01.01.2008, Kubík & Palán & Fuks

Jak to všechno začalo

Z hlediska věčnosti je 60 let něco tak nepatrného, že to vůbec nestojí za zmínku. V životě člověka je však taková doba již něčím velmi podstatným. Totéž platí i o činnosti nejrůznějších organizací. Právě půl století letos uplyne od založení TJ Spartak Jihlava, jehož následovníkem je fotbalový klub FC Vysočina Jihlava. Podívejme se při této příležitosti na historii tohoto týmu.

 
Pro odpověď, kde to všechno začalo se musíme vrátit do roku 1946. V druhé polovině prvního poválečného roku totiž rozhodnutím tehdejšího ministerstva průmyslu vznikl v Jihlavě pobočný závod národního podniku PAL České Budějovice, jehož úkolem bylo co nejrychleji zahájit výrobu zařízení pro dopravu paliva spalovacích motorů. Díky mohutnému poválečnému elánu jeho zaměstnanců se tento úkol dařilo vcelku dobře plnit. Kromě své práce hledali však jeho zaměstnanci i možnosti pro svou mimopracovní činnost. Přirozenou možností se stal zájem o sport a tělovýchovu a jeho vyústěním pak vznik několika zájmových kroužků. Ty tehdy sdružoval tzv. PAL klub, ale i ten byl po čase pro některé z nich příliš těsný.
Nejvíce právě pro fotbalisty, kteří jako jediní překročili již v polovině roku 1948 dosavadní amatérský rámec své činnosti tím, že se na začátku července přihlásili do soutěže II. třídy. Do té doby probíhaly v závodě turnaje mezidílenské, ale také utkání s amatérskými celky dalších jihlavských závodů a konečně i s mužstvy ostatních závodů n. p. PAL. Tuto etapu zakončilo historické střetnutí fotbalistů PAL Jihlava s mužstvem PAL Nový Jičín, k němuž odcestovala 50ti členná výprava fotbalistů a příznivců.
Do zmíněné soutěže II. třídy nastupovali fotbalisté PAL Jihlava ještě jako členové sportovního kroužku závodního klubu. Ovšem již tehdy se objevila myšlenka založit vlastní závodní sokolskou jednotu. Kdo s nápadem přišel, se už asi nikdy nedozvíme, co známe, je ale to, že vzniku jednoty předcházel v závodě důkladný průzkum. Zjišťovalo se, kdo z pracovníků závodu je aktivním sportovcem, cvičitelem či trenérem, hledali se schopní a ochotní funkcionáři. Byli to patrně dva z těchto "průzkumníků," pracovníci personálního útvaru Jan Smejkal a dr. Jaroslav Kotoun, kteří zorganizovali ustavující schůzi závodní sokolské jednoty PAL Jihlava - první ve městě.
Schůze se sešla v tehdejší závodní jídelně po ranní směně. Pamětníci se shodují na tom, že starostou se stal Jaroslav Zimák, náčelníkem Stanislav Sýkora, náčelnicí Melanie Štěrbáková a místonáčelnicemi Slávka Janovská a Helena Kasalá. Na ostatní okolnosti ustavující schůze se názory různí. Zúčastnilo se jí méně než sto nebo podle jiných zdrojů až půldruhé stovky zaměstnanců. Z jednání byl sice pořízen zápis, ale ten se nedochoval. Neznáme ani přesné datum. Víme jen, že ke schůzi došlo někdy v druhé polovině prosince 1948.
Od té doby prošel závod i ZSJ řadou změn názvů. K nejdůležitějším došlo na počátku roku 1956, kdy z tehdy tří Dobrovolných sportovních organizací (DSO) jihlavských strojírenských závodů vznikla jediná TJ Spartak Jihlava a pak v roce 1995, kdy se jejím následovníkem stal FC PSJ Jihlava.
 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu