01.01.2008, Kubík & Palán & Fuks

Divize byla pouze přestupní stanicí

Přestože vedení jihlavského fotbalu doufalo v zařazení klubu do lehčí východo - a středočeské divizní skupiny C, byli nakonec zařazení do nejnáročnější moravské divize D. Již před zahájením vlastních bojů prohlásil trenér Novotný: “Nechceme hrát o udržení, ale nejméně o střed tabulky. Tak velké město, jakým je Jihlava, by si zasluhovalo ještě vyšší soutěž, tak II. či dokonce I. národní ligu. Věřím, že divize nebude naším konečným stupínkem.” Tehdy ještě netušil jak prorocká to budou slova.

 
Kádr mužstva do první divizní sezóny vstoupil bez výraznějších změn. Posilou se stal Štancl z KPS Brno a odchovanec Holý. Premiérové utkání se odehrálo v neděli 13.srpna 1989 a domácí v něm 1:0 porazili divizního starousedlíka Sigmu Hranice. O historicky první divizní gól se zasloužil Palkovič, po jehož přesném kolmém pasu kanonýr Hamara nezaváhal. Spartakovcům se výrazně vydařil úvod soutěže, kdy se pět kol drželi na druhé příčce tabulky. Později však přišel menší útlum, který znamenal konečné sedmé místo se ziskem třiceti bodů, když na skvělou pátou pozici chyběl pouhý bodík. Pozitivem divizního účinkování bylo, že se hráči i funkcionáři klubu přesvědčili, že na tuto soutěž nepochybně výkonnostně mají. Během roku se do týmu podařilo zabudovat talentované Bruzla a Rašovského, ale největší posilou, která se měla ještě výrazněji projevit v následujících letech byl Josef Morkus, který po složitých jednáních přestoupil z Modety.Před druhým divizním rokem bylo v českých fotbalových kruzích rozhodnuto o vytvoření samostatného Moravskoslezského svazu se sídlem v Přerově. Tato změna počítala s reorganizací B skupiny II. národní ligy, z níž měla od sezóny 91/92 vzniknout nová Moravskoslezská fotbalová liga (MSFL), do níž by se kvalifikovala stávající moravská či slezská mužstva z II. NL a další celky ze dvou divizních skupin. Spartaku se tak naskytla jedinečná příležitost pokusit se o postup do třetí nejvyšší soutěže ještě ze čtvrté příčky divize. Šance navíc zvyšoval fakt, že ze stávajícího kvalitního kádru (Veselý, Auředník - Bruzl, Šilhán, Pekárek, Pospíchal, Cabuk - Palkovič, Leligdon, Morkus, Dvořáček, Štancl - Rašovský, Hamara, Hekerle) nikdo neodešel a navíc byl pro podzimní část posílen o odchovance Spartaku a exligového hráče Vítkovic a reprezentace Luďka Kovačíka, který zde čekal na své angažmá v německém druholigovém Lipsku.
Po výborném podzimu přezimovali jihlavští fotbalisté na nadějném 5. místě divizní skupiny D, když neztratili přímý kontakt s vedoucími celky. Do rozhodujících jarních bojů nastupovali muži Spartaku s vědomím, že svého postupového cíle dosáhnou pouze za předpokladu, že se v tabulce posunou minimálně o stupeň vpřed. Postup ze stávající páté příčky totiž vyžadoval záchranu moravských Drnovice v I. NL. Jarní účinkování se týmu bohužel příliš nevyvedlo. Spartak získal slabých třináct bodů (nezapomeňme však, že se hrálo pouze o dva body) a od posledního Vsetína ho dělilo pouze 7 bodů! Přesto Spartak z 5. “fleku” postoupil! Obdobný výkyv výkonnosti totiž naštěstí postihl i další aspiranty postupu, čímž se soutěž neuvěřitelně vyrovnala. Vytouženému postupu nezabránili ani Drnovice, které se v neděli 18. června 1991 zachránily v druhé lize. Jihlavský Spartak mohl během tří let slavit již druhý historický krok do vyšší soutěže!

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu