20.11.2007, Miroslav Fuks

Krieg: „V zimě musíme učinit strategické a nelehké rozhodnutí“

Krieg: „V zimě musíme učinit strategické a nelehké rozhodnutí“Starší dorost FC Vysočina již pátým rokem v řadě nastupuje v elitní šestnáctičlenné extralize. V nesmírně náročně nejvyšší soutěži je vždy prioritní snahou našich týmů záchrana a nejinak tomu bylo i před aktuálním ročníkem. Ten se však po podzimní části nevyvíjí příliš dobře. Svěřencům trenéra Miroslava Kriega náleží sestupová patnáctá pozice se ziskem pouhých dvanácti bodů. Právě lodivoda mužstva jsme požádali o zhodnocení podzimu.

 
Ve fotbale se hodnotí především výsledek a ten je z našeho pohledu jednoznačným neúspěchem. Podzimní cíl rozhodně nebyl splněn, na druhou stranu si nemyslím, že by naše situace byla před jarními boji beznadějná. Odstup od klidnějších příček není propastný a lze očekávat, že i další týmy budou mít se záchranou problémy.
Kde hledat příčiny tohoto výsledkového zklamání?
Těch důvodů je samozřejmě celá řada. Především je třeba zdůraznit, že máme pravděpodobně nejmladší družstvo v soutěži. Vždyť ani v jediném zápase nenastoupilo v základní sestavě méně než 5 hráčů o rok mladších, tedy ročníku 1990. V situaci, kdy výkonnostní osu týmu tvoří málo fotbalistů dorazového ročníku 1989, chybí mladším hráčům zkušenosti s I. ligou a psychická odolnost. Nemůžeme po nich chtít, aby byli v tak velkém počtu oporou a zároveň přehráli starší soupeře. Zvláště, když je ročník 1989 z celostátního pohledu nejsilnější a nejvyrovnanější za poslední roky a v nejvyšší soutěži není krom Jihlavy a Hradce Králové žádný klub s výrazné problémy se stabilizací kádru. Navíc nikdo není v extralize náhodou a neexistuje ani jasný „papírový“ sestupující, jako tomu bylo v minulých letech.
Dále jsme se potýkali s úzkým kádrem hráčů, které bylo při četných zraněních zejména ve druhé polovině soutěže (Raška, Pikl, Pohanka, Kratochvíl, Urbánek, Pražák, Hirsch, Procházka) velice složité adekvátně nahradit.
Svoji roli sehrála i výrazně dominantní převaha ofenzivních typů hráčů nad defenzivními, což přinášelo velmi omezenou možnost vytváření variant obranných řad a především jsme měli nedostatky v defenzivní činnosti krajních záložníků, kteří jsou spíše útočnými typy. Nízká úroveň defenzivních schopností se projevila i ve vysokém počtu obdržených branek
V neposlední řadě je mužstvo tvořeno velkým množstvím fotbalistů nižšího vzrůstu, což je další výrazný handicap oproti ostatním celkům, který se významně projevuje především při obranných a útočných standardních situacích a osobních soubojích ve hře.
Zapomenout nemohu ani na okolnosti sportovní, kdy jsme dopláceli na nezkušenost mladých útočníků (Tecl, Pikl) při proměňování gólových příležitostí. Na každý gól jsme se strašně napracovali.
Na tým, ale i na vaši osobu, se po skončení sezóny navalila kritika…
Jakmile ve sportu nedojde ke splnění cíle, tak přichází zklamání a kritika. Při neúspěchu samozřejmě nese svůj díl viny i kouč a i já to tak cítím. Zároveň bychom však měli přihlížet ke kvalitě soupeřů a k našim hráčským možnostem.
Plánujete v zimě posílení kádru? Kudy povede cesta k záchraně?
Je třeba říci, že výrazné posílení družstva staršího dorostu o hráče dorazového ročníku 1989 je málo reálné. Tito hráči zde jednoduše v potřebné kvalitě nejsou. Určitě můžeme posunout hráče z „B“ týmu, ale ti těžko mohou tak výrazně k záchraně napomoci. Musíme proto maximálně pracovat se stávajícím kádrem, tvrdě potrénovat a co nejlépe se připravit na těžké jarní boje.
Při pohledu na tabulky nelze přehlédnout velmi dobrou pozici našeho dorosteneckého béčka ve II. lize, tedy v MSDL. Tomu náleží třetí příčka za první Olomoucí B, která postoupit nemůže, a druhými Vítkovicemi, které mají stejně bodů jako my a jsou prakticky jediným týmem usilujícím o postup. V zimě proto musíme učinit strategické a bezesporu nelehké rozhodnutí, zda máme ve starším dorostu natolik početný kádr, aby dokázal uspět ve dvou nejvyšších dorosteneckých soutěžích, to znamená zachránit 1. DL a postoupit z 2. ligy. Nejhorší by bylo, kdybychom nedokázali splnit cíl ani v jedné z nich… Postupem z MSDL by byla zachována kontinuita soutěží i pro příští sezónu 2008/09 a to bez ohledu na udržení „áčka“ dorostu mezi elitou.
Které hráče byste chtěl za jejich podzimní výkony ocenit?
Krom posledního utkání podával stabilní a kvalitní výkony stoper Filip, která nás podržel v řadě zápasů. Dále nezklamal brankář Hlavoněk, který sice nezačínal jako jednička, ale postupně se zlepšoval a týmu pomohl. Z mladších fotbalistů se nejlépe jevil Pražák, který potvrdil svoji perspektivu a svoji roli zvládl výborně. Dobře ligu začali Tecl a Pikl, ovšem později platili nováčkovskou daň a neudrželi si svoji sportovní formu. Ostatní hráči střídali lepší okamžiky s horšími.
Jak jste byl spokojen s výkony „mužů“ Rabušice, Hušbauera, Šamánka a Žejdlíka?
Všichni byli určitě přínosem a ve všech zápasech nám pomohli. Ne vždy to však přineslo kýžený bodový zisk, protože i řada našich soupeřů zejména v domácích utkáních využívala hráčů z juniorského týmu nebo volila rozlosování domácích utkání na všední den. Navíc si myslím, že Rabušic, Hušbauer a Šamánek by neměli našemu dorostu stabilně pomáhat, protože pak by ztrácelo smysl i jejich přeřazení do dospělého fotbalu, kde pravidelně nastupují v základních sestavách. To je pro jejich individuální rozvoj určitě vhodnější.

Podzimní bilance hráčů staršího dorostu "A":

Jméno

Zápasy + minuty

Góly

Asistence

Černý V.

10 + 62 min.

Demeter

0 + 14 min.

Dobrovolný

6

Filip

12 + 88 min.

1

Gruna

0 + 35 min.

Hirsch

8 + 41 min.

Hlavoněk

8

Hušbauer

8 + 23 min.

1

3

Kratochvíl

2 + 76 min.

1

Kubeš

13 + 28 min.

1

Machálek

1

Pikl

10

3

1

Pohanka

3

3

Pražák

12 + 38 min.

Procházka

14 + 54 min.

1

2

Rabušic

1 + 25 min.

2

Raška

1 + 49 min.

1

Šamánek

4

4

Šandera

14 + 13 min.

2

5

Štancl

9

Tecl

9 + 61 min.

2

3

Urbánek

4 + 20 min.

Vydra

0 + 28 min.

Žejdlík

7

Žilka

1 + 48 min.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu