?“ Potom se těžko buduje parta, když se hráči neustále obměňují a musí si zvykat na nové spoluhráče... To má zcela určitě vliv na výkonnost družstva... Navíc vy neustále měníte hráče v družstvech a to téměř každých půl roku...

 
V předchozím článku jsem vysvětloval základní principy činnosti SCM a ST - F, které odlišují rekreační a vrcholové pojetí vnímání sportu. Z těch nejdůležitějších bych chtěl připomenout dva:

a) princip vytváření konkurenčního prostředí

b) princip posunování nejtalentovanějších mladších hráčů do vyšších kategorií

Téměř všichni účastníci v 1. DL staršího a mladšího dorostu se těmito principy řídí, což lze snadno doložit ze soupisek jednotlivých družstev. FC Vysočina Jihlava nemá bohužel takový potenciál hráčů ani možnosti výběru hráčů jako mají např. velká města Ostrava, Olomouc, Praha, Plzeň, České Budějovice, Hradec Králové, Brno a jejich spádové oblasti.

Početně nedokážeme naplnit jeden ročník tak, aby kvalitou mohli tito hráči konkurovat v nejvyšší dorostenecké soutěži výše uvedeným klubům. Proto se vlastně snažíme udělat z nevýhody výhodu.

Jednak posunujeme ty nejtalentovanější mladší o kategorii výš, čímž jim atletickou terminologií „posunujeme laťku na vyšší stupeň obtížnosti“, což má ve většině případů z dlouhodobého hlediska vliv na nárůst jejich sportovní výkonnosti. Těmito kroky se podporuje zejména výchova individualit. A jednak tím vytváříme konkurenční prostředí pro hráče, kteří jsou většinou o rok starší. Zejména v kategoriích staršího dorostu je totiž velmi obtížné získat nebo doplnit družstvo o výraznou posilu, protože pro úroveň nejvyšší dorostenecké soutěže je téměř vyloučeno, aby takovéto nároky zvládl hráč, který se systematicky dlouhodobě nepřipravoval v jakémkoliv SCM.

Bohužel rozdíl mezi vrcholovým a rekreačním sportem je zejména v tom, že ti kteří dlouhodobě nezvládají vyšší úroveň sportovní výkonnosti odcházejí na hostování nebo se vrací do mateřských klubů. Jsou nahrazováni jednak těmi nejtalentovanějšími o rok mladšími a jednak zvláště v kategoriích mladších a starších žáků či v raném období mladšího dorostu hledáme ty nejšikovnější i z okolních regionálních klubů. Právě v těchto kategoriích je totiž ještě šance, že talentovaný hráč, který vyniká v regionálním klubu může ještě zvládnout nároky, které jsou spojeny s přípravou v ST - F a SCM. Později je téměř nemožné, aby tento přechod byl úspěšný a hráč ho zvládl. Příčin je několik:

a) Výkonnostní úroveň hráče je sice nadprůměrná z pohledu regionálního klubu a nižších úrovní soutěží, ale zpravidla průměrná i podprůměrná z pohledu ST - F nebo SCM a nejvyšších mládežnických soutěží.

b) Velmi obtížné sociálně - adaptační faktory spočívají především ve změně prostředí, školy, spoluhráčů, spolužáků atd.

c) Naprosto odlišná organizace režimu dne /méně volného času, více povinností sportovních i mimosportovních, vyšší četnost tréninků, dojíždění, větší samostatnost atd. /

FC Vysočina Jihlava je na mládežnické úrovni účastníkem všech nejvyšších soutěží ČR řízených ČMFS. Jinými slovy žákovská a dorostenecká mužstva již nemají kam postoupit, protože vyšší soutěže neexistují!To je velký úspěch a zásluha mnoha lidí ve vedení klubu a především trenérů. Dlouhodobě udržovat tento stav v tak silné konkurenci je velmi obtížné a bez respektování a dodržování výše uvedených pravidel téměř vyloučené.

Na druhou stranu i hráči, kteří se neprosadí v konkurenci družstva nebo je úroveň soutěží pro ně příliš vysoká, patří zcela určitě mezi nejlepší v úrovních nižších soutěží, čímž významně podporují rozvoj fotbalu v regionálních klubech Vysočiny.

Strategie FC Vysočina Jihlava v rámci činnosti SCM je založena především na trpělivosti práce. Pokud nabídne klub hráči možnost přípravy v systému SCM, pak většinou při prvním neúspěchu nebo pokud hráč ihned nezvládá sportovní přípravu s odpovídající kvalitou, nedochází k jeho nahrazení hráčem jiným. To je velký rozdíl oproti mnoha dalším klubům, kde je konkurenční prostředí a tlak na rychlý výsledek či efekt práce mnohem vyšší. V SCM FC Vysočina má zpravidla hráč možnost 2 - 3 roky systematické práce a zlomové rozhodnutí se posunuje téměř až do kategorie staršího dorostu, tedy do rozmezí věku 17 - 18 let. Tuto toleranci navíc podporuje skutečnost, že v kategoriích mladšího dorostu nebereme za prioritní hledisko umístění družstva v soutěži, které nemá vliv na udržení této soutěže, nýbrž sportovní předpoklady hráčů a jejich perspektivu. Tedy hodnotícím kritériem je kromě sportovní výkonnosti i pracovitost, povahové vlastnosti hráče, psychická odolnost atd.

 
Aktuálně

Pavel Mazánek: Proti Prostějovu nastoupíme s vírou ve vlastní schopnosti

S větším klidem a se zvýšeným sebevědomím míří fotbalisté FC Vysočina k další velice důležité bitvě v rámci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V sobotu 27. dubna se od 10:30 hodin představí na trávníku o záchranu bojujícího Prostějova. Tým exjihlavského trenéra Radima Kučery k domácím utkáním nastupuje v azylu 1.HFK Olomouc. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu