13.03.2007, Jihlavské listy - Jan Mazanec

Chceme pořádání olympiády a sport pro všechny

Chceme pořádání olympiády a sport pro všechnyDnešní Rada města Prahy bude schvalovat pořadatelství české metropole pro letní olympiádu 2016. Pokud návrh projde, podá Praha v září žádost o kandidaturu. Jedním z dějišť olympijského fotbalu by přitom mohla být i Jihlava. Její radní na nabídku výboru pro pořádání olympiády kývli. Více o této jedinečné příležitosti i dalších souvislostech prozrazuje primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

 
Je opravdu reálné, aby Jihlava hostila olympijské zápasy v kopané?

"V roce 2016 ještě spíše ne, protože letní olympiádu v roce 2012 pořádá Londýn, a není zvykem, že by byla olympiáda dvakrát za sebou na stejném kontinentu. A také se nikomu nepovedlo svou kandidaturu prosadit napoprvé. Nicméně už samotné ucházení se o kandidaturu by mělo přinést nejen Praze, ale i Jihlavě výrazné finanční prostředky na rozvoj sportovní i dopravní infrastruktury. A za další čtyři roky je šance reálnější: já skutečně věřím, že v roce 2020 by to mohlo vyjít."

Proč byla jako jedna z pěti dějišť vybrána právě Jihlava?

"Musím zdůraznit, že je to pro nás velká pocta. Roli při výběru určitě sehrálo to, že Jihlava leží poblíž dálnice a není tak daleko od Prahy. A druhým důvodem je spokojenost manažerů projektu se stavem fotbalového stadionu. Dalšími dějišti fotbalových zápasů by měly být Brno, Teplice, Olomouc a Ostrava."

Znamenalo by pořádání olympijských zápasů zásah do infrastruktury města a jeho rozpočtu?

"Nespornou výhodou je to, že by pořádání v zásadě nevyžadovalo finanční spoluúčast města. Státní peníze na celý projekt by se měly začít uvolňovat příští rok. Nicméně nejde například jen o stadion, ale i o potřebnou infrastrukturu. Město bude muset řešit výstavbu parkovacího domu pro stadion, přičemž jednou z hypotéz je prostor poblíž Ferony. Vše ale závisí na dohodě s dalšími subjekty."

Je kapacita 4025 diváků pro jihlavský fotbalový stadion dostačující?

"Ne, je nutná výstavba další tribuny, pravděpodobně jižní. Ta by začala až poté, co bude kandidatura Prahy přijata, a zvýšila by kapacitu stadionu na 11 tisíc diváků."

Předpokládá se, že návrh pořádání her dnes v Praze projde. Poté hodlá Výbor pro pořádání olympiády rozjet tzv. roadshow. O co půjde?

"Roadshow by měla odstartovat už během 14 dnů. Jde o získání veřejnosti pro myšlenku olympiády. Jsou vytypované osobnosti z regionu, které by se staly symbolem myšlenky a jezdily by na setkání po celém regionu. My jsme navrhli atletku Jarmilu Kratochvílovou (rodačka z Golčova Jeníkova ­ pozn. red.), což bylo přijato velmi pozitivně."

Obecnější otázkou je koncepce sportu v Jihlavě. Dosud byl podporován hlavně fotbal a hokej...

"Koncepce sportu v Jihlavě bude založena na tom, že město se chce starat hlavně o výstavbu sportovní infrastruktury a podporu sportu mládeže. Naším heslem je "sport pro všechny". Konkrétně jde třeba o to, že máme pěkné sportovní areály u základních škol, které jsou ale využity jen dopoledne ve dnech vyučování. Odpoledne, o víkendech a o prázdninách bychom je proto chtěli nabízet veřejnosti ­ ať už organizovaným skupinám, nebo jednotlivcům."

Současné vedení také klade velký důraz na cyklostezky. Proč?

"Málokdo si uvědomuje, že síť cyklostezek je kombinací sportu a dopravy. Cyklostezky mají podíl na dopravní obslužnosti, čili pokud lidé budou více jezdit do práce na kolech, dojde ke snížení počtu aut v centru, zvýšení parkovacích míst, snížení emisí. A navíc by se mělo zlepšit zdraví lidí."

Měl by v tomto volebním období zesílit příliv peněz do sportu?

"Objem peněz, které jdou z města do sportu, by se neměl měnit ­ už proto, že rozpočet se nijak nenavyšuje. Chceme pouze změnit přerozdělení peněz: omezit výraznou podporu profesionálního sportu, a naopak více podpořit sport mládežnický, sport pro všechny."

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu