01.01.2008, Kubík & Palán & Fuks

Vytoužený postup do divize

Působení v krajském přeboru nepovažovali nikdy fotbalisté Spartaku za konečný cíl svého snažení. Chtěli do divize, postupem času snad ještě výš. Usilovali o to všichni hráči, trenéři i ostatní funkcionáři oddílu. Že je jejich snažení docela reálné, se poprvé ukázalo až za mnoho dalších let, ale přece.

 
Bylo to v ročníku 1985/86, kdy se přebor kraje hrál ve dvou skupinách. Spartakovci tu svoji vyhráli, ale ve skupině B zvítězil Sokol Drnovice a protože do divize mohlo postoupit z kraje jen jedno mužstvo, uskutečnila se dvoukolová kvalifikace. V ní zvítězily Drnovice, které získaly naprostou většinu svých hráčů z vyšších soutěží a netajily se svými ambicemi na postup. V prvním utkání v Jihlavě drnovičtí vyhráli po bezbrankovém poločase 1:2, doma pak již přesvědčivě zvítězili 7:1.
Do sezóny 1988/89 vstupovali fotbalisté Spartaku s jasným cílem - pokusit se po mnoha předešlých nezdarech, kdy se často umísťovali druzí či prohráli v kvalifikaci, o postup do divize a vystoupit tak se stínu městského rivala Modety, která již dříve několik sezón tuto mnoha generacemi “vysněnou” soutěž hrála. Předpokladem úspěchu kolektivu pod vedením trenéra Novotného byla velice vydařená jarní část krajské soutěže, v níž se mladý celek složený převážně z vlastních odchovanců opíral o brankáře Veselého, libera Šilhána, nového tvůrce hry Palkoviče a s 20ti góly nejlepšího střelce soutěže Hamaru. Mužstvo tak přezimovalo na vedoucí příčce jihomoravského krajského přeboru a mohlo se v klidu připravit na rozhodující jarní boje. Kádr mužstva byl v průběhu zimního období posílen o dvě výrazné individuality - z Modety přišel excelentní technik Leligdon a především se z druholigového působení v Opavě do mateřského oddílu vrátil nepřekonatelný obránce a hlavičkář Miroslav Pekárek.
Dalšími aspiranty na postup byly spolu se Spartakem celky Ratíškovic a TJ Třebíč, které však z klíčových odvetných zápasů na jihlavské půdě odjely s nepořízenou. Vítězstvím Spartaku skončilo i prestižní derby utkání s Modetou, které stejně jako na podzim skončilo jasným výsledkem 3:1. Jarní utkání sezóny 1988/89 bylo mimochodem pravděpodobně posledním mistrovským zápasem Spartaku proti jednomu z městských konkurentů. Připomeňme, že dva góly v tomto pro všechny jihlavské fanoušky kopané klíčovém utkání střílel Hamara a jeden přidal talentovaný Hekerle.
O historickém postupu do vyšší soutěže se definitivně rozhodlo tři kola před koncem soutěže - 4. června 1989. Spartak na domácím hřišti přivítal Kroměříž a k divizní jistotě potřeboval vítězství. Domácí, kteří nastoupili v sestavě Veselý - Šilhán - Auředník (Cabuk), Mir. Pekárek, Pospíchal - Dvořáček (Mil. Pekárek), Palkovič, Leligdon - Třetina (Hlávka), Hamara, Hekerle, neponechali nic náhodě a rychlými brankami nejlepšího střelce soutěže Hamary, Mir. Pekárka a Hekerleho se ujali vedení. Soupeř sice dvěma úspěchy utkání zdramatizoval, ovšem poslední slovo patřilo Hlávkovi, který tak odstartoval expanzi radosti. Trenér Novotný se rázem za bouřlivého veselí ocitl nad hlavami hráčů a v přívalu šampaňského. Spartak Jihlava se po čtyřech dlouhých desetiletích existence oddílu dočkal divize.
 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu