01.01.2008, Kubík & Palán & Fuks

V Českém poháru mezi nejlepšími osmi!

Neuvěřitelné se stalo skutkem. Dva odvěcí městští rivalové a historicky nejvýznamnější jihlavské oddíly Spartak PSJ a SK Jihlava v létě spojily své síly a do nové fotbalové sezóny 1995/96 vstoupili společně s novým názvem Spartak PSJ Motorpal Jihlava. “Myšlenka jednotného fotbalu v Jihlavě je zhruba 15 let stará. O této koncepci uvažoval Sokol Bedřichov i představitelé Spartaku či později FC PSJ. Veškeré snahy však ztroskotaly na odvěké rivalitě mezi kluby," říká M. Veselý. “Jediné, co se podařilo, bylo sloučení s SK."

 
Jeho fotbalový klub se od SK osamostatnil v době, kdy končila podpora Modety a finanční situace byla velmi komplikovaná. Po dalších přesunech se bývalému diviznímu týmu podařilo sotva dokončit soutěž A třídy. Hnacím motorem myšlenky spojení "Modety" s FC PSJ byl dlouholetý funkcionář Lövl. Dva členové výboru Modety byli přitom kooptováni do výboru občanskému sdružení. “Nedošlo k nějakému pohlcení SK. Došlo naopak k tomu, že SK Jihlava oddíl kopané a FK Spartak PSJ Jihlava se sloučily a vznikl nový subjekt. Hlavní myšlenkou bylo pomoci jihlavskému fotbalu," vysvětluje M. Veselý. Nutno však dodat, že SK již bohužel zdaleka nebyl silnou divizní Modetou s mnoha kvalitními hráči a ke spojení klub vedly převážně ekonomické důvody. Nesporným přínosem sloučení jistě je druhá travnatá plochu v areálu Na Stoupách, která byla pronajmuta na 2x10 let a je dnes maximálně využívána mládežnickými celky. Zázemí stadionu včetně travnaté plochy však bylo na Modetě značně zanedbané a tak jen nejnutnější úpravy šaten a trávy si vyžádaly značné finanční prostředky. Pozitivem spojení bylo nesporně i získání poměrně kvalitní I.B. třídy pro dospělé “B” mužstvo.Celek hrající MSFL se změna nedotkla. Mužstvo doplnili talentovaní odchovanci Holec, Wendl a Padrnos a stávající kádr měl opět za cíl pohybovat se v poklidném středu třetiligové tabulky. První podzimní zápasy tomuto reálnému cíli vůbec nenasvědčovaly. Po sedmi odehraných kolem se mužstvo krčilo na 14. příčce tabulky s pouhými šesti body a skóre 10:19. Poté však přišel nečekaný obrat. “Nastartovali jsme sérii vítězství, která nás před posledním podzimním kolem vynesla až na druhou příčku tabulky. Příčinou tohoto výkonnostního zlomu bylo vyřazení druholigových Slušovic v 2. kole českého poháru. Nečekané vítězství se poté výrazně promítlo do mistrovských zápasů, mužstvo bylo psychicky nahoře, začalo se mu dařit a vozilo body i z venku,” hodnotí náhlé zlepšení trenér Březina.
Vedle ligy to však byl i Pohár ČMFS, který dělal domácím příznivcům velkou radost. Po penaltovém vítězství v 1. kole ve Žďáru nad Sázavou přišel již zmiňovaný triumf v duelu s dnes již fotbalově neexistujícími Slušovicemi. Svěřenci trenérů Březiny a Novotného zvítězili 1:0 brankou osmnáctiletého Holce. V dalším kole cestovali jihlavští fotbalisté do Uničova, který byl čerstvě ověnčen vyřazením BOBY Brno. Po nerozhodných devadesáti minutách přišel na řadu opět penaltový rozstřel a s ním i pevné nervy jihlavských exekutorů - na penalty 5:3 pro FK PSJ. Vítězstvím se podařilo zopakovat historický postup do osmifinále ze sezóny 1990/91, kdy byl Spartak vyřazen druholigovými Č. Budějovicemi.
Historie se naštěstí neopakovala. Do Jihlavy opět přijel ambiciózní druholigový celek LeRK Brno, proti němuž domácí nastoupili ve složení Bílek - Cabuk - Tržil, Beránek, Wendl - Kračmar, Kuchta, Morkus, Dvořáček - Nejedlý, Staněk. Během utkání na hřiště přišli i Pazderník, Holec a hostující Hrdina z Českých Budějovic. Po úvodním náporu hostujícího celku se postupně stále více začali prosazovat domácí a své zlepšení zúročili vedoucí brankou, kterou po Kračmarově rohu vstřelil Staněk. LeRK si i v druhé půli nadále udržoval převahu, která vedla ve vyrovnání z kopačky Bouřy. Po nervy drásajícím závěru tak vše opět dospělo k penaltovému rozstřelu. V první sérii si míč na penaltovou značku postavil vždy neomylný penaltový střelec Morkus - a nedal! Soupeř se dostal do vedení a vypadalo to, že napotřetí FK PSJ na pokutové kopy nezvítězí. Svůj den naštěstí měl gólman Bílek, který zneškodnil pokus Stáněla, což mělo po úspěšných exekucích domácích Pazderníka, Staňka, Holce a Wendla za následek stav 4:4 po pěti sériích. V šesté nezaváhal kapitán Cabuk a o výsledku tak mohl rozhodnout duel Bílek vs střelec Hamřík. Pevnější nervy měl domácí brankář a jihlavští fanoušci tak mohli slavit historický postup do čtvrtfinále poháru!
“Moc jsme si přáli, aby nám čtvrtfinálový los do Jihlavy přihrál atraktivního soupeře, vždyť v osudí byla obě pražská “S”, Drnovice či Jablonec. Chtěli jsme přilákat co nejvíce diváků a důstojně zakončit skvělé pohárové tažení. Místo toho nám herečka Kateřina Brožová vytáhla vedoucí celek II. ligy Teplice na jeho půdě...,” vzpomíná na zklamání funkcionářů a fanoušků trenér Novotný. “Přesto jsme se rozhodli neprodat svoji kůži lacino a bojovat. Naši šanci na senzaci bohužel snižoval odchod dvou klíčových hráčů mužstva - Nejedlého do Třebíče a Morkuse do Rakouska a tuhá zima, která nám před pohárem dovolila sehrát pouze jeden mistrák,” doplňuje Březina. Na teplických Stínadlech se v očekávání kanonády domácích sešlo 3.000 diváků. Svěřenci kouče Františka Cermana nastoupili v nejsilnější sestavě Jelínek - Kroňďák - Mikiska, Pejša - Just, Frťala, Habanec, Chytra, Fasner - Verbíř, Hamsa (Divecký). Nerozehraní hosté přijeli bránit, bojovat a pokoušet se o rychlé protiútoky v tomto složení: Bílek - Vítů - Tržil (Bratršovský), Cabuk, Wendl - Kračmar, Kuchta (Kočka), Moravec (Pazderník), Dvořáček - Holec, Staněk. Domácí si od počátku střetnutí vytvořili místy až drtivý tlak, naráželi však na koncentrovanou obranu v čele s Vítů a na jistého Bílka. Utkání tak skončilo v normální hrací době bez branek! Na řadu přišel další, tentokrát již bohužel poslední pohárový rozstřel jihlavského celku. Jediný neúspěch Holce ukončil nevídané pohárové postupy FK PSJ, které se zapsaly zlatým písmem do kroniky jihlavské kopané.Vyřazení v poháru jakoby poznamenalo další jarní výkony mužstva. Začala se projevovat neúčast opor a nezkušenost mladých hráčů, která při obrovské tabulkové vyrovnanosti MSFL znamenala konečnou 13. příčku v sezóně, která bude navždy známa jako “pohárová”.
 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu