20.03.2012, Miroslav Fuks

Kučera: Jsem zvědavý, jak jarní boje zvládneme

Kučera: Jsem zvědavý, jak jarní boje zvládnemeZatímco II. liga už má za sebou třetí jarní dějství, tak třetí nejvyšší soutěž – MSFL – se jarního výkopu dočká o nadcházejícím víkendu. Jak těžká pro hráče byla zimní příprava, když hráči jihlavské juniorky nastoupili do posledního mistrovského utkání před více než čtyřmi měsíci? Na to jsme se zeptali trenéra týmu Romana Kučery.

 

Přípravu jsme se snažili členit a stupňovat tak, aby pro hráče byla pestrá. Začínali jsme vytrvalostí a kondicí a postupně jsme přešli na vyladění herní stránky. V délce přípravy nevidím problém, neboť pro hráče juniorského věku by měl být prioritní kvalitní a důkladný trénink. Ten by měla doplňovat i poctivá individuální příprava. Hráči na sobě musí chtít pracovat a stále se zlepšovat.

Jak jste byl spokojen s průběhem tréninkového cyklu?
Naplnili jsme veškeré tréninkové objemy a odehráli slušnou porci přípravných zápasů. Celý tento proces byl trochu narušen poměrně velkou zimní fluktuací v našem kádru. V tréninkovém procesu se tak vystřídalo skoro 30 fotbalistů a do zápasů jich zasáhlo 24. Nakonec nám v týmu zůstalo vlastně jen 12 hráčů a 1 brankář. Jde o minimální počet, který počítá s využitím mladíků, kteří se připravují s prvním týmem. „Áčko“ logicky musí být naší prioritou.

V přípravných duelech se týmu příliš nedařilo…
Šlo o klasickou přípravu, v níž se hodně zkoušelo, a sestava nikdy nebyla stejná. Často jsme improvizovali a pracovali jsme s těmi hráči, kteří zrovna byli k dispozici. I proto naše snaha o zažití dvou způsobů hry a herních schémat nebyla úplně optimální. Dobrý zápas jsme sehráli v Chrudimi (prohra 2:0) a v Brně s juniorkou (výhra 2:4). Jsem velmi zvědavý, jak se současný tým s náročnými jarními boji v MSFL popasuje. Pro kluky to určitě bude velká zkušenost výzva, kterou budou chtít zvládnout. Určitě jim tyto zápasy sportovně pomohou.

Učinil některý z hráčů během zimy výkonnostní pokrok?
Řeknu to jinak. Jádro týmu budou tvořit hráči, kteří se nyní připravují s „áčkem“, tedy Kryštůfek, Kolařík, Vacek a Kliment. Ty dále doplní Štancl, Fadrný, Dobrovolný či Ptáček. Věřím, že svojí šance na jaře využijí zejména mladší hráči ročníku 1992, který by od léta měli tvořit základ nové juniorky.

O dres juniorky bojovali mnozí hráči, kteří se vrátili z hostování v nižších soutěžích. Kteří nakonec v kádru zůstanou i pro jaro?
Většinou šlo právě o hráče ročníku 1992, s nimiž od léta počítáme. Soutěž juniorek totiž bude v příštím ročníku určena pro hráče narozené v roce 1992 a mladší. Pro tyto mladé fotbalisty bude lepší, když na jaře budou pravidelně nastupovat mezi dospělými a nijak se nezastaví jejich fotbalový rozvoj. V našem kádru by spíše paběrkovali. V létě počítáme s jejich návratem z hostování do našeho kádru.

Jedinou zcela novou tváří se tak stal devatenáctiletý útočník Hejret. Jak se jeví? Jaká je jeho fotbalová historie?
Hejret k nám přestoupil z Dukly Praha. Jde o odchovance Slavie, působil v Bohemians a zkoušel to i na Žižkově. Naposledy působil v I. lize v estonském klubu Eesti Karikas. Určitě v našem týmu dostane šanci, fyzicky a kondičně je na tom velmi dobře. Určité předpoklady naznačil.

Před „béčkem“ FC Vysočina je s velkou pravděpodobností poslední sezóna v českých soutěží dospělých. Bude pro vás výhodou, že budete na jaře hrát bez výsledkového tlaku?
Rozhodně je to výhoda, ale tento fakt příliš nevnímáme. V každém utkání chceme zvítězit, dobře se prezentovat herně a mladé fotbalisty postupně posouvat v jejich vývoji. Nadále samozřejmě platí, že juniorka vychovává a připravuje hráče pro „A“ mužstvo.

Mimochodem, co si slibujete od samostatné soutěže juniorek, která odstartuje od ročníku 2012/13?
Názory na tuto otázku se různí. Na jedné straně si myslím, že mladíkům, kteří skončili v dorostu, budou chybět nesmírně těžké souboje mezi dospělými ve III. lize. Pokud juniorské týmy nebudou doplňovány povolenými staršími hráči, tak takové nenahraditelné zkušenosti v nové juniorské soutěži nezískají. Těžko však mohu soudit něco, co se teprve připravuje a rozběhne se až od nového ročníku. Sám jsem zvědavý, jak se týmy vyrovnají s velkou porcí 19 zápasů za sezónu, nakolik je vhodně zvolen hrací den v pondělí a úterý a či soutěž skutečně získá určitou prestiž a atraktivitu včetně avizovaných televizních přenosů.

  • aktuální soupisku juniorky včetně přehledu zimních změn v kádru najdete TADY

Statistiky zimní přípravy:

Odehrané minuty: 535 - Šandera, 520 - Dobrovolný, 490 - Zeman, 475 - Fadrný, 450 - Procházka, 445 - Štancl, 435 - Cipruš, 430 - Vodáček, 425 - Kryštůfek, 375 - Ptáček, 355 - Přibyl, 350 - Beránek, 335 - Vacek, 330 - Hejret, 315 - Kolařík, 270 - Kliment, Rožník, 235 - Vokoun, 190 - Brabec, 180 - Šimáček, 155 - Morkus, 110 - Průcha, 105 - Kavka.

Střelci: 6 – Dobrovolný, 2 – Hejret, Fadrný, Štancl, 1 – Zeman, Vacek.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu