16.02.2015, Miroslav Fuks

Zdeněk Tulis: Chceme se co nejrychleji odpoutat z dosahu sestupových příček

Zdeněk Tulis: Chceme se co nejrychleji odpoutat z dosahu sestupových příčekUž je to tady! Zimní fotbalová pauza tentokrát nebyla zase tak dlouhá, mrazivá a zasněžená, jako v letech předchozích, ovšem fotbaloví fanoušci její konec jistě nadšeně vítají. Je před nimi jarní část, která nepochybně přinese množství krásných a strhujících, stejně tak i vypjatých a nervózních duelů. Z pohledu boje FC Vysočina o setrvání v SYNOT lize rozhodně nelze pochybovat o tom, že nervová a srdeční soustava fanoušků dostane pořádně zabrat. Jak jsou na tlak nadcházejících jarních zápasů nejvyšší soutěže připravení samotní fotbalisté? Nejen na toto téma přišla řeč na tradiční předsezónní tiskové konferenci.

 

Ing. Zdeněk Tulis, ředitel klubu

Fotbalová Vysočina má za sebou podzim jako na houpačce, kdy po hrozivém startu do soutěže přišel skvělý finiš. Co očekáváte od jarní druhé poloviny SYNOT ligy?
Především bychom už nechtěli zopakovat průběh podzimní sezóny, kde jsme po devíti kolech měli na kontě pouhé 4 body, což bylo hrozné. Poté se nám podařilo tým oživit a podat výkony, které nám po polovině soutěže zajistily 18 bodů a relativně dobrou startovací pozici pro jarní odvety. A musím to říci – pro boj o záchranu. Naše liga je momentálně tak vyrovnaná, že prakticky krom čtyř mužstev ostatní sledují primárně záchranářský cíl. Tomuto základnímu úkolu jsme přes zimu v rámci ekonomických možností klubu a klimatu na Vysočině podřídili podmínky pro přípravu našeho prvního týmu. Absolvoval kondiční soustředění v Jihlavě se zázemím v Hotelu Gustav Mahler, na osm dní odletěl na herní blok do příjemného tureckého prostředí a mančaftu jsme umožnili sehrání generálky na vyhřívaném trávníku pod umělým osvětlením. Věříme, že hráči díky tomu budou na velice těžkou jarní část kvalitně připraveni. Doufáme, že se budeme moci opřít o zkušené fotbalisty, kterých v týmu máme dostatek, Přejeme si, aby se tým dokázal co nejrychleji odpoutat z dosahu nebezpečných sestupových příček tabulky a dostat se do klidnějších středních pozic. Hned by nám všem mnohem lépe dýchalo a pracovalo.

Udržení elitní fotbalové soutěže jde nepochybně ruku v ruce s dalším rozvojem klubu...
Je to tak. Rádi bychom v rámci aktuálního záměru FAČR získali na Vysočinu projekt Fotbalové akademie. V neposlední řadě činíme kroky a intenzivně jednáme na téma postupného dobudování našeho stadiónu. Vzhledem k ekonomické situaci v regionu a v České republice to není jednoduché, ovšem dobré výkony a kvalitní výsledky nám v tomto úsilí mohou pomoci. V dohledné době bychom chtěli postavit tribunu v oblouku prostoru za brankou, čímž bychom stadión konečně uzavřeli, dosáhli potřebného navýšení kapacity a zajistili důstojné zázemí pro fanoušky hostujících celků.

Soupiska FC Vysočina nedoznala velkých změn. Neuvažovali jste o větším kádrovém pohybu?
Měli jsme snahu některé posty doplnit, přičemž po konzultaci s trenérským realizačním týmem „áčka“ jsme se dopracovali ke dvěma postům, na nichž bychom uvažovali o doplnění týmu. Bohužel nám to zkomplikovalo svalové zranění Jánoše, které by snad nemělo být vážné. Horší je zdravotní stav Šourka, jehož achilovka si možná může vynutit operační zákrok. Situaci ohledně možného doplnění týmu bedlivě sledujeme a hodnotíme. Jsme připraveni zareagovat na potřeby trenérů i s ohledem na zdravotní stav kádru. Zároveň však při budování kádru myslíme na rozvoj odchovanců, kterým v týmu nechceme „ucpat“ místo hráči, kteří by sem přišli a nakonec ani nehráli v základní sestavě. Na podzim chytil šanci za pačesy Kryštůfek, v přípravě se velmi dobře jevil Kliment, nastartovaný je Fulnek, v přípravě se trenéři nebáli dát důvěru dorosteneckému reprezentantovi Štěpánkovi, který si v zápasech nevedl vůbec špatně.

Platí nadále, že FC Vysočina preferuje páteční výkop domácích zápasů?
To nadále platí. Domácí zápasy bychom chtěli hrát především v pátek, který z hlediska našeho regionu vnímáme jako nejvhodnější. Před každým kolem o páteční termín usilujeme a snažíme se tímto směrem působit. Bohužel, ne vždy se nám tento záměr podaří, neboť musíme respektovat požadavky televizních přenosů, popřípadě sledu sobotních zápasů, které pravidelně předchází velkému sobotnímu studiu ČT Sport. Chceme brát ohled i na hokejovou Duklu, aby nedocházelo ke kolizím. První domácí utkání hrajeme se Slováckem v pátek od 20:15 hodin v přímém přenosu Slovak Sport. Následující domácí zápas s Jabloncem už je naplánovaný na sobotu od 17:00 hodin.

Moc bych si přál, aby tím nejspokojenějším byl vždy divák. Ať má komfort sledování třeba hned několika ligových zápasů najednou v televizi, tabletu či na počítači. Fotbalový fanoušek by však měl mít své místo na stadiónu, neboť pouze tam zažije neopakovatelné a jedinečné fotbalové emoce. Atmosféru zápasu, kdy hráči přenášejí svoji bojovnost, statečnost a nadšení do publika, nemůže nic nahradit. Stačí si vybavit jedinečné emoce spojené s naším podzimním vítězným duelem proti Plzni. Pro to se přeci fotbal hraje!

Luděk Klusáček, trenér

Nelze začít jinak, než Vaším hodnocením letního přípravného bloku.
Předně bych chtěl vedení klubu poděkovat za výborné podmínky, které nám byly v zimní přípravě vytvořeny. Pomohlo nám i solidní počasí. Výsledkové hodnocení přípravných duelů není nejdůležitější, neboť ho smaže konečné skóre hned prvního zápasu jara. Nicméně doufám, že jsme schopní na některé vydařené výkony a duely navázat a přenést je úspěšně do ligových bojů.

Nakolik jste spokojený se zimním pohybem v kádru?
Nedošlo k příliš velkému pohybu v užším kádru. Doufám, že stabilita týmu napomůže tomu, abychom byli na jaře úspěšní. Vedle dosavadních změn se ještě bavíme o jedné možné posile. Doufám, že se nám do víkendu podaří tento přestup realizovat. Mohlo by jít o kvalitního hráče do středu pole. Nepřepokládám však, že bychom ho nasadili hned do základní sestavy při utkání proti Bohemians.

Mohou fanoušci pod Vaším vedením očekávat nějaké změny herního projevu?
To skutečně ukáže až jarní část. Příprava je vždy něco jiného, než liga. Hraje se tam bez stresu, skutečný prubířský kámen bude představovat až utkání na Bohemians. A samozřejmě následující ligové duely. Co se týče našeho způsobu hry, tak jsem do Jihlavy nepřišel s tím, že chci překopat, co tu bylo zavedené v závěru podzimu. Nicméně, každý trenér má určité své myšlenky a vize, které bych chtěl na hřišti uplatnit. Rozhodně nejde o nijak drastickou změnu, spíše o postupné kroky. To, jak nakonec naše hra bude vypadat, nakonec stejně ukáže liga.

Máte stanoven osobní cíl pro jaro?
Zejména s ohledem na průběh podzimní části musí náš prioritní cíl představovat záchrana v SYNOT lize. Nicméně můj osobní cíl je hrát v horní polovině tabulky. Vždyť na 5. místo tabulky ztrácíme jen 4 bodů. Rádi bychom se v průběhu jara dívali v tabulce směrem nahoru.

Minimálně v utkání na Bohemians budete postrádat gólmana Hanuše. Znamená to velkou komplikaci?
Honza Hanuš se zranil na pátečním tréninku. Věřím tomu, že jej Jarda Blažek dokáže zastoupit. Tým je na něj z tréninků, přípravných duelů a předchozích sezón dostatečně zvyklý. V zápasech potvrdil svoji dobrou výkonnost a v zimním období na sobě hodně pracoval. Podařilo se mu i něco shodit. Loni na jaře jsem vedl Bohemku, když Jarda v Ďolíčku odchytal vynikající zápas a Jihlavě tehdy prakticky vychytal remízu. Věřím, že i díky svým zkušenostem na tento výkon naváže i v sobotu.

Můžete před startem jara specifikovat úkoly jednotlivých členů trenérského realizačního týmu?
Roman Kučera bude krom standardní náplně asistenta trenéra propojovat první mužstvo s juniorkou, dorostem a dalšími úrovněmi klubu z pohledu organizace a spolupráce na přechodu těchto hráčů do vyšší kategorie. Dále se bude podílet na individuálních a skupinových trénincích hráčů zejména v ofenzivní fázi. Bude mít na starosti i útočné standardky.

Účast Milana Bokši na trénincích bude nepravidelná. Jeho hlavní náplní bude analýza naši hry a hry soupeře. Čekám od něj odbornou oponenturu. Hodlám s ním konzultovat náplň některých tréninků z pohledu výběru cvičení či konkrétních tréninkových prvků. Vedle toho zůstává dále činný v klubovém scoutingu.

Marek Zúbek se bude podílet, krom běžných věcí, na individuálních a skupinových trénincích hráčů z hlediska defenzívy. Bude se věnovat i obranným standardkám. Ve spolupráci s Milanem Bokšou bude v jeho kompetenci příprava videosestřihů a sledování našich soupeřů.

U kondičního trenéra Jana Budějského nedošlo k žádným zásadním změnám.

 
Aktuálně

U17: Domácí prohra se Zbrojovkou

Ani jihlavský mladší dorost nedokázal vyzrát v moravském derby na brněnskou Zbrojovku a prohrál 0:3 (0:2). Vysočina si ale i přes tento výsledek drží 13. příčku v tabulce a v příštím kole zavítá na půdu Slavie Praha. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu