25.02.2013, Redakce

David Oulehla: Tým je dobře připraven a cíl splní!

David Oulehla: Tým je dobře připraven a cíl splní!Starší dorost FC Vysočina v sobotu vstoupí do náročných jarních odvet extraligy, když se na úvod představí v Hradci Králové. Trenéra David Oulehlu jsme na konci přípravy požádali o rozhovor. Jakou skladbu měla zimní příprava týmu U-19?

 

Příprava se skládala z deseti týdnů a byla rozdělena do tří základních bloků. Součástí prvního bloku byl individuální tréninkový plán, který museli hráči odtrénovat již před zahájením zimní přípravy. Po zahájení přípravy jsme se zaměřili na rozvoj převážně kondiční složky, kterou jsme rozvíjeli především s míčem na hřišti. Vždy jsme se při nabírání fyzické kondice snažili o odstraňování nedostatků, které hráči mají a tímto směrem jsme se i snažili volit ideální cvičení a hry, abychom věci spojovali v celek. Dále jsme se zaměřili na rozvoj síly, kterou považujeme za klíčový předpoklad úspěchu hráče. Na prvním místě je pro nás hráč, a proto jsme s hráči pracovali hlavně na individuální úrovni. Z pravidelného testování víme, kde nás tlačí bota a na těchto věcech jsme se snažili pracovat jak již v oblasti vytrvalosti, tak i v oblasti silových schopností a herních věcech.

Ve druhém bloku jsme se již věnovali věcem herně-taktickým a více jsme se upínali k rychlosti, výbušnosti a dynamice. V tréninku byla řada herně-taktických věcí, kde jsme pracovali na obranné, přechodové a útočné fázi hry. Trénovali jsme určité herní situace, kde jsme se snažili mužstvo připravit předem na vývoj utkání, který může v soutěži nastat. Aby bylo mužstvo schopno reagovat na určitá rozestavení, chování při prohře, při výhře, když hraje bez vyloučeného hráče a mnoho dalších situací, které se dají v utkání předvídat.

Ve třetím bloku jsme se zaměřili na standardní situace a detaily hry. Vše již směřujeme k prvnímu jarnímu kolu v Hradci Králové.

Jak byste hodnotil přístup hráčů k tréninkům a vůbec kvalitu celé zimní přípravy?
S přístupem hráčů po celý čas co jsme u týmu, jsme velice spokojeni. Kluci každý den tvrdě makají. Snaží se posouvat své vlastní limity svým možnostem. Hodně se jich posunulo ve své výkonnosti. Někteří na sobě pracují i mimo tréninkový proces a snaží se jít za svým snem o profesionálním fotbale. Kluci jsou otevření novým věcem i kritice a vědí, že všechno děláme pro jejich dobro, i když je to někdy fyzicky i mentálně náročné. Klíčové pro nás bylo, že jsme se vyhnuli zraněním i chřipkové epidemii a přípravu jsme absolvovali kompletně všichni až na drobné výjimky.

V přípravě jsme odtrénovali vše, co jsme si naplánovali. Měli jsme k dispozici posilovnu, regeneraci a hřiště s umělou trávou, které se i přes nepřízeň počasí podařilo technickému úseku udržet ve výborném stavu a umožnilo nám to denně kvalitně trénovat. Za to chceme celému technickému úseku, panu Březinovi a správcům poděkovat. Jediným výrazným problémem byl poslední víkend, kde jsme měli odehrát generálku proti slovenské Petržalce, ale kvůli kalamitě a sněhovým přívalům jsme ji nemohli odehrát. Je to pro nás velký problém, protože vypadneme ze zápasového rytmu. Přišel v nejméně vhodnou dobu, ale musíme se s tím vyrovnat.

Nakolik jste byl spokojen s jednotlivými přípravnými zápasy?
Sehráli jsme celkem šest přátelských utkání. Všechna utkání byla s velmi kvalitními soupeři, kteří nás prověřili. Po pomalejším rozjezdu nám herně i výsledkově závěr přípravy vyšel. Doufám, že si přeneseme solidní formu a sebevědomí do úvodu jarní části soutěže a budeme pokračovat ve výkonech a sbírat body.

Doznal kádr nějakých změn? Kteří hráči se v kádru neudrželi?
Snažili jsme si vytipovat některé hráče a přivést je na zkoušku k nám. Nakonec se však ukázalo, že je již velmi složité v tomto věku přivést hráče, kteří by byli svou kvalitou schopni zapadnout do týmu a pomoci. Nakonec se podařilo sportovnímu manažerovi Jinochovi přivést makedonského reprezentanta U-17 Bojana Spirkoskiho. Je to přesně tip hráče, kterého jsme v našem týmu postrádali. Je to ofenzivně laděný hráč, který by měl přinést kvalitu především do útočné části hry. V tréninku i v zápasech vypadá velmi dobře, je skromný a chce se zlepšovat. Samozřejmě až ostrá utkání ukáží jak na tom je. Je to navíc hráč ročníku 1995, který by mohl hrát dorosteneckou ligu i příští rok. Může to být do budoucna zajímavý hráč.

Z mužstva odešel David Morava, který do našeho projektu nezapadal a zkouší štěstí v Pelhřimově. U některých hráčů budeme mít střídavý start a budeme je moci využít v našich utkáních, a pokud nenastoupí, mohou odehrát víkendový zápas ve svém oddíle. Budou tak mít pravidelné vytížení a budou případně lépe připraveni na utkání v případě jejich potřeby.

Kteří fotbalisté by měli na jaře patřit k oporám týmu?
Musíme si říci, že největší zbraní našeho týmu bude kolektivní výkon, založený na poctivém přístupu a obětování se v každém utkání. Od léta udělali kluci pokrok a posunuli se ve výkonnosti kupředu. Hlavním pilířem bude brankář Kotnour, který svými zkušenostmi určitě mužstvu má co dát a na jaře mu pomůže. Dobře se jeví stoperská dvojice Kriegsmann - Hanousek. Zvykli si na sebe a umí si vyhovět a výrazně se výkonnostně zvedli. Dále připravujeme pro vstup do utkání Rozmahela, který se po zdravotních problémech dává dohromady. Ve středu hřiště máme velmi šikovného hráče Zábrodského, který bude stěžejním pilířem v propojení mezi obranou a útočnou částí hry. Směrem dopředu jsme získali šikovného hráče z Makedonie Spirkoskiho, který by měl zvýšit naši útočnou sílu. Je to klasický ofenzivní záložník, který má cit pro hru. Hodně se zlepšili Demeter, Kelbler, Klusák a solidně se po půlroční odmlce dal dohromady i Maruš. Tito hráči budou určitě patřit k oporám a výrazným postavám týmu. Ostatní hráči se budou točit podle potřeby a výkonnosti. Nikdo nemá cestu do sestavy zavřenou, záleží jenom na jejich přístupu a výkonnosti.

Vašim jednoznačným cílem je záchrana dorostenecké extraligy. Je tým na náročné boje dobře připraven? Lze odhadnout, nakolik je záchranářský cíl reálný?
Pracujeme systematicky a snažíme se hráče posouvat po kousku dál. Celý proces započal již v létě, kde bylo méně času a chvíli trvalo, než si tým sedl. V zimě jsme tvrdě makali a pracovali na detailech, které ve skutečnosti hrají zásadní roli, ať již na individuální rovině u hráčů, tak i v týmovém projevu celého mužstva. Uvidíme až v ostrých utkáních, jak se se svojí rolí popasujeme. Udělali jsme nemalý posun ve všech oblastech. Negativní myšlení nám není vlastní, odstranili jsme škatulkování hráčů tipu: ten na to nemá, ten nemá to a ten zase tohle, nedíváme se zpět a nevymlouváme se na to, co bylo. Díváme se dopředu a věnujeme se pouze věcem, které ovlivnit můžeme. Bylo hodně věcí, co jsme mohli ovlivnit a těmi jsme se zabývali. Přemýšlíme pozitivně a své role se nebojíme.

Vidíme především pozitiva týmu, která spočívají v ochotě tvrdě pracovat, chuti do tréninku, dravosti a touze zlepšovat se. Vidím též pokoru, pozitivismus a schopnost nebát se krizových situací, ale naopak je vyhledávat. To jsou pak ty zkušenosti a momenty, které můžou hráče a i nás trenéry posílit a posunout do TOP skupiny v oblasti fotbalu. Nebojíme se jarní části soutěže a ani se nebojíme boje o záchranu, naopak jsme rádi, že můžeme sbírat cenné zkušenosti a pracovat na našem společném cíli. Dostali jsme úkol, který nebude jednoduché splnit, ale my jsme ho vzali jako výzvu. Tým je připravený velmi dobře a v jarní části cíl splníme. Týmu věříme a na start ligy se všichni těšíme.

 
Aktuálně

Oulehla: Fotbal je o produktivitě a my momentálně produktivní nejsme

Předlouhých osm zápasů čekají fotbalisté FC Vysočina na druholigové vítězství. Nezměnil to ani nadějný výkon na půdě favorizované Zbrojovky, která důležitou výhru dokázala šťastně urvat pět minut před uplynutím 90 minut. Jihlavský tým se tak 7 kol před koncem soutěže nebezpečně přiblížil sestupovým příčkám. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu