11.07.2008, MF DNES - Vysočina - JAN SALICHOV

Ve fotbalové Jihlavě se začínají prosazovat exotičtí cizinci

Ve fotbalové Jihlavě se začínají prosazovat exotičtí cizinciZačalo to zhruba před rokem, kdy jihlavští fotbalisté testovali dvojici brazilských hráčů Alemio - Marcelo. Přesto, že jejich možné angažmá skončilo fiaskem, když oba hráči těsně před podpisem smlouvy náhle "zmizeli", jako by právě oni na druholigové Vysočině ještě více otevřeli dosud nepoznané možnosti hráčům ze zahraničí.

 
 Loňské listopadové testy Angličana Lestera a Ghaňana Apose sice ještě nikoho příliš nezaujaly, zato další dvojice brazilských fotbalistů, která se k jihlavskému týmu připojila na začátku tohoto roku, Nilinho Gabriel, slavila úspěch.

"Z těch her, co zatím máme, můžeme usuzovat, že jsou to oba šikovní fotbalisté, kteří se jeví celkem slušně," pochvaloval si jihlavský kouč Karol Marko, jenž si po třech týdnech do svého výběru nakonec vybral jen druhého jmenovaného."Určitě nám pomůže vytvořit zdravou konkurenci," tvrdil o krajním záložníkovi či obránci tmavé pleti.

A rozhodně se nemýlil. Po krátkém čase, který dvacetiletý Jihoameričan potřeboval pro přizpůsobení se nezvyklému prostředí, Gabriel svými výkony ve druholigových zápasech pověst možné posily potvrdil. "Potřeboval aklimatizaci, ale v závěru prokázal, že do mužstva patří," uvedl Markův asistent Josef Vrzáček. "Dal i nějaké góly a oblibu si získal také u fanoušků."

Cizinci mohou přinést oživení

Už během odvetné části minulého ročníku druhé ligy jihlavské vedení avizovalo, že by Gabrielovi do kabiny rádo přivedlo nějakého krajana. Vyvoleným hráčem se nakonec stal o tři roky starší krajní obránce či záložník Oliveira.

Ten během jara na Vysočině úspěšně absolvoval třítýdenní test a v nejbližší době by měl být zaregistrován jako jihlavský hráč.

"Do konce týdne by měla od nás odejít žádost na svaz ohledně jeho vyžádání," upřesňuje sportovní manažer Zdeněk Šmýd. "A pak už budeme pouze čekat, než brazilská strana pošle podklad."

Vedle dvou Brazilců by jihlavský dres mohl od příští sezony obléknout také Makedonec Goran Zdravkov. Šestadvacetiletý ofenzivní záložník nastoupil už ve středečním přípravném utkání proti Trenčínu. "Hrát by měl i v neděli, proti Mostu. Poté uvidíme, zda se rozhodneme pro jeho angažování," uvedl Šmýd, podle kterého by Zdravkov neměl mít problém se zapadnutím do kádru. Jeho rychlé aklimatizaci by měla pomoct také užší jazyková bariéra než u hráčů z Brazílie.

"Jeho mateřský jazyk je podobný srbochorvatštině, která je zase příbuzná češtině. Přesto s námi komunikuje většinou pomocí angličtiny," vysvětluje Šmýd. "Navíc trenér je jazykově dobře vybaven a Goran říkal, že se s ním domluvil dobře." Právě díky multikulturnímu kouči Markovi by se tak mohlo stát, že po letech, kdy Jihlava lovila posily maximálně v sousedním Slovensku, by celek z Vysočiny mohl počítat také s více exotickými cizinci.

"A to by bylo určitě dobře. Jižní národy totiž mohou do naší hry přivést zajímavá specifika, technickou kvalitu či větší dávku temperamentu," uvědomuje si Šmýd. "Takové prvky by mohly být oživením nejen pro náš kolektiv a styl hry, ale také pro diváky.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu