04.03.2008, Miroslav Fuks

Ředitel Tulis vyhlásil jarní boj o diváka

Ředitel Tulis vyhlásil jarní boj o divákaZimní pauza skončila a o tomto víkendu začne fotbalové jaro! Jeho start tradičně avizují předsezónní tiskové konference a nejinak tomu je i v FC Vysočina. V pondělí 3. března před novináře předstoupili ředitel a předseda představenstva klubu Ing. Zdeněk Tulis a kouč prvního týmu Karol Marko.

 
„Už jsme se nemohli dočkat jara. Po nevydařeném roce 2007 na nás visí nelehké břemeno, který bychom rádi co brzy setřásli. Těšíme se tedy na výkop soutěže,“ uvedl na úvod ředitel Tulis, který jedním dechem sdělil hlavní jarní cíle: „Musíme předvádět lepší výkony, lepší herní projev a především takto vrátit do ochozů našeho stadiónu diváky. Věřím, že díky výsledkovému posunu a dobrému hernímu projevu budeme v tomto jarním boji o diváka úspěšní.“

Jak hodnotí nemalé změny v kádru FC Vysočina trenér Marko?

Troufám si říci, že kádr prošel zdravou očistou. Přišli perspektivnější hráči, kteří sebou zároveň přinesli i nespornou kvalitu, větší motivaci a ochotu porvat se na hřišti s nepříznivým stavem. Jako klíčovou vidím skutečnost, že jsem měl všechny vybrané hráče k dispozici hned na prvním zimním tréninku. Všichni tak nabrali stejný objem kondice, bez omezení jsme se mohli věnovat taktice a vytvořil se tolik potřebný kolektiv. Není totiž nic horšího, než když se kádr tvoří za pochodu a někteří hráči přicházejí až před startem soutěže. Navíc mne potěšilo, že jsme až na drobné výjimky neměly problém s přístupem hráčů, morálkou a vyhýbaly se nám zranění.

Kouče doplnil i přítomný sportovní manažer Zdeněk Šmýd: „Kádr jsme tvořili v úzkém kontaktu s panem Markem, přičemž jsme se snažili o vybudování vyváženého týmu, ve kterém se kloubí všechny fotbalové generace. Jsme rádi, že se zvýšil počet našich kmenových hráčů, u nichž máme jistotu působení i v nadcházející sezóně. Věříme, že nás aktuálně hostující fotbalisté přesvědčí k tomu, aby se jejich účinkování v Jihlavě v létě změnilo v přestup.“

Odešli někteří zkušení hráči, navíc osmigólový Simr. Nebude tým oproti podzimu slabší?

Marko: Toto si rozhodně nemyslím. Se Simrem sice odešlo osm branek, na druhou stranu je třeba si uvědomit, že na ně celý tým intenzivně pracoval. Věřím, že se o jeho gólovou potenci podělí více fotbalistů, což ostatně dokázala i příprava, v níž se útočníci dokázali prosazovat. Navíc zde zůstal další kanonýr Faldyna a jsou tu stále se lepšící „mladé pušky“ Šamánek a Rabušic, přišel kvalitní útočník Böhm a zapomenout nemohu ani na Váchu, který však představuje i alternativu pro levý okraj zálohy.

Porovnám-li odchody s příchody, tak mi vychází, že by aktuální tým měl být silnější. Zkušený gólman Šimon představuje odpovídající náhradu za Rzeszota. Místo stopera Šedivého zde máme perspektivního Tlustého, který navíc dělá méně chyb. Svoji kvalitu má i další střední obránce a mládežnický reprezentant Bodeček. Ve středu zálohy je místo Bayera Schneider, o kterém mohu říci, že je lepší, dále defenzivně hrajícího Svitáka nahradil Gába, který je kreativnější a techničtější. Na pravou stranu místo Bartoše a Čermáka přišla hned trojice Sláma, Dupal a Gabriel, což snad hovoří za vše. Věřím, že Gabriel bude po úplné aklimatizaci velmi platným hráčem. Vlevo odešel Drga, ale místo něj zde máme Cihláře a Vepřeka. Zapomenout nemohu ani na mladíka Hušbauera, který se skutečně jeví velmi dobře a má před sebou velkou perspektivu. Musí však na sobě nadále tvrdě pracovat. Nebál bych se ho označit jako náhradu za typově přeci jenom trochu odlišného Mezlíka.

Jak kouč viděl jednotlivé přípravné zápasy?

Úmyslně jsme volil takovou skladbu duelů, aby kluky maximálně prověřila. V duelech proti Kladnu, slovenským prvoligistům či Brescii se tak skutečně stalo a my mohli odhalit schopnosti jednotlivých fotbalistů a najít určité chyby, na kterých jsme mohli dále pracovat. Zároveň nám posloužili k vytvoření taktických a herních návyků. Samostatnou kapitolou bylo herní soustředění v Itálii, které splnilo všechny parametry. Chlapci poznali, jaký fotbal se hraje v zemi mistrů světa a jaký zde mají fotbalisti přístup k zápasům. Zápas s Brescii, která disponuje plejádou hráčů se zkušenostmi ze Serie A, byl pro ně nesmírně poučný a zároveň motivační.

Bilance šesti porážek z dvanácti zápasů není na první pohled ideální...

Marko: Ty porážky mne rozhodně neznepokojují. Splnily svůj účel a přišly od kvalitních soupeřů, kteří nás dokonale prověřily. Výhry nad polskými či slovenskými druholigisty by nám moc nepřinesly. Navíc prvním jarním kolem je veškerá příprava zapomenuta. Zvláště, když vítězíte po celou zimu a na úvod přijde ligová porážka...

Jaké jsou vlastně jarní fotbalové cíle FC Vysočina?

Tulis: Krom výše uvedené obnovy přízně a důvěry diváků chceme náš klub tabulkově vrátit tam, kam patří. Tedy minimálně do středu tabulky. Hodláme se maximálně soustředit na každý nadcházející zápas a poctivě sbírat bodové zisky.

A v létě opět zaútočí na postup do Gambrinus ligy?

V nevyšší soutěži bychom samozřejmě chtěli být okamžitě... Jsme však realisté a z předchozí zkušenosti víme, že do ligy musíme vstoupit maximálně připraveni. Jestli tomu takto bude za tři roky nebo už v létě je nyní hodně předčasné. Hodně můžou napovědět jarní výkony a výsledky tohoto nově sestaveného celku. Věříme, že je schopen s určitým doplněním o ligu bojovat. Nezapomeňme však na skutečnost, že naši mladíci, kteří jsou někteří ještě věkem dorostenci, potřebují určitý čas na fotbalové uzrání, aby mohli být skutečnými oporami.

S čím do jara vstoupí dorosty a juniorka?

Tulis: Čeká nás určitě těžké jaro. Starší dorost i juniorka jsou ohroženy sestupem a naší jednoznačnou prioritou je setrvání v těchto soutěžích. Udržet se tak mezi deseti českými „superkluby“, které dělají na nejvyšší úrovni mládež, hrají výhradně v nejvyšších mládežnických soutěžích a produkují reprezentanty.

S jakým rozpočtem bude FC Vysočina v roce 2008 hospodařit?

Tulis: Ekonomika klub je stabilizovaná, ovšem na nižší úrovni. Rozhodli jsme se rozpočet snížit zhruba o šest milionů korun na 30 až 32 milionů na celý klub. Snížení vychází z toho, že pro dané období nepočítáme s prodejem našich kmenových fotbalistů. Prodejný je samozřejmě každý fotbalista, ovšem nyní je naší prioritou stabilizace kádru a dotvoření nového týmu. Dřívější zvýšený rozpočet vyžadoval doplnění o částky za přestupy, jinak bychom nebyli schopni splnit své závazky. Jen v roce 2007 jsme takto „utržili“ 9 mil. Kč.


 
Aktuálně

Pavel Mazánek: Proti Prostějovu nastoupíme s vírou ve vlastní schopnosti

S větším klidem a se zvýšeným sebevědomím míří fotbalisté FC Vysočina k další velice důležité bitvě v rámci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V sobotu 27. dubna se od 10:30 hodin představí na trávníku o záchranu bojujícího Prostějova. Tým exjihlavského trenéra Radima Kučery k domácím utkáním nastupuje v azylu 1.HFK Olomouc. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu