15.04.2010, Miroslav Fuks

Útočník musí být trochu sobec, říká Mešanović

Útočník musí být trochu sobec, říká MešanovićV dresu FC Vysočina zazářil již na podzim jako kometa. Jako neznámý mladý útočník vstřelil hned v prvním startu za Jihlavu branky a během dosavadních dvanácti duelů skóroval už sedmkrát. Řeč je o "bosenské pušce" Murisi Mešanovićovi, kterého nyní můžeme díky jeho velmi dobré češtině blíže představit. Jaké byly jeho fotbalové začátky?

 

K fotbalu mne vedl otec, který je velký fotbalový a sportovní příznivec. První krůčky jsem dělal v naší vesnici, která se nachází kousek od Sarajeva. Organizovaně jsem ho začal hrát až někdy ve 12ti letech v nedaleké fotbalové škole Bubamara. Odtud jsem po dvou letech přešel do klubu FK Radnik, s nímž fotbalová škola spolupracovala. Z domova jsem to měl asi 20 minut jízdy autobusem. Zde 2 roky nastupoval za mladší dorost, když přišla nabídka z Jablonce.

Jakou soutěž FK Radnik hraje?
Nyní jsou na špici III. ligy a chtějí postoupit. Klubu se podařily investice do stadiónu a umělého trávníku. Jde nahoru. Stejně jako všechny oblasti života v Bosně.

Co úroveň fotbalu a prestiž vaší reprezentace?
Nyní disponujeme velmi silnou reprezentací s řadou skvělých hráčů na čele s exteplickým Džekem. V loňském roce nám postup na MS unikl v baráži. Chybělo jen více štěstí. Jsem přesvědčen, že se brzy dočkáme postupu na velký šampionát. Veřejnost má o zápasy repre velký zájem. Horší je to s úrovní I. bosenské ligy.

Nakolik se tě dotkly národnostní konflikty, ke kterým v bývalé Jugoslávii došlo?
Tehdy mi byly asi 2 roky. Nic si z té doby nepamatuji, nijak se mne nedotkli. S Chorvaty či Srby nemám žádný problém, což může Petar Gavrić potvrdit:c)).

Figuruješ v bosenských mládežnických reprezentacích? Na jaké zápasy rád vzpomínáš?
Nastupoval jsem za U-17, U-19 a nyní jsem členem kádru U-21, za kterou jsem si dosud připsal 3 starty. Teď jsou před námi přátelské zápasy proti Turecku a San Marinu, ovšem já zatím nevím, zda budu nominován a zda budu při kolizi našeho zápasu s Vlašimí uvolněn. Rád vzpomínám na duel s Rumunskem, kdy jsem nastoupil do 2. půle s Mahmutovičem za stavu 0:1, oživili jsme hru a přispěli vyrovnání na 1:1. Zážitkem byl i duel proti Francii, v němž jsme podlehli 0:1.

Drží bosenští hráči v Česku partu?
Velký kamarád jsem s jabloneckým Haurdičem a často komunikuji i s teplickými Ljevakovičem a Mahmutovičem. V kontaktu jsem byl i s Džekem. Teď už je to horší.

Kdo tě objevil pro Jablonec?
Můj manažer do Česka přivedl ve spolupráci s trenérem Plíškem útočníka Džeka. O něco později mne s Haurdičem doporučil Jablonci.

Jaké byly začátky v Česku? Co bylo nejtěžší?
Přišel jsem v září 2006 a byl to celkem šok. Začal jsem v jabloneckém „C“ dorostu, neuměl jsem Česky a především jsem nebyl připraven fyzicky. V Bosně se trénuje mnohem méně. Vlastně celý podzim 2006 jsem jen trénoval, ostatní hráli zápasy a já se dával dohromady. Bylo to dost náročné po všech stránkách. Pomohla mi zimní příprava 2007, kterou jsem začal individuálním tréninkem už při dovolené v Bosně. Konečně jsem byl připraven na zápasy a začal jsem se gólově prosazovat.

Jak se ti v dresu dorostu Jablonce vedlo?
Za jaro 2007 jsem v mladším dorostu vstřelil asi 13 branek a za další půlrok v „A“ dorostu to bylo též asi 12 gólů.

Kdy jsi byl přeřazen do ligového kádru Jablonce? Jak daleko jsi byl prvnímu startu v I. lize?
V zimě 2008 mne vzal trenér Komňacký do přípravy prvního týmu dospělých. Nastupoval jsem v přípravných zápasech a za třetiligovou juniorku. Bohužel, v „áčku“ jsem nikdy ligovou šanci nedostal. Jen 2 x jsem hrál v poháru.

Jak hodnotíš spolupráci s trenérem Komňackým?
Určitě je to výborný trenér, což dokazují současné výkony a výsledky Jablonce, který útočí minimálně na evropský pohár.

Uvítal si na podzim možnost hostovat v Jihlavě? Tušil jsi kam jdeš?
I na podzim 2009 jsem hrál jen za „béčko“ a proto jsem uvítal nabídku pana Jinocha, kterého jsem znal ještě z Jablonce. Nijak jsem neváhal a ničeho jsem se nebál. V Jihlavě jsem našel kvalitní tým a výborné zázemí. Všemu samozřejmě pomohl fakt, že jsem pravidelně nastupoval a střílel góly. Navíc Jihlava je příjemnějším městem pro život, než Jablonec.

V zimě jsi se vrátil na sever Čech. Věřil jsi, že se udržíš v ligovém kádru?
Po dobrém podzim jsem skutečně čekal, že v Jablonci dostanu možnost prosadit se do ligového kádru. Návratu do Jihlavy však vůbec nelituji. Jsem rád, že pravidelně hraji kvalitní soutěž. Jablonci na dálku fandím v boji o titul. Hrají teď výborný fotbal!

Jak hodnotíš dosavadní jarní zápasy?
Z pohledu naší defenzívy je jaro určitě lepší než podzim. V útoku jsme se rozjížděli trochu kostrbatě, ale nyní už je vidět, že se i v ofenzívě zvedáme. Také jsme si museli zvyknout na pozměněný herní styl. Byl jsem více zvyklý na klasických 4 – 4 – 2, ale teď se už cítím dobře i v systému s jedním hrotem. Rozhodně lépe než na křídle.

V pátek na tobě byla vidět velká radost z gólu...
Neskóroval jsem pět zápasů v řadě a už jsem moc chtěl střeleckou smůlu protrhnout. Moji velkou snahu ostatně dokumentovala trochu ukvapená střela v zápase proti Ústí, kdy jsem měl spíše nahrát Vesymu. Jenže bez střelby útočník gól nedá, musí být trochu sobec.. I proto jsem měl s kamarádem Gabrielem domluvenou netradiční oslavu gólu při utkání s Žižkovem:c)).

Co tvoje další fotbalová budoucnost?
Nejbližším cílem je pomoci Vysočině k co nejvyššímu umístění ve II. lize a prosadit se v Česku do Gambrinus ligy. V létě se o to budu ze všech sil znovu pokoušet v Jablonci. Musím se však přiznat, že v to už moc nevěřím.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu