01.01.2008, Kubík & Palán & Fuks

Jeden z nejstarších žákovských turnajů

Hovořit o výchově mládeže a nezmínit se o fotbalistech jako pořadatelích jednoho ze tří největších žákovských turnajích v republice - a patrně nejstaršího vůbec - by bylo jen částí celého obrazu. Skutečností je, že již v roce 1956 uspořádali jeho 1. ročník za účasti osmi mužstev a o rok později pak ročník druhý. Nazvali jej na počest jednoho z nejobětavějších funkcionářů klubu, který v první polovině 50. let tragicky zemřel, memoriálem Josefa Fuksy.

 
Po prvních dvou ročnících nastala v pořádání turnaje dvouletá přestávka. Během ní však došlo k závažnému rozhodnutí: podstatně zvýšit jeho úroveň rozšířením počtu účastníků na dvacet z celé republiky, zejména družstev prvoligových oddílů. Zdálo se to nesplnitelné, ale brzy nebylo nutné účastníky získávat, neboť se hlásili sami a problémem se stalo spíše to, komu z přihlášených vyhovět.
K dalšímu zvýšení kvality turnaje došlo v roce 1967, kdy se jeho X. ročník hrál poprvé jako mezinárodní. Přijela družstva z tehdejší NDR, Polska a Rakouska, o rok později i z Rumunska, tehdejší SRN a Jugoslávie. V roce 1969 pak hrálo na turnaji dokonce 24 mužstev. V tomto roce však Český fotbalový svaz stanovil maximální počet jím podporovaných turnajů na 16. Změnu přinesla i léta 1975 až 1977. V nich se totiž memoriál hrál současně jako turnaj O míč Ivo Viktora, dlouholetého reprezentačního brankáře. V těchto letech se tedy vyhlašovali vždy dva vítězové - memoriálu J. Fuksy a turnaje O míč I. Viktora, který se také vždy závěru turnaje zúčastnil a vítězi předal putovní trofej. Od roku 1978 je opět turnaj samostatným memoriálem J. Fuksy a většinou se jej pravidelně zúčastňovala čtyři družstva ze Slovenska a většinou po třech ze sousedních západních států. Jeho úroveň zvýšila v letech 1982 - 87 také účast reprezentačního družstva třináctiletých ČSSR. V roce 1997 se hrál již jubilejní čtyřicátý ročník.

Velký rozvoj klubu však později pořádání tradičního turnaje neumožnil. Bylo stále náročnější zajistit turnaji odpovídající účast, navíc mládežnické týmy FC Vysočina startovaly na jiných turnajích v Česku i zahraničí. V neposlední řadě bylo při velkém vytížení hlavní hrací plochy v Jiráskově ulici nutné dát trávníku v červnu a červenci prostor k údržbě a regeneraci.


 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu