01.01.2008, Kubík & Palán & Fuks

Mezi dorosteneckou elitou

V sezóně 1991/92 ve fotbalovém oddíle Spartak poprvé fungoval starší a mladší dorost, jehož vznik si vynutil postup do moravskoslezsko dorostenecké ligy, která byla souběžně s českou skupinou nejvyšší soutěží těchto věkových kategorií v republice. “V prvním roce jsme těžili ze zkušeného a kvalitního celku, který tuto soutěž v minulé sezóně vybojoval. Chlapci do všech duelů nastupovali výrazně motivování snahou vyrovnat se tradičním mládežnickým líhním - BOBY, Olomouci, Ostravě či Vítkovicím. Nakonec jsme obsadili výbornou desátou příčku ze čtrnácti startujících celků. Velmi pozitivně se jevila i účast mladších dorostenců trenéra Novického v této náročné soutěži.

 
Mezi nejlepšími mužstvy získávali možnost fotbalového růstu a sbírali potřebné zkušenosti,” vzpomíná trenér starších juniorů Jindřich Březina. Byl to právě on, kdo navázal první kontakt s pány Vaculíkem a Holým z mladé jihlavské stavební společnosti PSJ, spol. s r.o., která se v lednu 1992 stala sponzorem starších a mladších dorostenců a postupně se stála více angažovala a podílela na chodu celého oddílu kopané.
Nejtěžší sezónou v historii jihlavského dorostu byla ta následující. Z loňské úspěšné sestavy odešly opory Vítů, Tržil či Slavíček a mezery po nich mladými hráči nepodařilo zacelit. Nic dobrého nevěstil pohled do podzimní tabulky, v níž jihlavští junioři skončili poslední s pouhými čtyřmi body na kontě. Zákonitě přišla velice tvrdá příprava, která vyústila ve zlepšení herního projevu a konečně i ve větší bodový zisk. Přestože chlapci na jaře vybojovali 12 bodů, zachraňovali se až v posledním duelu v Uherském Hradišti. Museli zde vyhrát a po nesmírně napínavém a nervózním průběhu se jim to brankou Neckáře podařilo. Průběh sezóny byl důrazným varováním pro všechny trenéry mládeže - bez kvalitní návaznosti jednotlivých ročníků není možno I. ligu dlouhodobě udržet.
Hororový scénář se v dalším roce neopakoval. Mužstvo bylo věkově zkonsolidováno a vhodně doplněno. Chlapci se v nejvyšší soutěži zabydleli a bez problémů bojovali ve středu tabulky. Příslibem bylo věkové složení mužstva, protože z něho do dospělé kategorie přecházelo pouze pět borců, mezi nimiž však byli velice kvalitní fotbalisté - Caha, Bílek a Neckář.
Do bojů následující sezóny vstupoval celek se změnou na trenérském postu. Jindřicha Březinu, který přešel k “A” týmu, vystřídal dosavadní trenér mladšího dorostu Ladislav Novický a na jeho post přešel Jindřich Černý. Starší dorost se opíral o výrazné individuality (Padrnos, Wendl, Svítil, Malý, Polák, Holec, Šancl) a měl svůj jasný cíl - postup do nově tvořící se celostátní ligy. Do této elitní českomoravské společnosti by je dostalo umístění do sedmé příčky tabulky. Chlapci nakonec skončili pátí a zaslouženě povýšili do dorostenecké extraligy. O historický postup se zasloužil tento silný kádr hráčů: Padrnos, P. Pospíchal - Digrín, Wendl, Čepera, Houzar, Fuks, Kohoutek, Pytlík - M. Pospíchal, Bláha, Svítil, Šancl, Malý, Bílek, Suchý - Holec, Polák, Bratršovský, Jančok.
Před startem extraligy z kádru přešlo deset fotbalistů do kategorie dospělých, což si vynutilo příchod posil z Polné (Holas, Kaplan), Třeště (Lovětinský) a Bedřichova (Fila, Novák). Před svěřenci trenéra Novického stál v jihlavské kopané dosud nepoznaný úkol udržet se mezi čtrnácti nejlepšími dorosty ČR. Přes nezměrnou snahu vyrovnat se pražské Spartě, Olomouci či Plzni řešili svěřenci trenéra Novického od úvodu soutěže záchranářské starosti. V duelech se špičkovými týmy však získávali cenné zkušenosti, které mnozí zúročili v prvním týmu FC PSJ - Šancl, Bratršovský, Kaplan a Holec. Kvalitní jarní výkony v konečném účtování znamenaly dvanáctou příčku a opětovné udržení v hodině dvanácté, když za sebou nechaly celky Pardubic a Slavie Praha!

Mnohem hůře se vedlo v sezóně následující. Mužstvo v letním období výrazně postihl odchod většiny opor týmu, což znamenalo přezimování na poslední příčce soutěže. V průběhu podzimu vedly výsledky mužstva ke změně na postu kouče, kde Ladislava Novického vystřídal staronový Jindřich Březina. Ani on však nedokázal značně mladý celek v konkurenci bašt českého mládežnického fotbalu zachránit. “Byli jsem bez šance na udržení, mužstvu chyběli hráči ročníku 1978/79 a mladí nebyli dostatečně fotbalově vyzrálí,” přiznává Březina.
Byli to však právě tito hráči, kteří další sezónu opět dokráčeli k opětovnému návratu mezi elitu. Postup vybojovalo velice perspektivní mužstvo, kterému nechyběl herní systém, fotbalové myšlení a bojový duch. Kádr tvořili tito junioři: Koubek, Havlíček - Vanko, Lapeš, Pytlík, Drmota, Fila, Skopal - Zapletal, Pokorný, Kovář, Nevosad, Sláma, Fousek - Cvach, Barák, Mach a Vaňkát.
Bohužel ani tento celek v následující sezóně 1998/99 extraligu neudržel a poroučel se zpět do moravskoslezské ligy. Pozitivem neúspěšné prvoligové sezóny byla nesporně skutečnost, že si vedení klubu uvědomilo nutnost více posilovat i mládežnické výběry. Do mužstva přišla řada fotbalistů z regionu, kteří kvalitu mužstva pozvedli o krůček výše. Právě z tohoto celku opět po delší době vzešli hráči, kteří se prosadili i do mužstva dospělých. Vedle Zimčíka, který do Jihlavy přišel z Uherského Hradiště, to byl především Radek Sláma, který se dokonce probojoval do základní sestavy.

Snad již definitivní návrat do nejvyšší dorostenecké soutěže se již pod hlavičkou FC Vysočina podařil v ročníku 2002/03.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu