09.02.2016, Miroslav Fuks

Zdeněk Tulis: Před námi je nejtěžší jaro v historii klubu

Zdeněk Tulis: Před námi je nejtěžší jaro v historii klubuNetradičně krátká zimní fotbalová přestávka je u konce a ti nejlepší čeští fotbalisté a jejich fanoušci nedočkavě stojí na prahu jarních odvet SYNOT ligy. FC Vysočina chce do úspěšného záchranářského konce dovézt historicky pátý ročník mezi českou elitou. Jak jsou na start těžkých ligových bitev nachystaní jihlavští fotbalisté? Nejen na toto téma přišla řeč na předsezónní tiskové konferenci.

 

Ing. Zdeněk Tulis, ředitel klubu

Nejen před FC Vysočina je v SYNOT lize nesmírně náročné jaro. V jaké kondici do něj klub vstupuje?
Celou zimní přestávku jsme si velice uvědomovali složitou situaci, v níž se nacházíme. Před námi je nejtěžší jaro v prvoligové historii našeho klubu. Snažili jsme se proto v přípravě vytvořit optimální podmínky jak pro realizační tým, tak i pro hráčský kádr. Věřím, že výsledkem našeho společného úsilí budou takové výkony, které nás budou opravňovat k účasti k příštímu ročníku nejvyšší soutěže.

Jsem rád, že náš klub do jarních odvet vstupuje v seriózní kondici, což dokládá pohled na naši stabilní účetní bilanci roku 2015. Pro tento rok se náš rozpočet pohybuje kolem 60 milionů korun na dospělý tým a do 12 milionů korun na mládež. S ohledem na možnosti našeho regionu jde o hodně vysoký rozpočet, který se nám daří naplňovat díky úsilí akcionářů klubu, reklamních partnerů a též díky výchovnému procesu mládeže, který nám prakticky každý rok umožňuje uskutečnit ekonomicky zajímavý transfer jednoho hráče do předních klubů.

Milan Bokša, sportovní manažer

Budou v zápasech proti svým klubům moci nastoupit hostující hráči Bazal, Voltr a Kučera?
Předpokládám, že platí naše domluva se Slavií, že její hráči Voltr a Bazal budou moci ve vzájemném duelu hrát. Je to hrozně dobře, neboť ze sportovního hlediska by to byla komplikace. Vždyť jde o hráče, kteří bojují o základní sestavu. Pokud se do ní pro zápas v Jablonci dostanou, tak by z ní měli o kolo později vypadnout? Naopak u Kučery předpokládáme, že pro utkání proti Viktorii k dispozici nebude.

Podkládáte současný kádr za uzavřený?
Blíží se konec přestupního termínu, tudíž přepokládáme, že kádr je z 99% uzavřen. Zcela výjimečně může nastat situace, že ještě přivedeme jednoho hráče. Jedním z postů, o němž ještě uvažujeme, je místo pravého obránce. Zde nám klasický bek schází, ale máme tam variantu čtyř hráčů a záleží na trenérovi, pro kterého z nich se pro konkrétní zápas rozhodne.

Michal Hipp, trenér

Nakolik jste spokojen s průběhem zimní přípravy?
Mohu říci, že se prakticky naplnila má úvodní slova, když jsem přišel do Jihlavy. Toto angažmá jsem nepřijal s tím, že chci uskutečnit výrazné změny. Spíše jsem chtěl klub poznat, zapadnout do jeho soukolí a práci postavit na tom, co je v FC Vysočina dobré.
Vlastní zimní přípravný blok lze rozdělit do tří základních etap. Ta první probíhala tři týdny a na úvod byla ve znamení zjištění fyzického stavu hráčů prostřednictvím zátěžových a funkčních testů. Díky tomu jsem získal reálný a aktuální obrázek o jejich kondici. Poté jsme se mohli pustit do tvrdé práce na rozvoji kondice, silových a vytrvalostních schopností. V těchto oblastech nás pořádně pálila bota. Tyto tři týdny byly samozřejmě vyplněny zápasy Tipsport ligy, v nichž jsem chtěl vidět všechny dostupné hráče. Nejen v tomto období platilo, že jsme se poměrně krátkého času na přípravu snažili maximálně využít a trénovali jsme dvoufázově. Osobně by se mi zamlouvalo, kdybychom měli v přípravném období více času na trénink, ovšem jarní výkop ligy je neúprosný.

Druhou etapu představovalo herní soustředění v turecké Antalyi. Našli jsme zde velmi dobré počasí, hotel, terény a též samotné soupeře, kteří nás důkladně prověřili a ukázali mi reálný obraz o možnostech týmu. Odehráli jsme kvalitní zápasy proti třem soupeřům s různým herním stylem. Dosáhli jsme slušných výsledků, ale hlavně mne potěšila předvedená hra. Zejména tedy v prvních dvou duelech. Nedostatky se v naší hře samozřejmě vyskytly, dobře o nich víme a pracujeme na jejich odstranění.

Poslední třetí úsek přípravy se odehrál po našem návratu z Turecka v minulém týdnu. Naběhli jsme na tréninkový mikrocyklus hlavního období. Vrcholem pak byla generálka proti Pardubicím. Nastoupili jsme proti poměrně velmi kvalitnímu soupeři. Musím říci, že náš výkon byl spíše rozpačitý, hlavně směrem do ofenzívy. Na druhou stranu jsem v naší hře našel množství pozitiv, hlavně z hlediska kolektivní pojetí defenzívy a kompaktního výkonu.

Jaký se Vám vykrystalizoval hráčský kolektiv?
Během zimy se podařilo vytvořit dobrou partu hráčů. Mám z toho dobrý pocit. Kluci svědomitě přistoupili ke svým povinnostem, k jejich práci nemám žádné vážné připomínky. Chceme sázet na týmovou hru, která není přirozená a je ji nutné stále upevňovat. Moc bych si přál, aby kolektivní výkon a spolupráce hráčů na hřišti byla naší silnou devízou. Nejsme mužstvem výrazných hvězd, ale jsme jednolitým kolektivem, v němž jeden pracuje za druhého a všem záleží na tom, aby Vysočina elitní soutěž udržela. Podle toho jsme budovali i kádr pro jaro. Je jasné, že sílu naše kolektivu prověří až vlastní mistrovské zápasy.

Nakolik vás v zimě potrápil zdravotní stav týmu?
Těší mne, že se nám v průběhu zimního bloku vyhnuly výrazné zdravotní problémy. Moc bych si přál, aby nám příznivý zdravotní stav mužstva vydržel i nadále. Lukáš Vaculík a Peter Šulek, kteří nezasáhli do generálky, už naplno trénují. Absentuje jen Tomáš Marek, který už s námi trénuje, ale ještě nemůže úplně naplno.

Můžete konstatovat, že máte pro jaro jednotlivé posty sestavy zdvojené?
Během sedmi zápasů jsem měl možnost vidět celý kádr a snažil jsem se posty zdvojit. Myslím si, že zastupitelnost na místa v sestavě máme.

Budete hrát na jednoho či dva útočníky?
Tuto otázku slýchávám už asi 12 let na každé tiskovce. Opakovaně zdůrazňuji, že u mne nerozhoduje počet útočníků na hřišti, nejsem vázaný jedním herním systémem a nikdy ani nebudu. O ofenzivní fázi vždy rozhoduje, kolik hráčů spolupracuje směrem do ofenzívy. Obecně platí, že jeden kvalitní hrot otevírá ofenzivní prostory pro své spoluhráče. Přitom vždy vycházím z typologie svých hráčů.

Naplňuje Radek Voltr Vaše požadavky pro hrotového útočníka?
Přišel k nám velmi dobře fyzicky připravený, což potvrdily vstupní testy i přípravné zápasy. Ukazuje, že pro nás může být výraznou posilou a hráčem, který může Mešanoviće nahradit. Typologicky je mu hodně blízko. Ale máme na tento post na výběr další tři hráče – Pavla Dvořáka, Marka Jungra a Matúše Marcina, který o sobě dává vědět po dlouhodobějším zranění. Rozhodovat se budu podle zdravotního stavu, typologie hráčů, taktického záměru a samozřejmě jejich formy.

Na úvod ligy se střetnete s Jabloncem a Slavií. Co na tento los říkáte?
Registruji, že jaro začínáme s týmy, které momentálně vykazují možná nejlepší sportovní formu a výsledky v přípravných duelech. Beru to tak, jak to je. S každým se musíme na jaře setkat.

Ondřej Šourek, stoper a kapitán týmu

Lišila se prodělaná zimní příprava od těch předchozích?
Předně byla poměrně krátká. V tréninkovém procesu jsme aplikovali některé nové cviky a prvky, ovšem nešlo o nic převratného. Tvrdě a náročně se trénuje asi všude.

Můžeš objasnit svůj posun do role kapitána?
Trenér Hipp pro volbu kapitána navrhl trojici starších zkušenějších hráčů, kteří významnou roli v kabině zastávají bez toho, že by byli oficiálně zvoleni za kapitány. Kluci si vybrali mne, mými asistenty jsou Lukáš Vaculík a Tomáš Marek.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu