06.02.2009, DENÍK - Edita Palkovičová

Třetí postup v řadě je velká výzva, tvrdí Winter

Třetí postup v řadě je velká výzva, tvrdí WinterJeště před týdnem se připravoval s prvoligovými Bohemians Praha, ale poté přišla, jak blesk z čistého nebe, nabídka FC Vysočina. Dvaatřicetiletý zkušený gólman ji přijal a už se chystá na jarní odvety na Vysočině. Jak se upekla vaše cesta do Jihlavy? Oslovil vás přímo kouč Marko, nebo vedení klubu?

 
 Oslovil mě přes pana Tulise kouč Marko. Bylo to strašně narychlo. Volali mi minulý týden ve čtvrtek, domluvili jsme se. Byla to rychlá, seriózní nabídka. Vůbec jsme neváhal, protože v Bohemce, není to veřejným tajemstvím, nás golmany hodně točí. Člověk nemá nic jistého. Navíc jsem takový typ, že po pár letetch změním působiště. Ono to navíc i tak vychází. V Bohemce jsem byl tři roky.

Takže z Bohemians jste chtěl odejít?

Chtěl, nechtěl. Já jsem hlavně ani nemusel. Tady rozhodlo to, že jsem dostal od pana Tulise, který mě zná určitou dobu, solidní nabídku a za ní jsem šel. Navíc je to pro mě výzva, s někým postoupit po třetí v řadě.

Vy jako hráč jste vyzkoušel obě nejvyšší soutěže, dají se porovnat?

Když to vezmu z pohledu sebe jako brankáře, tak si myslím, že zas až tak velký rozdíl mezi nimi není. Možná, že někteří útočníci jsou o něco šikovnější. V tom smyslu, že na poslední chvíli jsou schopni změnit myšlenku. Ale jinak z pohledu brankáře podstatný rozdíl není.

Spíš se odlišují v poli. Taktika se už pomalu srovnává, ale druhá liga je přece jenom založená spíše na bojovnosti, agresivitě, v poli nemáte tolik prostoru. V lize mají hráči více prostoru a více času ve středu hřiště.

Zažil jste dva postupy. Nejprve s Kladnem a poté loni i s Bohemians. Dá se říct, jakého si ceníte víc?

Každý takovýhle úspěch je v ten moment silný. Když se za tím ohlédnu zpětně, tak oba postupy byly těžké, zasloužené a oba mi dělají radost. Nedá se to srovnat. Když se povede jít nahoru, tak je to silné, ale za chvíli to odezní, protože vás čeká další těžká práce.

Ty postupy s Bohemians asi byly hodně těžké? Je nějaký rozdíl v postupu do druhé a do první ligy?

Na Bohemku byly vyvinuty velké mediální tlaky, takže se musíte vyrovnat nejen se soupeřem, ale i s celonárodním tlakem, kdy vás všichni „nenávidí“. Takže jsme museli čelit hodně věcem okolo. Navíc jsme byli dva roky ve vyhnanství, hráli jsme na propůjčeném areálu v Xaverově. No a když jsme dvakrát postoupili, tak se mě novináři ptali, jestli to nebylo zatěžující, když nemáme vlastní stadion a fanoušky. Já jsem na to odpověděl, že jsme dvakrát postoupili, tak si nemáme na co stěžovat. Asi to vliv na to nemá, ale myslím si, že těžší bylo postoupit ze ČFL. Vždyť má osmnáct mužstev a postoupit může jen jeden a čtyři sestupují. Je to jedna z nejtěžších a nejdelších soutěží.

V druhé lize od nás nikdo nic neočekával, i ten všeobecný i mediální tlak byl menší a podívejte. Byli jsme taková štika vzadu a povedlo se.

Asi je lehčí uspět, když s vámi nikdo moc nepočítá a nejste jeden z favoritů.

To určitě. Třeba ve třetí lize, když jsem do Bohemky přišel, tak se mohutně posilovalo, byl to prakticky druholigový tým a vše směřovalo jen k postupu. Tak jsme museli vyplnit to, co chtělo vedení a vlastně i my hráči. V druhé lize jsme se chtěli udržet, to byl první cíl. No ale všechno bylo jinak. Na podzim jsme skončili třetí a na jaře jsme měli nádhernou šňůru vyhraných zápasů. Soupeři okolo nás prohrávali, a tím všechno vzniklo.

V Jihlavě to bude asi o něco těžší. Na hráče bude vyvíjen tlak nejen ze strany fotbalové veřejnosti, ale i ze strany médií…

Asi to bude těžší, ale na druhou stranu hráči to dělají pro úspěch, pro peníze. Zároveň se chtějí zviditelnit. Takže si myslím, že se s tím musí každý vypořádat. Jedinej možnej cíl je zkrátka postup.

Už jste v jihlavské kabině nějakou dobu. Cítite, že slovo postup visí ve vzduchu?

Jsem tady týden. Na jednu stranu je to krátká oba, ale na druhu stranu dostačující. Je tam odhodlání, to určitě, ale zatím není důvod to přehánět. Mistráky jsou až za měsíc. Teď se tvrdě pracuje. Samozřejmě v kabině padá od trenéra, že jsme druzí a očekává se postup. Zatím to je ale v klidu, protože první utkání je ještě daleko. Já osobně jsme s tím přišel, že je jasný postup. Zatím je předčasné o tom mluvit, když jsme v půlce přípravy. To přijde.

Za týden v klubu jste jistě hodně věcí už poznal. Jaký je váš pohled na klub, na kabinu, na trenéry…

Řeknu to všeobecně. Jihlavu samozřejmě znám, hrával jsme proti ní v několika klubech. Pamatuji si, když klub postoupil do druhé ligy. Teď je klub stabilizovaný, má krásný stadion. Je vidět, že vedení dělá pro fotbal všechno, je to plně profesionální klub od A až do Z. To se přenáší i na kabinu. Na špičkové úrovni je i servis pro hráče, kteří se pak mohou soustředit jen na trénink a na své výkony. Takovýhle klub rozhodně patří do první ligy.

Co se týče kabiny, tak s pár hráčema jsem se i znal. A za tu dobu, co jsem tu, tak je vidět, že je to skvělá parta a panuje tam pohoda.

Trenér Marko je rozhodně kouč, který chce každé utkání vyhrát, což je v pořádku. Každý hráč si pak buduje sebevědomí, když se zvítězí.

Koho byste viděl jako dalšího favorita kromě Jihlavy a Bohemians 1905? Máte nějakého černého koně?

Odpovím trošku ostře. Vůbec mě to nezajímá. Je mi to jedno, kdo postoupí. Mě zajímá pouze Jihlava, a hlavně doufám, že se budeme na konci radovat.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu