25.08.2008, Miroslav Krieg

Zaostřeno na mládež - fungování SCM

Zaostřeno na mládež - fungování SCMVzhledem k tomu, že se setkávám s celou řadou dotazů a rozdílností názorů týkajících se sportovní přípravy mládeže v ST- F (sportovní třídy fotbalu) a SCM (sportovní centrum mládeže) FC Vysočina Jihlava, chtěl bych se pokusit na těchto stránkách veřejnost pravidelně seznamovat s celou řadou témat týkajících se fungování celého systému vrcholového sportu mládeže. Doufám, že se mi alespoň částečně podaří vysvětlit celou řadu problémů a rozdílnost jejich řešení z pohledu vrcholového, výkonnostního a rekreačního sportu. Pokusím se, aby tato forma byla přijatelná a srozumitelná pro širší veřejnost.

 
Jako profesionální trenér jsem pracoval 16 let v 7 ligových klubech a prošel všechny kategorie mládeže od přípravek, nejvyšších žákovských a dorosteneckých soutěží až po 1. a 2. ligu dospělých, kde jsem působil 5 let. Věřím, že díky tomu dokážu lépe vnímat rozdílnost i soulad teorie a praxe fotbalu a některé problémy vám vysvětlit.

Fotbal je veřejná zábava a s trochou nadsázky lze říci, že pokud na fotbal přijde 1000 diváků, přišlo zároveň i 1000 trenérů a kritiků. To je naprosto v pořádku. Každý člověk má právo na svůj názor a kde jinde ho prezentovat, kde jinde se odreagovat než při hře, fandění a sportu, který přináší tolik nenadálých změn, ať již pozitivních či negativních…Jde jenom o to, aby fandění, zábava, úspěch či neúspěch, emoce, prožitky a zaujetí se nedostávaly do rozporu s profesionalitou práce, která je součástí celého systému sportovní přípravy. Ten je v těch výkonnostně nejlepších klubech ČR velmi podobný. Jinými slovy - kritizujme, ptejme se, nesouhlasme, ale respektujme odbornost a profesionalitu lidí, kteří se sportovní přípravě ať již mládeže nebo dospělých věnují... Tak, jako v jiných oborech lidské činnosti, i oni dělají chyby, získávají zkušenosti, ale také obětují své práci mnoho času a úsilí, musí se vzdělávat a být schopni pracovat jako trenéři ale i pedagogové.

Pro vaší lepší představu bych vás chtěl na úvod seznámit se základními pravidly a povinnostmi, které vyplývají ze závazku klubu při realizaci projektu SCM v rámci FC Vysočina Jihlava.

SPORTOVNÍ CENTRUM MLÁDEŽE = SCM

Dřívější předchůdci TSM = Tělovýchovná střediska mládeže nebo SVS = Střediska vrcholového sportu mládeže.

Základní principy se však od dob minulých příliš nezměnily a je třeba podotknout, že dřívější socialistický režim položil systémově velmi kvalitní základy pro rozvoj vrcholového sportu mládeže.

Na základě zákona č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu a usnesení vlády č. 718 ze dne 14. 7. 1999 vytvořilo MŠMaT ve spolupráci a podporou jednotlivých svazů Zásady programu o zřizování Sportovních center mládeže- č. j. 20 578/2007- 501. Zjednodušeně lze říci, že zřizovatelem SCM a ST- F se stalo MŠMaT s ČMFS a provozovatelem klub. K tomu, aby klub mohl získat statut a licenci pro činnost ST- F a SCM musí se zavázat smlouvou k plnění určitých kritérií a podmínek, které stanovuje ČMFS. Pokud by tomu klub neučinil, pak není zařazen do systému přípravy se zaměřením na vrcholový sport, což je podmíněno i ekonomickou podporou.

Naplnění těchto kritérií není vůbec jednoduché a pravidla pro udělení licence jsou velmi přísná. Mimo jiné mezi ně patří:

a) uzavřít smlouvu s hlavním trenérem SCM a ST- F s nejvyšší svazovou licencí /profi licence UEFA/

b) kvalifikace trenérů /1. liga st. a ml. dorostu - profi mládežnická licence UEFA, 2. liga st. a ml. dorostu - „A“ licence/

b) zabezpečit min. 5 tréninkových jednotek v týdnu pro každé družstvo

c) zajistit standardní normu materiálního zázemí /hřiště, tréninkové podmínky, pomůcky, potřeby/

d) pravidelně zajišťovat zdravotní testování /fyziologická a antropometrická vyšetření hráčů/

e) účast v nejvyšších soutěžích ČR /v případě SCM FC Vysočina Jihlava – 1. a 2. liga dorostu, 1. liga a divize žáků/

f) zavést systém evidence a kontroly činnosti SCM a ST- F /tréninkové deníky, plány, hodnocení zápasů, pracovní porady/

g) vytvořit systém spolupráce s vybranou základní školou /ST- F/, školami středního vzdělávání a Domovy mládeže /SCM/

h) zabezpečovat plnění základních principů činnosti SCM:
- vytváření konkurenčního prostředí /doplňování a vyřazování hráčů- otevřený systém/
- posunování nejtalentovanějších hráčů do vyšších kategorií a úrovní soutěží
- výchova individualit a reprezentantů

ch) vytvořit systém výběru talentovaných hráčů do ST- F a SCM z dostupné spádové oblasti

i) vyjít maximálně vstříc řídícím orgánům ČMFS při kontrolách činnosti SCM a ST- F

Na základě plnění těchto a mnoha dalších kritérií získávají SCM licenci 1. - 5. stupně. Mezi další kritéria patří např. úroveň soutěží dospělých, počet hráčů v reprezentačních výběrech, pravidelná kontrola hospodaření s finančními prostředky atd. Na základě těchto kritérií byla FC Vysočina Jihlava udělena licence 2. stupně.

Hlavní cíle činnosti SCM a ST- F lze spatřovat ve 2 rovinách:

1. sportovní výsledek – umístění družstva v soutěži

V případě SCM FC Vysočina Jihlava se jedná vzhledem k obrovské konkurenci velkých, většinou prvoligových klubů především o udržení soutěží 1. a 2. ligy dorostu. Umístění družstev staršího dorostu v 1. a 2. lize na nesestupové příčce má rozhodující vliv na udržení těchto soutěží. Tím se dostává možnost i dalším hráčům prověřovat a zvyšovat svou sportovní výkonnost v konkurenčně velmi silném prostředí.

2. výchova talentovaného hráče, výrazné individuality

Méně viditelný, měřitelný a velmi variabilní je efekt výchovy talentovaného hráče, který je výraznou individualitou. Tedy hráče, který má předpoklady prosadit se ve vrcholovém fotbalu dospělých a zejména zvládnout přechod z dorosteneckých kategorií do dospělého fotbalu, který je jedním z nejtěžších.

Na sportovní růst výkonnosti hráče má největší vliv především:

a) tréninková činnost a její podmínky

b) konkurenční prostředí v družstvu i klubu

c) úroveň soutěží ve kterých hráč hraje

d) kvalita zápasů

e) režim dne hráče

f) povahové vlastnosti, talent a psychická odolnost hráče

Sportovní výsledek = umístění v tabulce je více viditelný, ale méně objektivní ukazatel. Věkové složení družstev na stejné úrovni soutěží je velmi odlišné a samozřejmě družstva s převahou mladších hráčů se potýkají s větším výkonnostním handicapem z hlediska umístění. Na druhou stranu ale mají většinou vyšší efektivitu výchovy individualit.

Proto není vůbec jednoduché najít optimální poměr naplnění obou cílů a mnohdy právě tato skutečnost vyvolává velkou polemiku a výměnu názorů.

 
Aktuálně

Oulehla: Fotbal je o produktivitě a my momentálně produktivní nejsme

Předlouhých osm zápasů čekají fotbalisté FC Vysočina na druholigové vítězství. Nezměnil to ani nadějný výkon na půdě favorizované Zbrojovky, která důležitou výhru dokázala šťastně urvat pět minut před uplynutím 90 minut. Jihlavský tým se tak 7 kol před koncem soutěže nebezpečně přiblížil sestupovým příčkám. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu