02.02.2008, Miroslav Fuks

Historická jedenáctka FC Vysočina má svého kouče

Historická jedenáctka FC Vysočina má svého koučeVýběrem Karla Večeři do role kouče ideální jedenáctky novodobé historie FC Vysočina (ohraničené ligovými roky 2000 až 2007) bylo ukončeno toto dlouhodobé hlasování fanoušků a návštěvníků internetových stránek FC Vysočina o ideální jedenáctku klubové historie. Dovolte nám nyní připomenout jihlavské působení jednotlivých členů této elitní společnosti uspořádané v klasickém rozestavení 4 – 4 – 2.

 
Trenér Karel Večeřa (současné působiště FC Baník Ostrava)
bilance v FC Vysočina: 64 zápasů
Do Jihlavy V létě 2004. Na pozici hlavního kouče nahradil trenéra Netoličky, kterému vedení klubu neprodloužilo smlouvu. A to i přesto, že Netolička s týmem dosáhl na postup do semifinále Poháru ČMFS. Nelibost fanoušků z tohoto kroku umocnil i neúspěšný start FC Vysočina do podzimní části II. ligy. Večeřův tým se rozjížděl pomalu, zato mířil k velkému finiši. Mužstvo přezimovalo v lepším středu tabulky na dohled předních pozic. Z nenápadné pozice outsidera se pak na jaře vzepjalo k velkým výkonům, skvělým výsledkům a především k senzačnímu, historickému a zcela nečekanému postupu do nejvyšší soutěže. Zde Večeřův mančaft sehrál velmi důstojnou úlohu a do samotného závěru zcela reálně živil naději na další překvapení v podobě záchrany I. ligy. Výsledky posledního kola bohužel znamenaly konečnou 15. příčku a tím i sestup z elitní šestnáctky. Karel Večeřa několik dnů poté oznámil svůj úmysl pokračovat v další trenérské kariéře v ostravském Baníku. Nic to však nemění na tom, že se ho historie fotbalu na Vysočině zapsal zlatým písmem.

Michal Vorel
(současné působiště SK Slavia Praha) – nar. 27.6.1975
bilance v FC Vysočina: 91 zápasůDo Jihlavy přišel na podzim 2002 z třetiligové Sparty Krč a velmi rychle se stal brankářskou jedničkou, když ze sestavy dokázal vytlačit dosavadní oporu Jiřího Bartoše. Postupně stál u všech historických úspěchů FC Vysočina – postupu do semifinále Poháru ČMFS v sezóně 2003/04 a především pak u historického postupu do Gambrinus ligy v ročníku 2004/05. V nejvyšší soutěži mu přibyl zdatný konkurent v podobě Branislava Rzeszota, přesto na podzim 2005 nastoupil v deseti zápasech. V lednu 2006 se vedení klubu rozhodlo nebránit Vorlovi v překvapivé nabídce z pražské Slavie a místo v brance svěřilo Rzeszotovi.

Theodor Gebre Selassie (SK Slavia Praha) – nar. 24.12.1986
bilance v FC Vysočina: 20 zápasů / 2 góly
Nejmladší člen elitní jedenáctky do Jihlavy přišel jako talentovaný žák z Velkého Meziříčí v roce 1998. Stejně jako mnozí další se postupně prokousával jednotlivými mládežnickými týmy a ani jeho přechod mezi dospělé nebyl raketový. V juniorce se naplno zabydlel až na podzim 2006, když předtím hostoval v divizi ve svém rodišti. Už tento podzim však byl pro Theoše zlomový, neboť si ho trenér Bokša vytáhl do přípravy „áčka“ a na jaře loňského roku si připsal první druholigový start. Přes mladý věk si místo v se stavě udržel a jeho výkony ho vynesly až do kádru reprezentační „jedenadvacítky“. Nedlouho nato zaujal představitele Slavie natolik, že se v průběhu podzimu 2007 uskutečnil z pohledu FC Vysočina rekordní přestup do jednoho ze slavných pražských „S“.

Michal Kadlec (FC Vysočina Jihlava) – nar. 6.5.1976
bilance v FC Vysočina: 182 zápasů / 5 gólů
Z celé jedenáctky je v Jihlavě nejdéle. Přišel z Chrudimi v létě 1998, kdy FC PSJ začal budovat tým s ambicí na postup do II. ligy, ke kterému došlo o sezónu později. Kadlec k němu přispěl, ovšem vinou zranění či karetních trestů neodehrál takové množství zápasů, jak si on či trenéři představovali. Zranění se mu nevyhnula ani během druholigových let, ovšem hráč se bez ohledu na to stával stále významnějším členem sestavy. Výrazně se podílel na postupu do I. ligy a v ní pak svými výkony zanechal výborný dojem. V loňské sezóně však ani jeho přítomnost ke kýženému návratu do Gambrinus ligy nepomohla. Uplynulý podzim bohužel strávil na marodce, což se výrazně promítlo i do výsledků mužstva. Jaro by i s ním na klíčovém postu stopera mělo být o hodně lepší.

Ondřej Šourek (SK Slavia Praha) – nar. 26.4.1983
bilance v FC Vysočina: 142 zápasů / 6 gólů
Třetí aktuální Slávista mezi jihlavskou elitou na Vysočinu přišel jako starší žák v roce 1996 z Havlíčkova Brodu. Odchovanec Ledče nad Sázavou prošel velmi rychle mládežnickými týmy a už v sedmnácti letech si na jaře 2001 připsal čtyři druholigové starty. V druholigovém kádru se však zabydlel až za půldruhého roku a do té doby se stal stabilním členem sestavy. Zahrál si za reprezentační týmy U20 a U21 a byl u všech jihlavských úspěchů. Ke konci roku 2007 mu končila smlouva a tak se rozhodl po sedmi ročnících v dospělém dresu FC Vysočina učinit změnu. Na smlouvě se dohodl s pražskou Slávií a následná jednání mezi kluby vyústila v letní přestup.

David Kotrys (FK Dukla Banská Bystrica) – nar. 3.6.1977
bilance v FC Vysočina: 50 zápasů / 4 góly
Fotbalový cestoval přišel do Jihlavy v průběhu podzimu 2002 a celkem zde strávil dva druholigové ročníky. Zatímco ten první lze z jeho pohledu hodnotit jako průměrný, tak v sezóně 2003/04 na sebe upozornil výbornými výkony. Zejména v pohárovém tažení byl vynikající a proto nebylo v silách FC Vysočina jeho hostování z Bohemians prodloužit. Levý bek zamířil za velkou výzvou do kádru ostravského Baníku.

Michal Veselý (FC Vysočina Jihlava) – nar. 28.10.1980
bilance v FC Vysočina: 200 zápasů / 14 gólů
Po Michalu Kadlecovi je druhým nejdéle sloužícím hráčem Jihlavy. Navíc je rekordmanem v počtu startů v „áčku“ FC Vysočina. Do Jihlavy přišel ze Štok ve dvanácti letech, ale už v šestnácti zamířil do Slavie Praha. Zde se radoval z titulu dorosteneckého mistra, vojnu strávil v Dukle Dejvice a v létě 2000 se vrátil do Jihlavy do kádru nováčka II. ligy. Vyjma první sezóny je pevným článkem základní sestavy, v níž prožil vše dobré i zlé uplynulých letech. V posledních sezónách se stále častěji objevuje na postu pravého krajního obránce.

Marek Zúbek (FC Tescoma Zlín) – nar. 5.8.1975
bilance v FC Vysočina: 29 zápasů
Během ročního působení v prvoligovém kádru FC Vysočina si nejen mezi jihlavskými fanoušky získal vynikající renomé. Skvěle zastal roli defenzivního záložníka a neúnavně dokázal podporovat i ofenzívu. Konečný sestup nesl velmi těžce a byl připraven v Jihlavě setrvat v boji o návrat do Gambrinus ligy. Bohužel, jeho přestup z Ostravy se nepodařilo dotáhnout a Marek nakonec zakotvil v prvoligovém Zlíně.

Petr Vladyka (AFK Chrudim) – nar. 9.11.1974
bilance v FC Vysočina: 158 zápasů / 26 gólů
Když přišel na podzim 2002 z Blšan, tak asi málokdo tušil, že bude jedním z hlavních strůjců největších jihlavských fotbalových úspěchů. V roli ofenzivního záložníka tvořil hru, rozehrával standardní situace, nahrával na góly a nebo je sám střílel. Zejména na jeho výkony z prvoligového podzimu 2005, kdy zaznamenal 5 branek, se asi bude dlouho vzpomínat. Bohužel, poté již měly jeho výkony klesající tendenci, což nakonec v létě loňského roku vyústilo v ukončení v pět let trvající spolupráce a Vladyka se vrátil k futsalu a do domovské Chrudimi.

Jiří Malínek (FC Vysočina Jihlava) – nar. 21.8.1982
bilance v FC Vysočina: 165 zápasů / 13 gólů
Další dlouholetý člen jihlavského kádru, který však vinou četných zranění řadu sezón neabsolvoval kompletně. na Vysočinu přišel z Dačic v roce 1997 a již v dorosteneckém věku si na podzim 2000 připsal první druholigové starty. Jeho přínos pro tým narůstal s každou sezónou. Měl nemalý podíl na postupu do ligy a následném velmi důstojné premiéře v ní. Minulá sezóna 2006/07 se mu stejně jako celého týmu i vinou zranění příliš nevyvedla. Úraz kolene z dubna 2007 ho bohužel dosud nepustil na hřiště a podle všeho na něj vyběhne zhruba rok po zranění. Je však otázkou, v jakém to bude dresu.

Pavel Simr (1.FC Brno) – nar. 6.7.1983
bilance v FC Vysočina: 42 zápasů / 23 gólů
K místo v elitní jedenáctce mu stačila dvě hostování z Brna, které dělily dva fotbalové ročníky. Děkovat za to může svému střeleckému apetitu, který potvrdil v uplynulém podzimu a především pak v ročníku 2004/05, kdy se třinácti góly velkou zasloužil o historický postup. Svůj kladný vztah k FC Vysočina nijak nezapírá a proto věřme, že se brzy dočkáme jeho třetího návratu do jihlavských vod.

Tomáš Kaplan (1.FC Tatran Prešov) – nar. 3.4.1978
bilance v FC Vysočina: 159 zápasů / 42 gólů
Kanonýrská legenda novodobého jihlavského fotbalu přišel do Jihlavy ve starších žácích jako stoper. Po roce se vrátil do Polné, aby se o tři roky později opět jako stoper objevil extraligovém kádru staršího dorostu. Následoval však další návrat do Polné, kde se z mladého hráče stal kanonýr. Jeho gólů si povšimli i trenéři „áčka“ FC PSJ a Tomáš se tak v létě 1998 vrátil do okresního města. Tentokráte však na celých osm let, během kterých nastřílel 42 ligových či pohárových branek, byl u všech klubových úspěchů a stal se jednou z ikon FC Vysočina. Po prvoligovém sestupu se rozhodl změnit vzduch a v létě 2006 zamířil do Příbrami.


Při takto dlouhodobé anketě bude jistě zajímavý i pohled na „béčko“ historické jedenáctky. Ta má následující podobu (v závorce uvádíme současné působiště hráčů): Rzeszoto (???) – Demeter (Ružomberok), Vojtíšek (Německo), Ryška (ukončil kariéru, naposledy Holešov), Cihlář – Štohanzl (Teplice), Večeřa (Brno), Kufa (ukončil kariéru), Hekerle (Janovice) – Svoboda (Hradec Králové), Faldyna.


 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu