13.02.2007, DENÍK - Ondrej Dudáš

Kdo k Faldynovi? Variant je hodně

Kdo k Faldynovi? Variant je hodněJihlava - Na jaře bude Vysočina jejich služeb potřebovat víc než kdy jindy. Pokud chce Jihlava zpátky do první ligy, musí si postup vystřílet; úkol pro vyvolené. Bez gólů to prostě nepůjde. Trenér Milan Bokša může vybírat z osmi mužů. Vsadí na kombinaci zkušenosti a dravého mládí, nebo zvolí jinou variantu? Má jich celkem dost.

 
Na podzim to byla jednoznačná záležitost. Gólové tempo diktovali Petr Faldyna, což se čekalo. Vedle něj se nakonec usadil rychlík Ivo Svoboda. Oba dali dohromady dvanáct gólů.

Jenomže teď v přípravě to nestřílí ani jednomu. Faldyna dva, Svoboda nula. Jihlavě se nepodařilo vstřelit gól ve třech zápasech v řadě. „Už vidím ten titulek, že Jihlavu trápí koncovka,“ usmívá se Milan Bokša. „Ale já bych to teď jako velký problém rozhodně neviděl. Neříkám, že mě to nechává ledově klidným, ale hráči mají za sebou hrubou přípravu, proto z toho nechci vyvozovat žádné ukvapené závěry, zatím. Každopádně góly nejsou jen věcí útočníků.“

Posila Baláž

Konkurenci měl rozšířit brněnský Pavel Simr, který Jihlavě před dvěma lety vystřílel postup do nejvyšší soutěže. Jeho angažování se ovšem kvůli operaci očí zřejmě odloží až na léto.

Nejlepším střelcem v přípravě je s pěti góly sedmnáctiletý Michael Rabušic, který jen potvrzuje předzvěsti o novém střelci. Další v řadě se zatím ostýchají a není jich málo. V kádru A- týmu je nyní šest útočníků. Včetně dalšího novice Libora Baláže. Od někdejšího hráče Bohemians a Brna se také čekají góly.

„Je to hráč, který by nám v tomto ohledu mohl pomoci. Určitě to bude posila,“ zvěstuje jihlavský trenér. Na Rostislava Šamánka se v jarních bojích o postup asi nedostane. Sedmnáctiletý mladík laboruje se zraněními, navíc Rabušic, pokud by měl hrát, je přece jenom gólovější. A na experimenty nebude čas.

Hoši z béčka

Navíc mohou jihlavští trenéři sáhnout do B- týmu, kde na šanci čekají Vladimírové Peška a Vácha. Prvně jmenovaný doplatil na nepovedené angažmá v Olomouci. Předčasný návrat znamenal v nynějším přetlaku pouze B- tým. „Svou šanci si musí vybojovat, začne v béčku,“ řekl jasně ještě před Peškovým návratem do Jihlavy ředitel FC Vysočina Zdeněk Tulis.

„Už při rozhodování, jestli se vrátím, jsem věděl, že je tady velká konkurence. V útoku je Faldyna, Svoboda, možná přijde i Simr, do přípravy se zapojili i dorostenci. Je mi jasné, že to nebude jednoduché, ale dostat se do áčka a postoupit s ním do první ligy je pro mě obrovská výzva. Mám o motivaci postaráno,“ ujišťuje Peška.

Jiný případ je u Váchy. Na podzim sice občas do hry nakoukl a dokonce dal i gól, jenomže na základní sestavu to nebylo. Koneckonců víc ho potřebovala juniorka, kterou na jaře čeká boj o záchranu v MSFL.

„Přeřazením obou hráčů do B- týmu se ale jejich služeb do budoucna nezříkám. Oba mají dveře otevřené. Musí ale potvrdit svou kvalitu,“ upozorňuje Bokša.

Svůj záměr ukázal už v zápasech s Tipsport cupu proti Mladé Boleslavi a Liberci, na které namísto zraněného Šamánka nominoval právě olomouckého navrátilce Pešku. Epizodní role ovšem po uzdravení Šamánka skončila.

Už si tělem jen tak někoho neodstrčím, ví Rabušic

Jihlava - Teprve od 17. září bude moci řídit auto nebo jít k volbám. Stále ještě sedmnáctiletý Michael Rabušic je přitom v přípravě s pěti góly zatím nejlepším střelcem FC Vysočina. Třeba třicetiletý kanonýr Petr Faldyna se tre . l jen dvakrát.

„Ale všechny ty moje góly padly se soupeři z MSFL,“ nepřeceňuje zásahy proti jihlavské juniorce a Mutěnicím mladý ostrostřelec.

Debut si odbyl už na podzim proti Bystrci. „Rozdíl oproti dorostu to určitě je. Už si každého neodstavím tělem. Obránci jsou důraznější, tvrdší, větší,“ vysvětluje.

Zatím sbírá zkušenosti od Petra Faldyny. „Petr je hodně dobrej útočník. Dokáže se dostat do šancí a hlavně je proměnit,“ popisuje největší zbraň svého útočného parťáka.

V jihlavském útoku je ovšem přetlak, což moc dobře ví i nejmladší člen současného kádru FC Vysočina. „O základní sestavě moc nepřemýšlím. Spíš to vidím tak, že bych mohl být v roli třetího útočníka a naskakovat do zápasů až v závěru. Ale uvidíme. Každopádně se o to chci porvat,“ tvrdí student druhého ročníku střední integrované obchodní školy. Tu prý zatím zvládá. „Učitelé mi vychází vstříc. V tom problém není,“ dodává.

 
Aktuálně

U17: Domácí prohra se Zbrojovkou

Ani jihlavský mladší dorost nedokázal vyzrát v moravském derby na brněnskou Zbrojovku a prohrál 0:3 (0:2). Vysočina si ale i přes tento výsledek drží 13. příčku v tabulce a v příštím kole zavítá na půdu Slavie Praha. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu