16.07.2013, Miroslav Fuks

Tulis: Za přestupy hráčů jsme utratili nejvíce v historii klubu

Tulis: Za přestupy hráčů jsme utratili nejvíce v historii klubuFotbalová Vysočina vstupuje do svého historicky třetího ročníku v Gambrinus lize. Po vydařeném ročníku 2012/13 míří v tabulce nejvyšší soutěže ještě výše, věří v sílu stávajícího kádru a potenciál svých talentovaných hráčů a doufá v podporu skvělých fanoušků. Nejen tato témata rozebírali na předsezónní tiskové konferenci ředitel klubu Zdeněk Tulis a kouč František Komňacký.

 

Ing. Zdeněk Tulis, ředitel klubu

Co nového se v FC Vysočina událo během letní přestávky?
Především jsme velice rádi, že podruhé v řadě vstupujeme do prvoligové sezóny. Stále jsme malý a skromný klub a v řadě ohledů zaostáváme, přesto věříme, že dokážeme v novém ročníku potrápit i renomované české týmy. V létě kádr opustilo několik hráčů, ovšem pouze Tomáše Radu bylo možné označit za fotbalistu základní sestavy. Na uvolněná místa jsme v rámci strategie většiny českých klubů přivedli šest nových hráčů, kteří mají talent, kvalitu a perspektivu a kteří by svoji kariéru mohli založit na obrovských zkušenostech a vedení trenéra Františka Komňackého. Věříme, že je v jejich kariéře může posunout o kus dál.

Vysočina do týmu přivedla hned několik hráčů formou přestupu. Nakolik zatížily klubovou kasu?
Musím zdůraznit, že FC Vysočina za poslední půlrok uvolnil nejvyšší sumu za přestupy hráčů ve svých dějinách. Postupně se tak kmenovými hráči našeho klubu stali Hanuš, Šimonek, Jungr, Přeučil, Teplý a Marcin. Jsme přesvědčeni, že tato strategie je správná a představuje výbornou investici do budoucnosti FC Vysočina. Věříme, že obrovsky zkušený trenér František Komňacký bude velice nápomocen k tomu, aby se z těchto talentových hráčů přetavili velice kvalitní hráči. Pro příklad nemusíte chodit daleko. Před rokem jsme do ligy vstupovali se Stanislavem Teclem, který do té doby nevstřelil ani jeden prvoligový gól, ovšem během podzimu jich stihl zaznamenat deset. Nebyla to pouze jeho zásluha, ale dílo práce celého mužstva, potažmo trenérské strategie pana Komňackého.

S jakými cíli do nové sezóny Vysočina vstoupí?
Jsme rádi, že jsme pohromadě udrželi zkušené jádro týmu v čele s Blažkem, Kolouškem či Vaculíkem. Navíc mladší hráči, kteří premiérově naskakovali do Gambrinus ligy v uplynulé sezóně, jsou o tyto ostruhy zkušenější. Loňský kádr by poté mohly vhodně doplnit a okysličit nové mladé tváře, které do týmu přišly. Věříme tedy, že jsme silnější, než v loňském ročníku a že v nadcházející sezóně učiníme další krok k tomu, aby Vysočina v elitní české soutěži působila dlouhodobě a dokázala se umisťovat na stále vyšších příčkách.

Vysočina má nejmenší stadión v lize, který má mnoho nedostatků a jeho kapacita je pro řadu zápasů nedostatečná. Je reálná jeho další dostavba?
Aktuálně finalizujeme naši představu další dostavby stadiónu, pro niž se nyní snažíme získat veřejnost, potažmo město Jihlava a Kraj Vysočina, přičemž sledujeme i možnost využití evropských dotací. Stadión je prakticky vyprojektovaný a měl by být realizován ve stylu stávající nové tribuny. Naše představa vychází ze špatného situování stadiónu, tudíž bychom do budoucna chtěli v první řadě zdemolovat stávající starou tribunu a na jejím místě postavit novou moderní tribunu s kapacitou 2.500 až 3.000 diváků, která by nabídla odpovídající zázemí jak divákům, tak i hráčům, médiím a hostům zápasu v podobě VIP boxů. V další fázi bychom chtěli uzavřít stadión a postavit další tribunu za brankou s využitím evropských dotací. Takový projekt se pokoušíme připravit a lobovat za něj. Byl bych velice rád, abychom v horizontu tří let, kdy bychom naši výkonnost chtěli stabilizovat, dokázali tyto dvě tribuny dostavět. Tím bychom získali podobu prvoligového stadiónu se vším všudy.

František Komňacký, trenér

Nelze začít jinak, než hodnocením letního drilu. Jak jste byl s průběhem přípravy spokojen?
Příprava nám vyšla podle plánu a splnili jsme prakticky vše, co jsme zamýšleli. Hráče mohu za přístup a nasazení v přípravě pochválit. Do úterý 16. července zvládli celkem 36 tréninkových jednotek. Odehráli jsme i několik přípravných zápasů, kde nás může jedině mrzet zrušení přípravného duelu proti Slovanu Bratislava. Vrcholem letního bloku bylo soustředění v hornorakouském Bad Leonfeldenu. Zde jsme, a to musím zvlášť zdůraznit a poděkovat za to vedení klubu, měli velmi dobré podmínky. Takový týden v rozhodujícím období těsně před startem ligy může tým výborně stmelit, lze zapracovat na tom, co potřebujeme, a v neposlední řadě jsme odehráli zápasy proti kvalitním celkům. Rozhodně si tedy nemůžeme na nic stěžovat. Nevyhnuly se nám některé drobné zdravotní problémy, ale ty už k fotbalu patří. Proto máme v hráčském kádru více alternativ, abychom si při určité marodce dokázali poradit.

Sehráli jste osm přípravných duelů, ovšem výsledky v nich nebyly zcela přesvědčivé...
Asi bychom si přáli, kdybychom si během letní přípravy připsali více výher. To však není zcela nejnutnější. Dokonce někteří trenéři říkali, že mužstvo, které v přípravě vyhrává, špatně trénuje. Pokud bychom se tímto výrokem měli řídit, tak jsme trénovali docela dobře. Ve statistice přípravných zápasů jsme totiž tentokrát v záporných číslech. Nutno zdůraznit, že jsme hráli s velkým počtem hráčů, všem jsme dali stejnou příležitost a zkoušeli jsme řadu nových fotbalistů.

Je aktuální hráčský kádr konečný?
Fotbalová Vysočina razí svoji strategii a chce pracovat s perspektivou. V tomto duchu jsou vedena i přestupová jednání. Jsem velmi rád, že v týmu ubylo hostujících hráčů a do týmu přicházejí fotbalisté na přestup. Práce s nimi je přeci jenom jednodušší. Noví hráči velmi dobře zapadli do hráčského kolektivu. Jde většinou o mladší fotbalisty, kteří mají perspektivu a vedle našich zkušených hráčů by měli vyrůst v ty, kteří budou tvořit zásadní kvalitu mužstva. Přesto kádr nepokládáme za zcela uzavřený, neboť sportovní vedení klubu v čele s manažerem Jinochem jedná o příchodu dvou zahraničních hráčů, kteří by případně mohli tým početně i kvalitativně vhodně doplnit. Asi nemusím dodávat, že jednání o příchodu hotových fotbalistů jsou velice složitá s ohledem na požadavky klubů, hráčů i jejich manažerů. Každopádně bychom tým chtěli ještě doplnit, abychom si mohli říci, že Jihlava je připravena na to, aby prvoligovou soutěž byla schopná hrát s ještě větším klidem a větší perspektivou do budoucna. Jestliže jsme si v loňském roce dávali za cíl holé udržení elitní soutěže, tak na sebe musíme být do budoucna náročnější a chtít, aby se Vysočina v Gambrinus lize stabilizovala a my nemuseli o záchraně vůbec hovořit. Na druhou stranu je mi jasné, že o klidném působení a středu tabulky nyní hovoří většina týmů krom těch, které usilují o titul nebo pohárová umístění.

Říká se, že druhý rok bývá pro nováčka nejtěžší. Myslíte si to i vy?
Nedopustíme, aby tým chuť, nadšení a motivace neopustily ani ve druhé sezóně po postupu. Naopak věříme, že mančaft bude o rok zkušenější a bude na jednotlivé zápasy ještě lépe připraven. Už bude vědět, co ho čeká.

Fanoušci Vysočiny věří, že tým objeví střelce, který půjde v loňských stopách Tecla. Může jím být Přeučil, který do týmu přestoupil z Dukly a v létě byl nejlepším střelcem týmu?
Věříme, že Přeučil má schopnosti stát se kanonýrem týmu. Představuje jiný typ hráče, než naši další útočníci Šimonek, Mešanović, Marcin či Teplý. Je chlapštější, důraznější, odvážný a silný. Nyní je však brzy tvrdit, že by mohl nahradit Tecla, nicméně předpoklady má.

Za novou tvář v kádru lze považovat stopera Milana Kopice. Dokáže po sérii zranění zvládnout ligovou zátěž?
Milanovi věřím a počítám s ním jako s plnohodnotným hráčem. Jeho důraz, agresivita, nasazení a schopnosti hlavičkáře ho vynesly až do zahraničních lig. Naše defenzíva by s ním měla být o několik procent lepší. Moc mu přeji, aby se po sérii pěti operacích na jednom koleni dokázal vrátit do profesionálního fotbalu. Samozřejmě, že zde vždy bude riziko, že mu to zdravotní stav neumožní.

Trenérem gólmanů se v letní přestávce stal Jaromír Blažek. Znamená to, že v sezóně dostane více příležitosti Jan Hanuš?
Musím říci, že se nyní na brankářské tréninky více zaměřuji a vidím, že probíhají v pořádku. Jarda funguje jako brankář i trenér naprosto bezproblémově, přičemž s ním pořád počítám jako s brankářskou jedničkou. Zároveň však je jeho úkolem, aby se za sebe vychoval odpovídající náhradu a předával gólmanům své zkušenosti. Nejblíže k tomu samozřejmě má Honza Hanuš, který už něco odchytal v uplynulé sezóně a já předpokládám, že v nadcházejícím ročníku bude dostávat ještě více šancí. Samozřejmě se to bude odvíjet i od toho, jak si povedeme v tabulce. Je jasné, že v zápasech „na krev“ budeme asi více sázet na zkušenost Blažka.

Změnila se nějak role Václava Kolouška?
Václav svým hlasem stále ovládá celou kabinu a byl bych rád, kdyby tým ovládal i nohama na hřišti. Letní přípravu absolvoval prakticky bez úlev a myslím si, že je na start ligy dobře připraven. Věřím, že správně chápe svoji pozici v týmu a své úkoly na hřišti. Do prvního zápasu s ním napevno počítám do základní sestavy a věřím, že si docela dobrou herní pohodu z přípravy přenese i do prvního mistrovského zápasu.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu