10.03.2010, MF DNES - Vysočina - Jaroslav Paclík

„Hráče připravíme i na život“

„Hráče připravíme i na život“Fotbalová FC Vysočina vkročila do jarní části druholigové sezony. Podlehla Zlínu 0:1, v tabulce jí tak patří až deváté místo. Fotbal, stavebnictví a politika, to byla tři témata rozhovoru s mužem, který se pohybuje kolem jihlavského druholigového klubu – s generálním ředitelem stavební firmy PSJ Františkem Vaculíkem.

 

Nizozemská společnost Limar Capital se zavázala v jihlavském fotbale setrvat minimálně tři roky, první rok má za sebou. Firma PSJ podporuje fotbal mnohem déle. Vy jste zastoupen v Limaru i v PSJ, proto se chci zeptat, jak osobně vidíte budoucnost jihlavského fotbalu?
Angažmá v jihlavském fotbale vidíme jako dlouhodobou záležitost. Pokud se týká současné sezony A-týmu mužů, tak po podzimní půlce soutěže ji hodnotíme jako neúspěšnou. Proto došlo k velkým změnám v kádru. První čtyři kola ligy naznačí, jaké si můžeme s novým mužstvem na jaře klást ambice.

Největší majetkový podíl v FC Vysočina má společnost Limar Capital BV. Jak se na Limaru projevila hospodářská krize?
Firma Limar Capital BV je účelovou společností. Byla založena jen na podporu jihlavského fotbalu. Společnost nemá další aktivity a plní si své závazky, ke kterým se jako akcionář FC Vysočina zavázala. Limar soustřeďuje privátní peníze několika soukromých osob – mě, mých přátel a obchodních partnerů. Krize tuto společnost nezasáhla.

Co je letošním cílem FC Vysočina z pohledu akcionářů? Na postup do Gambrinus ligy už to nevypadá...
Chceme, aby klub byl finančně soběstačný, aby měl vyrovnaný rozpočet. První čtyři kola ligy pak ukážou, zda se pokusíme o nemožné – tedy o postup. Je to ale sport, může se stát, že přijdou prohry a budeme blízko týmům, které hrají o záchranu. Postupové ambice tak budeme muset odložit o další rok.

A pokud jde o juniorský tým a mládež, tam jsou cíle jaké?
Hlavním úkolem je dobře vychovávat a připravovat hráče pro první mužstvo, ale i pro mimosportovní život, neboť ne všichni budou hrát fotbal vrcholově.

Jaké budou nejbližší investice akcionářů do jihlavského fotbalu?
Za prvé se připravujeme na doplnění kádru po konci sezony 2009/2010. Na jaře se ukáže, jak naše A-mužstvo vypadá. Na některých postech cítíme, že bude asi potřeba zapracovat. Za druhé chybí hrací plochy pro mládež. Na tréninky a zápasy jezdíme po okolí Jihlavy, což je pro kluky, rodiče i realizační tým náročné. Zvažujeme rovněž vlastní investice do stadionu v Jiráskově ulici.

O jaké investice do stadionu by mohlo jít?
Stadion patří městu, ze strany FC Vysočina je udržován. Z naší strany bychom chtěli vylepšit prostory ubytovny a další investice se budou odvíjet od výsledků a od návštěvnosti. Ve hře jsou dvě věci – vyhřívaný trávník a dobudování zadní tribuny. Tribunu bychom ale stavěli až tehdy, když budeme vidět, že na fotbal chodí více než 4 000 diváků.

Město vlastní stadion a také má v FC Vysočina menšinový podíl jako akcionář. Jihlavští zastupitelé v únoru debatovali o výši roční dotace na konto FC Vysočina. Původně byla navržena šestimilionová dotace, pak přišel návrh na snížení o 600 tisíc korun, aby nakonec přece jen prošlo šest milionů. Sledoval jste to jednání? Padlo na něm i vaše jméno. Ve smyslu, zda jste jednal s primátorem o snížení dotace.
To jednání jsem sledoval. Jinak potvrzuji, že před jednáním zastupitelstva jsme s panem primátorem o té dotaci diskutovali.

A k jakému závěru jste dospěli?
Myslím, že jakákoli dohoda, kterou bychom s panem primátorem udělali, by byla některými radními přijata špatně. Jaká byla a je situace? Před rokem jsme uzavřeli memorandum – firmy Limar a PSJ se zavázaly vložit do jihlavského fotbalu za šest let 100 milionů korun, město minimálně šest milionů ročně. První rok (tedy loni – pozn. red.) jsme za Limar a PSJ zajistili 22 milionů. K tomuto navýšení z naší strany došlo v důsledku výpadku jiných reklamních partnerů a sponzorů.

Na tom výpadku se projevil pokles ekonomiky.
Vnímáme, v jaké době žijeme. Jednání ale nemohou probíhat tak, že někdo se na něčem usnese a jako diktát to položí na stůl. Od některého ze zastupitelů zaznělo, že dohoda města s PSJ a Limarem je nezávazná. Ten zastupitel asi ty smlouvy nečetl. Smlouva je závazná a jsou v ní zakotveny i penále.

Při poklesu dotace na 5,4 milionu korun by město platilo penále?
Ano. Ale já to takto nechci hodnotit. Jsem rád, že zastupitelé přijali své usnesení tak, jak ho přijali.

A kdyby město Jihlava z důvodu poklesu daňových příjmů prostě muselo hodně šetřit a nemohlo plnit závazky ze smlouvy?
Tak je potřeba přijít zavčas, říci, nemohu plnit to, co je v memorandu, a navrhuji toto. Zde by šlo o dohodu akcionářů.

Ještě mi řekněte, proč do fotbalu vlastně mají směřovat miliony korun ročně?
V FC Vysočina máte takřka třísetčlennou mládežnickou základnu, proto si myslím, že ty investice jsou správné. Většina hochů je z Vysočiny. Klub je pro ně „učilištěm“, ve kterém nejen hrají fotbal, ale také se připravují pro život. Studují, nebo se vyučí. Mládežnická základna může těžko dlouhodobě fungovat dobře, pokud nad ní nebude nástavba – profesionální fotbal. Investujeme i proto, že fotbal je s hokejem nejsledovanější druh zábavy na Vysočině. A myslím, že každý region by se měl snažit, aby se ztotožnil s nějakou značkou. Najít něco, o čem mohou obyvatelé regionu říkat: „To je super a je to naše.“

„Super.“ Takový naopak asi není vývoj stavebního trhu. Jaký byl vlastně – pod vlivem krize – uplynulý rok z pohledu stavební firmy PSJ?
Byl pro nás – a stejně tak z pohledu ostatních stavebních společností – ovlivněn negativním ekonomickým vývojem v České republice i ve světě. Z hlediska obratu se nepodařilo naplnit plánované objemy, z pohledu rentability si ale PSJ udržuje ziskovost posledních dvou let.

Dojde letos ve stavebnictví ke zlepšení situace?
Myslím, že důsledky propadu české ekonomiky se ještě budou projevovat delší dobu. Stavební firmy výpadek investic v privátní sféře nahrazují veřejnými zakázkami. Krize však způsobuje i propad příjmů měst, obcí a krajů. Jen na Vysočině to dělá asi 500 milionů korun. Očekávám, že v letech 2010–2012 ubude i veřejných zakázek a stavební trh dozná v následujících letech výrazných změn. Naše společnost se již dříve rozhodla zakázky intenzivně hledat také v zahraničí.

V jakých zemích jsou příležitosti?
My jsme se v posledních letech soustředili na Rusko, severní Afriku a jihovýchodní Asii.

Letos budou troje volby, kam se bude podle vás Česká republika politicky ubírat?
Nedívám se na to, zda po volbách bude levicová, nebo pravicová politika. Rozlišuji dobrou a špatnou politiku. Přál bych si, aby po volbách zavládla politika dobrá.

Jaká má být ta dobrá politika?
Aby byla stanovena jasná nadresortní strategie – vize, kam budou politici zemi směřovat. Jsou témata, která by měla být společná pro všechny politiky. Například aby ekonomika fungovala co nejlépe a nedocházelo k dalšímu zadlužování, aby byla řešena důchodová a zdravotní reforma, aby sociální síť byla spravedlivá a nebyla zneužívána.

Uvidíme, zda volby budou o tématech, nebo o úsilí převzít moc.
Je škoda, že u nás se volbám přikládá větší význam než jinde. Není přece možné každé čtyři roky měnit politiku od stěny ke stěně. Přijde mi, že u nás jsou volby více o tom dostat se k moci, méně o vizích. Podívejte se do velkých zemí, kde vládnou střídavě demokraté nebo republikáni, labouristé nebo konzervativci, tam se ta politika tak razantně nemění včetně zahraniční. To mi v tuzemské politice zatím chybí. I věci, které jsou dobré, se někdy šmahem mění – jen proto, že je udělali „ti před námi“.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu