10.03.2010, Miroslav Fuks

Věřím, že fanoušci budou trpěliví, říká Filip Dort

Věřím, že fanoušci budou trpěliví, říká Filip DortV plejádě zimních posil FC Vysočina je jeho jméno rozhodně nejznámnější. Devětadvacetiletý Filip Dort (nar. 27.7.1980) přišel do Jihlavy s vizitkou českého mistra z ročníku 2005/06 a bilancí 145 prvoligovýdch startů a 24 branek. Je tedy logické, že ve fanoušcích FC Vysočina vzbuzuje velké očekávání a víru, že jihlavský dres obléká hráč schopný nahradit špílmachra Petra Vladyku. Je na tuto výzvu připraven?

 

Rozhodně se této roli nebráním. Je mi jasné, že se ode mne očekávají kvalitní výkony. Myslím si však, že jsou trochu jiný typ hráče, než Vladyka. Věřím, že se o dirigování týmu podělím s dalšími hráči, např. s Radkem Görnerem.

Kdy a kde jsi začal s fotbalem?
Pocházím z Dobříše, která se nachází zhruba 40 km jižně od Prahy. Zde jsem v šesti letech začal s fotbalem a už v šestnácti jsem nastupoval za muže v I.A třídě. Tehdy si mne všiml žákovský trenér Sparty, který mi doporučil, abych to v Praze zkusil. Chvíli jsem váhal, ale nakonec jsem do toho šel. V zimě 1996 jsem nastoupil do zimní přípravy staršího dorostu B.

Jak dlouho jsi hrál za juniorku? Byla šance prosadit se do „áčka“ pražské Sparty?
Ve Spartě jsem působil v časech, kdy byli mladíci takřka bez šancí proniknout do „áčka“. Hotoví hráči se rovnou kupovali. Mně dal na jaře 2001 šanci trenér Griga – trénoval jsem s prvním týmem a několikrát jsem se dostal i na lavičku. V létě jsem však byl zpět v juniorce a v té jsem v ročníku 2001/02 vybojoval postup do II. ligy. Tu jsem si v dalším ročníku zahrál.

Jak se zrodilo hostování v Opavě?
V létě 2003 už jsem začal být na juniorku starý a bylo třeba s kariérou něco udělat. Zájem o mne projevil opavský trenér Matějíček a já neváhal. Odešel jsem na hostování do Opavy, kde jsem prožil úspěšné období. Nebyl jsem okoukaný, byl jsem velmi motivovaný a měl jsem i štěstí. Vstřelil jsem 11 branek, když mi do sítě spadlo skoro vše. Byla zde výborná parta, skvělí fanoušci a ligu jsme dokázali zachránit. Jen tečka se nepovedla – v posledním kole jsem si přetrhl zkřížený vaz v koleně.

Přesto o tebe byl v létě 2004 zájem z celé ligy. Proč jsi nakonec přestoupil do Blšan?
Skončila mi smlouva ve Spartě a skutečně jsem si mohl vybírat. Nakonec jsem zvolil Blšany, neboť zde jsem měl jistotu, že po uzdravení dostanu okamžitě šanci v lize. Blšany mi daly čas na uzdravení a po více než pětiměsíční rekonvalescenci jsem skutečně naskočil zpět do ligy. Blšany však nakonec byly jen přestupní stanicí. Na jaře 2005 jsem už kopal v Liberci.

První liberecké období však nebylo vydařené...
Byl zde silný a zkušený tým, v němž jsem za kouče Grigy dostával málo příležitostí. I proto jsem v létě 2004 uvítal hostování v Blšanech. Zde jsem fotbalově ožil a začal jsem znovu pravidelně hrát. Vzpomínám si, že jsem v domácím utkání s Jihlavou vyrovnával na 2:2.

Po půl roce jsi se vrátil do Liberce a užil sis úspěšný jarní boj o titul...
Liberci skvěle vyšel podzim a na jaře jsme to hlavně díky výhrám venku udrželi. Na jaře jsem nastoupil do 14ti zápasů. Soutěž jsme nakonec vyhráli s 59 body a čtyřbodovým náskokem na Boleslav. Na oslavy titulu budu vždy rád vzpomínat.

Proč jsi pod Ještědem nezůstal v dalším ročníku?
Do Liberce v létě přišli čtyři Brazilci a mně bylo jasné, že budu jedním z prvních, kteří to odnesou. Na vlastní žádost jsem tedy odešel na hostování do Teplic. Byl jsem zde velmi spokojen a pravidelně jsem hrál. Vedle působení v Opavě asi šlo o mé nejlepší angažmá. Jen škoda, že ročník 06/07 nebyl pro Teplice příliš úspěšný – skončili jsme až osmí. Teplice měly zájem o můj přestup, ale s Libercem se nedohodly.

Jak hodnotíš další dva ročníky v Liberci?
První ročník 07/08 začal pod vedením kouče Zacha špatně. Po 9. kole jsme byli na sestup a tak na lavičku nastoupil trenér Škorpil s asistenty Nečasem a Kozlem. Týmu se začalo dařit a nakonec jsme skončili šestí. Navíc jsme se dostali až do finále Poháru ČMFS, kde jsme se Spartou prohráli na penalty. Další sezóna 08/09 byla ještě zdařilejší, vždyť jsme vybojovali konečné 3. místo. Během těchto dvou let jsem nastoupil do 44 zápasů.

Přesto jsi v létě zamířil do Příbrami...
V Liberci se velmi dařilo Chorvatovi Keričovi, tudíž v létě do týmu přišla řada jeho krajanů. Cítil jsem, že už na hřišti nebudu dostávat tolik prostoru a proto jsem souhlasil s přestupem do Příbrami. Bohužel, po letní přestávce jsem měl tréninkové manko a navíc toto angažmá z obou stran neprobíhalo dle původních představ.

Co rozhodlo o tom, že jsi přestoupil na Vysočinu?
Jihlava o mne projevila zájem už v létě. Tehdy jsem dal přednost I. lize v Příbrami. Když se však pan Jinoch, kterého znám z působení v Liberci, ozval v zimě, tak jsem neváhal. Vysočina jednala rychle a seriózně. Z pohledu hráče jsem zde našel prvoligové zázemí a výborný servis. Nyní je na nás hráčích, abychom naplnili klubové ambice.

Jaké jsou tvé další fotbalové plány a cíle?
Dívám se na nejbližší budoucnost, kterou chci spojit s Jihlavou. Mojí velkou osobní motivací je maximálně pomoci týmu a přispět kýženému postupu do I. ligy. Vysočina by si ji jistě zasloužila. Doufám, že fanoušci budou s ohledem na velkou zimní obměnu kádru trpěliví. Jsem přesvědčen, že se budeme zlepšovat každým zápasem. Sehrání vyžaduje určitý čas.

Na závěr trochu osobní dotazy – kde bydlíš, co tvoje rodina, jak trávíš volný čas?
S přítelkyní v létě čekáme narození dítěte. Z Dobříše se přesuneme do Jihlavy. Rád chodím do kina, čtu detektivky, projíždím internet, sedím na rybách a hraji tenis či squash.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu