01.01.2008, Kubík & Palán & Fuks

Z nováčka ligy se stává starousedlík

Rychlý přechod z krajského přeboru do MSFL se musel zákonitě projevit. V prvním roce účinkování v třetiligové soutěži zjišťovali jihlavští hráči, že je čeká fotbalově nesmírně těžký rok. Již v třetiligové premiéře, kterou si Spartakovci odbyli na domácí půdě 20. srpna 1991, narazili na velice kvalitního a zkušeného soupeře ŽD Bohumín, který zvítězil 1:0 a domácím udělil lekci z produktivity a zkušenosti. Přestože se Spartak dlouho pohyboval v horní polovině tabulky, po skončení podzimní sezóny bylo na kontě jihlavských fotbalistů pouhých třináct bodů na jedenácté příčce tabulky.

 
Negativem byly vysoké porážky (1:5, 1:6) z hřišť Dolního Benešova a Frýdku a přestup Hekerleho do BOBY Brno a půlroční fotbalová pauza Palkoviče, který odešel pracovat do SRN. Další komplikace přinesly pracovní problémy hráčů, kteří měli v nových podmínkách potíže s uvolňováním k tréninkům, a zvýšený ekonomický tlak na fungování oddílu kopané. Jaro přineslo nervózní, do posledního dějství napínavý, ale nakonec úspěšný boj o záchranu v MSFL. Spartak se umístil na konečné dvanácté příčce a zajistil si tak účinkování v třetí lize i pro příští rok.
“Pro nováčka soutěže vždy bývá nejtěžší druhý ligový ročník”, praví stará fotbalová moudrost. Jihlavští fotbalisté, kteří do nové sezóny vstupovali s novým názvem Spartak PSJ Jihlava, si na toto pravidlo jistě vzpomněli po skončení podzimní části ročníku 1992/93. Tehdy totiž přezimovali na 14. místě s mizivými osmi bodíky a s jednobodovým náskokem na sestupové pásmo. Příčinou bylo letní hráčské pouštění žilou, kdy řady týmu opustili zkušení matadoři Hamara, Pekárek a Leligdon. Nastala nutná výměna úspěšné hráčské generace, kterou samozřejmě nemohli perspektivní mladí odchovanci Vítů, Staněk či Novický nahradit okamžitě. Kriticky se jevící zimní situaci pomohla vyřešit finanční pomoc pánů Holého a Vaculíka z jihlavské stavební společnosti PSJ Jihlava, spol. s r.o., která se vedle sponzoringu ligového dorostu stále více podílela na rozpočtu a chodu klubu. Finanční podpory se fotbalistům dostalo i od a.s. Motorpal a firem POL, Stavounie Havlíčkův Brod či Rozporka.
Do jarní části vstupovali jihlavští fotbalisté nebývale početně posíleni. Z Pardubic přišel odchovance Bedřichova Chylík, z SK Jihlava talentovaný Kračmar a z BOBY Brno hostující Hanus, který se na půl roku stal prvním profesionálním fotbalistou v Jihlavě. Nutno však podotknout, že byl z valné části placen z Brna... Ke změně došlo i na brankářském postu, na který se místo stálice v podobě Míry Veselého výrazněji prosazoval mladý Jančok. Vedle zkvalitnění kádru to bylo jistě i zlepšení výkonů a maximální koncentrace na jednotlivé zápasy, které způsobilo, že si PSJ zajistilo účast v příštím ročníku MSFL již pět kol před koncem. Spartakovci si v konečném účtování připsali 24 bodů, které znamenaly 12. příčku a záchranu z nejcennějších.
 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu