01.01.2008, Kubík & Palán & Fuks

Druholigová dorostenecká léta

Dva významné postupy v rozmezí tří let nebyly výsledkem štěstí či náhody. Šlo o výsledek cílevědomé práce oddílu s mládeží. Vždyť klub se může pyšnit výchovou několika prvoligových hráčů. Za všechny je možno jmenovat Františka Vítů (Teplice), Luboše Urbana (Dukla), Luďka Kovačíka (Vítkovice),Vladimíra Hekerleho (Brno, Uh. Hradiště) či Roberta Cahu. Dnešní jihlavské prvoligisty snad připomínat není nutné.

 
Jedním ze základních předpokladů produkce fotbalových talentů je vedle vytvoření odpovídajících tréninkových podmínek i zajištění kvalitní soutěže, která by mladým hráčům umožnila výkonnostní růst. Ve Spartaku Jihlava jí vždy byla dorostenecká liga, která se na stadióně v Jiráskově ulici hrála s většími či menšími přestávkami již od roku 1976, když v sezóně 1980/81 dokonce kopali svěřenci trenéra Černého mezi nejlepšími šestnáctmi celky republiky.
Natrvalo se však špičková juniorská kopaná v Jihlavě usadila až v sezóně 86/87, kdy dorostenci z krajského přeboru postoupili do jedné ze dvou skupin druhé ligy. Od této doby budou úspěchy juniorů navždy spojeny se jménem bývalého hráče Opavy a jihlavského Spartaku Jindřichem Březinou, jehož rukama prošla většina členů dnešního mužstva dospělých. Trenér Březina byl s kratší přestávkou koučem ligového staršího dorostu do ročníku 1998/99, přestože nikdy neměl jednoduchou pozici. Spartak totiž dodnes nedisponuje širokou mládežnickou základnu, chyběly sportovní třídy a tréninkové středisko mládeže, které vždy bylo zásobárnou talentů fotbalových bašt. Z tohoto důvodu bylo dříve dlouhodobé udržení kvalitní dorostenecké soutěže takřka nemožné. Přesto se zlepšením práce trenérů mládeže, z nichž jmenujme trenéry Novického, Černého, Randu či Fukse, dařilo pravidelně doslova vypiplat jedenáctku chlapců, kteří byli schopni měřit své fotbalové schopnosti i s výkvětem české mládežnické kopané.
První rok v soutěži, v níž hrály prim severomoravské celky, přinesl tvrdý záchranářský boj, v kterém jihlavští často platili nováčkovskou dlaň. Nakonec získali 23 bodů a šťastně se v posledním zápase v Havlíčkově Brodě z 12. příčky tabulky v soutěži udrželi. Z tohoto fotbalově velice vyspělého celku vzešly i dvě pozdější výrazné postavy celku dospělých - Bruzl a Hekerle.

V sezóně 1988/89 si mužstvo druholigovou existenci zajistilo již s notným předstihem a podařila se mu tak aklimatizace v náročné soutěži. Defenzivní styl Jihlavě tehdy vynesl “titul” remízových králů ligy s dvanácti “plichtami”. “Ostatní účastníci soutěže byli z oddílů hrajících v dospělé kategorii minimálně divizi, přičemž náš klub do ní tehdy teprve postoupil. Tento fakt nás nutil hrát se zajištěnou obranou na dva útočníky. Z toho poté pramenila častá nerozhodná utkání”, hodnotí hru tehdejšího týmu trenér Březina. “Uvědomovali jsme si naši užší mládežnickou základnu a proto jsem dával často herní příležitost mladším chlapcům, kteří měli perspektivu kopat ligu i v následujícím ročníku. Dodnes se hlavně v jarním zápasech snažím mladší fotbalisty nasazovat a zajišťovat tak plynulou a kvalitní přeměnu kádru pro další sezónu,” odhaluje řešení neustálé obměny hráčů mládežnických celků Jindřich Březina.
Po skončení ligových bojů mužstvo za odměnu vyrazilo na průkopnickou cestu do SRN, kde se zúčastnilo mezinárodního dorosteneckého turnaje. Tento zájezd vytvořil předpoklad k dalším fotbalovým výletům jihlavských celků do zahraničí. Žáci a dorostenci klubu tak od té doby poměrně pravidelně získávají zkušenosti s německou, francouzskou či nizozemskou fotbalovou školou.
Následující rok přinesl opět boj o záchranu a konečnou dvanáctou příčku s devatenácti body. Členy perspektivního mužstva byly dnešní opory “áčka” Vítů, Tržil a Staněk. Stejní hráči byly klíčovými postavami týmu, který v další sezóně 1990/91 bojoval o postup do nově se tvořící moravskoslezské ligy, do níž mělo k stávajícím prvoligovým dorostům Baníku Ostrava, Zlína, Olomouce, BOBY, Vítkovic a Havířova přibýt osm nejlepších celků ligy druhé. Historický postup do zemské ligy se juniorům pod vedením Jindřicha Březiny stejně jako mužům podařil, když si postup zajistili již pět kol před koncem. O krok do nejvyšší dorostenecké soutěže (paralelně s českou skupinou) se zasloužil základní kádr ve složení: Jonák, Bílek - Pachl, Szathmary, Čáp, Vítů, Bubík - Pazderník, Tržil, Venhauer, Janků, Neckář - Marek, Podhrázský, Benda a Staněk.
 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu