01.01.2008, Kubík & Palán & Fuks

Mládež - to je budoucnost

Dokud byli fotbalisté ZK PAL Jihlava bez vlastního hřiště, nebylo na založení dorosteneckých a žákovských mužstev ani pomyšlení. Ale už jen vyhlídka na to, že hřiště je na dohled, vedla k tomu, že první dorostenecké družstvo se v roce 1953 přihlásilo do přeboru okresu Jihlava. Hned také soutěž vyhrálo! Postoupit ovšem nebylo kam - vyšší dorostenecké soutěže tehdy prostě nebyly. Mužstvo vyhrálo však okresní přebor i o rok později a stalo se účastníkem nově vytvořeného přeboru Jihomoravského kraje. I zde si vedlo dobře a v letech 1955 a 1956 se umístilo vždy jako první. To současně znamenalo účast v soutěži o titul přeborníka ČSR. Vždy však bylo už ve II. kole vyřazeno.

 
Výkonnost dorosteneckého družstva byla i nadále velmi dobrá. Vždyť hned v ročníku 1957 - 58 znamenalo vítězství v přeboru kraje postup do tehdy nejvyšší soutěže - dorostenecké ligy. Tam jihlavští dorostenci působili po následující čtyři ročníky, ovšem v ročníku 1961 - 62 skončili v tabulce dvanáctí a sestoupili zpět do přeboru tehdy již Jihomoravského kraje. Tam bojovali se střídavými úspěchy následujících 14 let.
Podruhé se stali účastníky dorostenecké ligy, tehdy však již jen druhé nejvyšší soutěže, na podzim 1976. V tomto ročníku byli v tabulce osmí a protože současně došlo ke zrušení stávající nejvyšší soutěže dorosteneckého přeboru, byli zařazeni do nové nejvyšší soutěže tzv. národní ligy. Ve skupině C národní ligy bylo 5 účastníků z Jihomoravského kraje, zbývajících 9 bylo z kraje Jihočeského a Východočeského. Jihlavští si vedli tak dobře, že po skončení ročníku 1979 - 80 postoupili znovu do přeboru ČSR, který byl opět zřízen. Tam to už bylo velmi těžké. V ročníku 1980 - 81 se v něm sice ještě udrželi, ale o rok později už skončili poslední. Pak to šlo rychle dolů až do přeboru kraje. Ale zase poměrně rychle nahoru. Poprvé vyhrála krajský přebor Jihlava v ročníku 1983 - 84, ale kvůli reorganizaci soutěží nikam nepostoupila. Podruhé vyhrála přebor v ročníku 1985 - 86, ale neuspěla v kvalifikaci s dorostenci Starého Města. Za rok však krajský přebor vyhrála Jihlava znovu a uspěla tentokrát i v kvalifikaci s dorostenci Spartaku Uherský Brod a v historii se tak potřetí stala účastníkem II. dorostenecké ligy.Nelze současně nedodat, že kromě áčka vzniklo později i dorostenecké béčko. Zcela zákonitě poté, když ze žákovských družstev začaly vycházet stále větší počty nových fotbalových nadějí, které také chtěly hrát dál. Toto mužstvo nemělo takovou výkonnost a proto s většími či menšími úspěchy soutěžilo většinou v nižších krajských soutěžích či v přeboru okresu. Své poslání však přesto dorostenecké béčko plnilo dobře - dát jednak možnost mládeži se věnovat svému oblíbenému sportu a současně tvořit přechodový stupeň mezi soutěžemi žactva a dorostenců.
Jestliže první dorostenecké družstvo zahájilo činnost v roce 1953, pak se žáky se začalo v oddíle pracovat ještě o dva roky později. Prakticky současně v době, kdy fotbalisté měli k dispozici konečně vlastní hřiště. Zpočátku měl oddíl jedno mužstvo žáků, později však dvě i tři. Zvláště dobře si vedlo žákovské áčko. Sedmnáct let hrálo okresní přebor, protože vyšší soutěž prostě neexistovala. V těchto letech patnáctkrát získalo titul přeborníka okresu a jen dvakrát bylo druhé. Když pak byl v roce 1972 vytvořen krajský přebor žáků, stalo se hned jeho účastníkem ve skupině tvoření družstvy z okresů Jihlava, Třebíč, Žďár nad Sázavou a později i Znojmo. Také v této soutěži se neztratilo. Několikrát přebor vyhrálo, v ročníku 1972 - 73 si dokonce vybojovalo titul přeborníka kraje a zúčastnilo se turnaje o titul přeborníka ČSR v Českých Budějovicích.
Také B a později C družstva žáků se v okresním přeboru dobře uplatnila, i když v nich hráli většinou věkově mladší žáci a v utkáních s družstvy venkovských oddílů, složených pravidelně ze žáků věkově starších, neměla snadnou úlohu.
Posledním stupněm výchovného systému se stalo družstvo (později i dvě až tři družstva) fotbalové přípravky. Ta vznikla až po roce 1970 z opravdových benjamínků často mladších než šest let. Ale následující roky ukázaly, že tento průkopnický čin spartakovců měl své oprávnění. Dokladem toho je, že bez přípravek si již výchovu nových fotbalistů neumí představit většina fotbalových klubů.
 
Aktuálně

U17: Bod z Liberce

Jihlavští mladší dorostenci nedokázali v druhém poločase dokonat obrat proti svému sokovi v tabulce Slovanu Liberec a odváží si tak bod po remíze 2:2 (2:2). Za Vysočinu nejprve skóroval v 29. minutě Tomáš Vambera a poté ještě v prvním poločase vyrovnával Radek Palán. Dorostenci se tak i nadále nachází na 13. příčce tabulky. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu