01.01.2008, Kubík & Palán & Fuks

Osamostnění fotbalového klubu

V průběhu zimní pauzy v sezóně 1994/95 došlo k důležitému a dlouho očekávanému kroku. Po vleklých majetkových a ekonomických problémech a sporech rozhodla v únoru 1995 valná hromada oddílu kopané TJ Spartak PSJ Jihlava o vzniku občanského sdružení FC Spartak PSJ Jihlava, čímž došlo k osamostatnění a vzniku fotbalového klubu. Občanské sdružení uzavřelo s tělovýchovnou jednotou Spartak smlouvu o pronájmu stadionu. Materiální vybavení nechal Spartak klubu do vínku s tím, že se stejně pořizovalo za "fotbalové" peníze. Do čela devítičlenného výboru se postavil dlouholetý brankář Miroslav Veselý a místopředsedkyní byla jmenována Jarmila Vaculíková.

 
Důvodem tohoto kroku byly ekonomické a právní komplikace. Peníze, které chtěl v té době do fotbalu někdo vložit, totiž musely proběhnout přes tělovýchovnou jednotu, což nezaručovalo zřetelnou průhlednost fungování. "Cítili jsme, že jsme schopni utáhnout věc ekonomicky sami. Tělovýchovná jednota stejně neměla prostředky, kterými by fotbal nějak výrazně podporovala," uvádí bývalý brankář týmu a pozdější ředitel FC PSJ Miroslav Veselý. Vnitřní nájemné ve výši nákladů za využívané prostory přitom platily do centrální kasy kluby již v rámci jednoty. Tok peněz pro fotbal se někdy na tělovýchovné jednotě zbytečně zdržoval, takže fotbalisté pak neměli ani na zaplacení autobusu či diet.
Zakladatelem FC PSJ nebyl holding PSJ, ale dceřinná firma PSJ Jihlava se 40 % podílem ve společnosti. Ostatní tři podílníci měli zbývající vklad rozdělený na stejné podíly. V okamžiku, kdy se investovaly nemalé prostředky do dovybavení bazénu se ukázalo, že aktivita některých společníků není dostatečná. Při navyšování základního jmění ze 100 000 Kč na jeden milion Stavounie Havlíčkův Brod a Milan Pol neprojevili o tuto investici zájem. PSJ holding tak odkoupil jejich podíly, svůj základní vklad navýšilo i PSJ Jihlava. Motorpal zůstal minoritním podílníkem. Po změně společenské smlouvy a přeměně společníků tak FC PSJ funguje v podstatě jako klasická dcera v rámci holdingu PSJ.
Do jihlavského fotbalu vstoupila firma PSJ v ročníku 1991/92. "Mě osobně ale fotbal nezačal zajímat až v té době. Hrával jsem ho dříve aktivně a dosud k němu mám vztah a určité "srdíčko," říká o důvodech zájmu stavební firmy o fotbal generální ředitel holdingu PSJ ing. František Vaculík. Druhým důvodem vstupu bylo podle jeho slov vědomí toho, že každý subjekt, který si to může dovolit, by měl v místě svého působení udělat něco i pro svůj region. "Rozhodli jsme se, že se budeme věnovat podpoře fotbalu. Pokud měla mít tato věc do budoucna nějaký vývoj, bylo třeba to udělat formou podnikatelského subjektu s danými pravidly, aby se fotbal neprovozoval jen formou nějakého strýcovského scházení se na výborových schůzích," vysvětluje F. Vaculík.
"Ke změně došlo tehdy, když valná hromada odsouhlasila podnikatelský záměr kuželny, ale když se měly dát dohromady finance a garance na případný úvěr, ostatní společníci nebyli ochotni nebo schopni se projektu intenzivně věnovat. Rozhodli jsme se, táhnout tento projekt sami. Myslím, že jak pro FC, tak pro Jihlavu je to dobře," vzpomíná na tuto dobu F. Vaculík.
 
Aktuálně

Pavel Mazánek: Proti Prostějovu nastoupíme s vírou ve vlastní schopnosti

S větším klidem a se zvýšeným sebevědomím míří fotbalisté FC Vysočina k další velice důležité bitvě v rámci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V sobotu 27. dubna se od 10:30 hodin představí na trávníku o záchranu bojujícího Prostějova. Tým exjihlavského trenéra Radima Kučery k domácím utkáním nastupuje v azylu 1.HFK Olomouc. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu