30.08.2008, MF DNES - Vysočina - Radek Laudin

FC Vysočina má nového investora

JIHLAVA - Pro fotbalové fanoušky, kteří včera na stadionu v Jiráskově ulici oslavili šedesátiny jihlavského fotbalu, chystají majitelé klubu FC Vysočina podzimní dárek. Objevil se nový investor, jenž chce získat necelou polovinu klubu a nabízí až sto milionů korun v nejbližších šesti letech.

 
 O vstupu nového partnera budou již v září rozhodovat jihlavští zastupitelé. A vedení radnice spolu s pivovarem začnou z klubu pomalu vycouvávat. „Posunuli jsme se dál. Je na světě nový akcionář, který má zájem vstoupit do FC Vysočina. Teď se dojednávají podmínky, za jakých do klubu vejde,“ oznámil včera primátor Jaroslav Vymazal.

Vstup se zřejmě odehraje formou navýšení základního jmění, jehož už se magistrát nebude účastnit.

Nového akcionáře bude tvořit několik podnikatelů z Česka, kteří za tím účelem vytvořili společnost Limar capital B. V.

Počítá se i se zahraničním kapitálem. „Jedná se o několik fyzických osob a podnikatelů, kteří mají zájem podporovat fotbal v Jihlavě. Do nové společnosti budou dávat potřebné finance,“ popsal primátor. Podle plánů by měli mít kolem čtyřiceti procent akcií. Dalších čtyřicet bude mít jako dosud firma PSJ.

Městu, které dnes vlastní polovinu, zůstane jen okolo patnácti procent. Zbytek zbude pivovaru, který nyní drží deset procent.

Se záměrem vytvořit novou společnost pomáhající FC Vysočina přišel generální ředitel PSJ František Vaculík.

„Díky svým kontaktům získal na svoji stranu další příznivce této myšlenky,“ vysvětlil primátor Jihlavy. Podnikatelé ale chtějí podle něj zůstat v anonymitě.

Celý projekt s novou společností má trvat minimálně tři roky. Během této doby se tým pokusí postoupit do nejvyšší soutěže.

„Po třech letech se vše vyhodnotí a podle stavu se budou volit další kroky,“ dodal Jaroslav Vymazal.

Pokud klub FC Vysočiny postoupí do nejvyšší soutěže, prodlouží se automaticky spolupráce o další tři roky.

Během nich by se mělo mužstvo v nejvyšší soutěži stabilizovat. „Jednání se ještě vedou,“ sdělil Miroslav Fuks, tiskový mluvčí PSJ.

Jedním ze zakládajících akcionářů klubu je pivovar v Jihlavě. Ten se ale dostává do střetu zájmů.

FC Vysočina chce postoupit do nejvyšší soutěže, kterou ovládá konkurenční výrobce piva Gambrinus.

„Kraji i Jihlavě by první liga slušela. Když se ale postoupí, tak to pro nás ztrácí smysl. Nejsme schopni uplatnit proti Gambrinusu marketingové a reklamní aktivity,“ vysvětlil ředitel pivovaru Jan Kylberger.

O další spolupráci s jihlavským fotbalem se podle něj jedná.

Výrobce piva Ježek se chce na rozvoji sportu podílet. „Budeme podporovat různorodé sportovní aktivity na Vysočině. Nejen fotbal,“ doplnil Miloš Vostrý, obchodní šéf pivovaru.

Letošní dění kolem klubu se podobá jízdě na horské dráze. Slovák Július Szabó nabízel druholigovému klubu FC Vysočina stovky milionů korun.

Když vyšlo najevo, že seděl ve vězení za podvody, dali od něj jihlavští zastupitelé ruce pryč. A zabránili mu ovládnout jihlavský fotbal.

Během toho se vyhrotily vztahy mezi magistrátem a PSJ. Firma původně chtěla již na konci června ukončit financování klubu a prodat v něm svůj podíl.

Řediteli Vaculíkovi se nelíbilo, jak náměstek primátora Radek Vovsík vyjednával prodej klubu slovenskému investorovi, který měl za sebou pobyt ve vězení.

Vovsík se pak stáhl do ústraní a za město začal vyjednávat o fotbale primátor Vymazal. Ten v červnu podepsal s Františkem Vaculíkem memorandum o společném postupu při stabilizaci klubu. Mimo jiné to znamená, že PSJ zůstane v klubu minimálně další tři roky a bude ho financovat. Díky PSJ šlo dosud do klubu přes deset milionů korun ročně, což byla necelá třetina rozpočtu.

Klubu se ročně dařilo pokrýt rozpočet ve výši 35 až 38 milionů korun. Aby mohl pomýšlet na postup do nejvyšší soutěže, potřeboval by 45 až 50 milionů na sezónu.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu