13.02.2018, Miroslav Fuks

Staněk: V zimě jsme pro záchranu udělali maximum možného

Staněk: V zimě jsme pro záchranu udělali maximum možnéhoFC Vysočina vstupuje do dalšího nesmírně náročného jara v nejvyšší soutěži. Již po šesté v řadě je před jihlavským klubem velký těžký úkol zachovat v tvrdé konkurenci svoji příslušnost mezi českou fotbalovou elitou. Před výkopem jarních odvet klub uspořádal tradiční setkání se zástupci médií. Jaká slova na něm zazněla? Jak je tým kouče Martina Svědíka na těžké ligové boje nachystaný?

 

Jan Staněk, ředitel klubu

Jak je klub z pohledu svého šéfa připraven na jarní boje? S jakými ambicemi do nich vstupuje?
Našim jednoznačným cílem je pokusit se udržet I. ligu pro Vysočinu. Myslím si, že jsme pro to udělali maximum a to jak v rámci změn v realizačním týmu, tak se nám podařilo tým podstatně okysličit a vhodně doplnit. Jsem přesvědčen, že jsme naše “áčko“ v zimě sestavili tak, aby zde působili fotbalisté se srdcem a vůlí hrát za tento klub a udělat maximum pro úspěch FCV i svůj osobní. Jsem rád, že na tiskovce mohu vedle sebe přivítat trenéra Martina Svědíka, o jehož angažování jsme velmi stáli. Jsme moc rádi, že jsme ho na Vysočinu dokázali přivézt spolu s jeho asistentem Michalem Šmardou.

Uvedl jste „pokusit se o záchranu“. Znamená to, že počítáte i s variantou sestupu?
Pokud se realisticky podíváme na ligovou tabulku, tak samozřejmě musíme uvažovat i nad touto nepříjemnou alternativou. Že se jarní část nepovede tak, jak všichni doufáme. Faktem je, že hlediska postavení v tabulce a zisku bodů máme ze všech celků nejhorší výchozí pozici. Na druhou stranu jsme všichni bojovníci a uděláme maximum pro to, aby na Vysočině liga zůstala! A je to vidět i na trénincích a v přípravných zápasech, kde hráči makají na 100%. Chci věřit, že nám pomůže i zmíněné okysličení týmu. Pokud se opřeme o týmový výkon a jeho vnitřní sílu, tak se určitě můžeme zachránit. Nejvyšší soutěž je logicky výkonnostně, atmosférou i medializací někde jinde, než II. liga, tudíž nikdo z nás nechce v ročníku 2018/19 působit o soutěž níže.

Debaty fanoušků vzbudily dva odchody – gólmana Honzy Hanuše a stopera Jiřího Krejčího. Jak na ně s odstupem času nahlížíte?
Až čas samozřejmě ukáže, zda šlo o chybné rozhodnutí. Momentálně si myslím, že šlo o nejlepší řešení, které jsme ve finále po složitých jednáních a úvahách mohli zvolit. I tito hráči mají podíl na neúspěších posledních sezón, což mohlo mít negativní dopad na jejich psychiku, sportovní motivaci a výkonnost. Navíc se nám z těchto transferů podařilo pro klub finančně vytěžit asi maximum možného.

Jaká panuje situace kolem dalšího často skloňovaného hráče - Davise Ikauniekse?
Samozřejmě, že bychom si přáli, aby Davis byl neprodejný. Jenže realita našeho klubu taková, že z FCV dříve nebo později odejde. Už je na hraně našich sportovních a finančních možností. Jde o reprezentanta a jednoho z nejlepších střelců ligy, tudíž Vysočinu jednoduše přerůstá. Přesto si myslím, že na 99,9% bude v jarní části nastupovat v Jihlavě.

Lze očekávat, že do konce přestupového období ještě dojde k nějakému pohybu v kádru?
Času už moc nezbývá, neboť přestupové období v Česku končí 22. února. V úterý se na našem tréninku poprvé objevil Libor Holík ze Zlína a my teď budeme jednat o formě jeho působení na Vysočině. Uvidíme, co se případně může dále udát. Nezastírám, že by nás zajímali fotbalisté, kteří se nedostali do užších kádrů pražských „S“, popř. Plzně. Jenže tito hráči jsou momentálně na takové úrovní z hlediska platů nebo mentálního nastavení, že si neumím moc dobře představit, že by zamířili do regionálního klubu, jako je Jihlava. Jiná situace je samozřejmě u mladých hráčů na pomezí prvního celku a juniorky.

Martin Svědík, trenér

Můžete prezentovat své hodnocení zimního přípravného bloku? Naplnila se během ní Vaše očekávání?
Primárním úkolem pro nás bylo seznámení s kádrem. S jeho kvalitou, pracovitostí a charakterem. Na základě těchto poznatků jsme poté sestavili tréninkový proces v zimním období tak, abychom na jaro byli co nejlépe připraveni. Doufám, že se nám tento záměr vydařil. Musím však říci, že stále registrujeme plno herních věcí v obranné i útočné fázi, na jejichž odstranění či zlepšení musíme pracovat. Například šlo o zlepšení pressingových návyků, organizace hry či přepínání z obrany do útoku a naopak. Správná aplikace nám asi ještě bude nějakou dobu trvat, protože některé naše požadavky byly pro kluky nové, nebo je neměli dostatečně zažité. Myslím si, že i sami hráči si na to nyní zvykají. Jak jsem uvedl, tak to ještě chce určitý čas a prostor, aby si vše správně sedlo a my v těchto aspektech byli alespoň velmi dobří.

A pokud byste měl zimu okomentovat z hlediska výkonů a výsledků z přípravných duelů?
Výsledkům v zápasech jsem zkraje nepřikládal velkou váhu, neboť docházelo k velké rotaci hráčů a zároveň jsme se do zápasů snažili přenášet nové prvky z tréninkového procesu. Šlo o hlavně o rovnoměrné herní vytížení fotbalistů a prověření, zda jsou schopní některé návyky zvládat. Postupně nám začala krystalizovat sestava, minutáž hráčů už nebyla zcela stejná a více nás začal zajímat i výsledek utkání. Z tohoto hlediska naše představy splnilo soustředění v Turecku. Výborně nás prověřilo hlavně Dynamo Moskva, kdy se do zápasu promítly prvky z tréninků. Na druhou stranu jsem nebyl spokojen s generálkou proti Vlašimi. Nešlo o vhodnou prověrku před Slavií a spokojen jsem nebyl ani s výkonem mužstva. Zejména z hlediska defenzívy a celkové intenzity utkání.

Velkou váhu přikládáte komunikaci s hráči pohovorům s nimi...
Do této chvíle jsem absolvoval patnáct neformálních pohovorů, které rozhodně nejsou jen o fotbale. Dalších asi deset nás jich ještě čeká. Mají sloužit k tomu, abychom se dozvěděli něco více o jednotlivých hráčích. Zároveň se možná kluci dozvěděli něco více o nás trenérech. Zajímalo nás i jejich rodinné zázemí, přístup k životu, sportovní motivace, způsob uvažování nebo vnímání fotbalu.

V sobotu hostíte Slavii Praha. Jaké jsou Vaše poznatky ke hře nadcházejícího soupeře?
Soupeř v zimě vyměnil trenéra a došlo k určité rotaci hráčů. Tudíž i slavistické mužstvo prochází procesem sehrávání a zvykání na nové herní prvky. Myslím si, že určitou představou a vodítkem by pro nás mohla být hra Liberce pod vedením kouče Trpišovského. Stejné věci nyní chce také po hráčích Slavie. Je jasné, že v Edenu je individuální kvalita daleko vyšší. Současná Slavia je v ofenzívě velice silná. Má určitě i nějaké slabiny, kterých v sobotu budeme chtít využít a sehrát tak dobré utkání.

Jak vnímáte těžký jarní start, kdy hostíte Slavii a poté jedete do Plzně?
Každý na to má asi odlišný pohled. Já si zase myslím, že je lepší proti těmto týmům nastoupit zkraje sezóny, kdy ještě nebudou optimálně rozehraní. Do Slavie přišel nový trenér, Plzeň má zase náročnou kolizi ligy s Evropským pohárem. Všichni víme, kdo v nadcházejících utkáních bude muset plnit úlohu favorita a bude pod psychickým tlakem. I to by nám třeba mohlo hrát do karet.

Kdo do jara vstoupí jako brankářská jednička?
Po domluvě s trenérem brankářů Lubošem Přibylem jsme se rozhodli pro Mateje Rakovana.

Lukáš Vaculík, kapitán týmu

Jak jsi na těle pocítil zimní přípravu? Nakolik se od těch předchozích lišila?
Vždy říkám, že pro mne byla náročná a každým půlrokem je náročnější. Tím, že na přelomu roku došlo ke změně v trenérském týmu, tak se náplň přípravného bloku opět lišila. Pro mne osobně byla nová a více motivující, protože se tréninky lišily oproti našim dosavadním zvyklostem. Člověk se musel na odlišné prvky více soustředit a tréninkové jednotky nebyly tak monotónní, jak v předchozích přípravách. Věřím, že nám náročnost zimního bloku v jarních zápasech pomůže. Na druhou stranu sami hráči cítíme, že na vstřebání některých změn budeme potřebovat delší dobu, než šest či sedm týdnu přípravy.

Budou v kabině po odchodu Hanuše, Krejčího či Rosy scházet zkušenosti?
Situace takto vykrystalizovala, ovšem problém bych v tom neviděl. Někdy může být přemíra zkušenosti na škodu. Stále máme v týmu dost zkušených hráčů – Petra Tlustého, Lukáše Zoubeleho a další. Snad se budeme dobře doplňovat s velkou motivací a touhou ostatních hráčů. A budeme úspěšnější, než na podzim!

Záznam tiskové konference před startem jara 2018 naleznete na Ježour TV.

Fotografie z tiskovky - ZDE

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu