14.02.2017, Miroslav Fuks

Zdeněk Tulis: V silách našeho kádru je ligová záchrana

Zdeněk Tulis: V silách našeho kádru je ligová záchranaFotbalová sezóna vstupuje do své rozhodující poloviny. Nejlepší čeští fotbalisté a jejich fanoušci znovu nedočkavě stojí na prahu jarní části ePojisteni.cz ligy. Nejvyšší soutěž opět slibuje atraktivní podívanou a velkou bitvu na obou pólech tabulky. FC Vysočina chce do úspěšného záchranářského konce dovézt historicky šestý ročník mezi českou elitou. Jak jsou na start těžkých ligových bitev nachystaní jihlavští fotbalisté? Nejen na toto téma přišla řeč na tradiční předsezónní tiskové konferenci.

 

Zdeněk Tulis, ředitel klubu

V jaké kondici FC Vysočina vstupuje do jarních bojů? Jak klub prožil zimní přestávku?
Určitě jsme neprožili veselou zimu. Stačí se podívat na tabulku ePojisteni.cz ligy, kde figurujeme na předposledním místě a v tabulce pravdy máme mínus 14 bodů. To nás samozřejmě strašilo během vánočních svátků i celé zimní přípravy.

Naší zimní snahou bylo zocelit mužstvo takovým způsobem, abychom se byli schopní co nejdříve dostat ze sestupových vod a pro Kraj Vysočina zachránit nejvyšší soutěž. Víme, že tento úkol rozhodně nebude jednoduchý. Z nejvyšší soutěže se žádnému klubu nebude chtít sestoupit. My však věříme tomu, že se tým v zimě připravoval poctivě a že na jaře doženeme resty, které jsme nastřádali během podzimu. Jsme přesvědčeni, že je v silách našeho kádru, aby popáté v řadě příslušnost FC Vysočina k české fotbalové elitě uhájil. Doufáme, že prostředkem k tomu budou výsledky a výkony v domácích duelech, v nichž dlouhodobě vnímáme dluh vůči našim fanouškům.

Milan Bokša, sportovní manažer

Můžete okomentovat poměrně malý pohyb v kádru, který v FC Vysočina během zimní pauzy nastal?
Každý, kdo FC Vysočina blíže sleduje, jistě vnímá, že kádrový pohyb v zimě nebyl zdaleka takový, jako tomu bylo v předchozích sezónách. V minulosti jsme těch změn udělali opravdu hodně a snažili jsme se kádr přebudovat. Ten důvod je z našeho pohledu jasný. Myslíme si, že jedním z menších důvodů, proč jsme po podzimu na sestupovém místě, je jistě i to, že si mužstvo musí sednout a sehrát se. Hráči si na sebe musí zvyknout jak na hřišti, tak i mimo něj. Zároveň jsme takto chtěli dát stávajícím hráčům jasný signál, že věříme jejich schopnostem a touze ligu zachránit.

Michal Bílek, trenér

Nelze začít jinak, než Vaším hodnocením zimního přípravného bloku.
Úvod zimní přípravy byl ve znamení uskutečnění testů kondiční a silové připravenosti, které dopadly poměrně dobře. To byla jistě pozitivní zpráva. Přípravu jsme se rozhodli absolvovat v domácím prostředí. Přes veškerou snahu vedení klubu a technického úseku jsme se museli vypořádat s náročnými podmínkami, protože tréninkový proces po celý leden komplikovala obrovská zima. Pro hráče to nebylo příjemné, ale myslím si, že se s tím vypořádali dobře. Škoda, že nás trochu trápil zdravotní stav hráčů.

Výsledky v přípravných duelech rozhodně nebyly takové, jaké jsme si představovali. Těší mne, že v generálce v Liberci tým ukázal, že sílu má. Přestože šlo o náš první duel na přírodní trávě, tak jsme proti těžkému soupeři sehráli velmi dobrý zápas. Věřím, že půjde o povzbuzení do jarních bojů.

Nemůže mančaft absence soustředění v teple nějak poznamenat v bojích o záchranu?
Určitě je lepší, když tým na pár dní odjede někam pryč. Nemyslím si však, že by příprava venku měla mít významný vliv na formu či výkonnost týmu. Jistě by nám zejména v závěru zimního bloku pomohlo, kdybychom mohli trénovat na přírodní trávě. Na to se ale rozhodně nemůžeme vymlouvat. I zápas v Liberci ukázal, že nás to nijak neovlivnilo. Doufám, že v tomto budeme na jaře pokračovat.

Kde vidíte klíč k záchraně v soutěži?
Musíme vítězně zvládat zápasy na domácí půdě. Hostíme zde Brno, Karvinou, Slovácko, Příbram a Hradec Králové, což jsou týmy naší úrovně a budou spolu s námi bojovat o udržení v lize. To budou zápasy o život, v nichž bude tříbodový zisk nutností. Je jasné, že se neobejdeme ani bez bodových importů z hřišť soupeře. Liga je tak vyrovnaná, že dvě výhry v řadě mohou znamenat významný tabulkový skok. Ze hry o záchranu rozhodně není ani Příbram.

Jaký je aktuální zdravotní stav týmu?
Momentálně jsem na tom nejhůř já, protože mám problém s achillovkou. Jinak si myslím, že ostatní hráči na tom jsou poměrně dobře. Zdravotní stav se s blížícími mistrovskými duely zlepšil. Krom Vitáska jsou všichni připraveni nastoupit v sobotu proti Slavii Praha. Je pravdou, že během přípravy jsme registrovali až moc zdravotních problémů. Hlavně v defenzívě jsme museli mnohdy improvizovat a využívali jsme i hráčů z juniorky.

Kádr rozšířily dvě nové tváře. Jak jste s tímto doplněním spokojen?
Tým jsme chtěli posílit na pravé straně obrany, kam přišel Martin Nový, jenž je schopen nastoupit i na levém kraji obrany a též na postu defenzivního záložníka, což dokázal i v přípravě. Má velmi dobrou kopací techniku, kvalitně zahrává standardní situace a do týmu ideálně zapadl. U Marina Popoviče to bude chvilku trvat. V úvodu přípravy nebyl tak výrazný, ale postupem času ukazuje, že i on bude posilou pro tým.

Jsem přesvědčen, že stávající tým je kvalitní. Na podzim nás postihlo poměrně hodně zranění, což ovlivnilo, že se momentálně nacházíme na sestupové příčce. Kádr má jednoznačně na to, aby ligu zachránil.

A naopak – jak vnímáte odchod středopolaře Petera Šulka?
Peter nám vinou zranění na podzim příliš nepomohl, vedle toho stále koketoval s touhou po změně dresu. A tak jsme mu to umožnili, Zvláště ve chvíli, kdy měl půl roku před koncem smlouvy v FC Vysočina. Nemělo smysl mu bránit a klub využil nabídky z maďarského Mezökövesdu. V boji o záchranu se chceme spolehnout na soudržný kolektiv a na hráče, kteří chtějí Jihlavu zachránit mezi českou elitou. A takovým v mých očích nebyl.

V zimní přípravě jste pracovali na větší variabilitě sestavy...
Je pravdou, že jsme zkraje zimního bloku pracovali na rozestavení 3 – 5 – 2. Pak jsme ale od toho ustoupili, neboť jsme v defenzívě měli hodně zraněných hráčů. Každopádně to představuje jednu z variant složení základní jedenáctky. Neříkám, že zrovna hned na Slavii nastoupíme v tomto rozestavení, ovšem ověřili jsme si, že mužstvo je schopné takto hrát.

Lukáš Vaculík, kapitán týmu

Jaká byla zimní příprava 2017 z pohledu nejzkušenějšího hráče kádru FC Vysočina?
Po dlouhé době to bylo poprvé, co jsme v zimním období nevyrazili na soustředění za teplejším klimatem a přírodními trávníky. Byla to změna, kterou jsme zkraje přípravy vnímali pozitivně, ovšem s přibývajícími mrazivými tréninkovými dny to bylo nepříjemné. Koncem ledna už nám tréninky v příznivém počasí trochu chyběly, hlavně nám starším hráčům. Naše těla při dlouhodobých trénincích na umělé trávě dostaly zabrat. Přesto si myslím, že jsme po náročné zimě dobře připravení a že na jaře splníme cíl, který jsme si stanovili.

  • fotografie z dnešního předsezónního setkání s novinář - ZDE
  • přehled zimních změn v kádru - TADY
  • bilance zimní přípravy - ZDE
 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu