22.01.2010, Miroslav Fuks

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - jaro 2006

Desetiletí FC VYSOČINA JIHLAVA - jaro 2006Zima v roce 2006 byla skutečně urputná. Zrovna v roce, kdy fotbalisté FC Vysočina potřebovali zachránit I.ligu a stavaři dokončit práce na stadiónu, přišla jedna z nejhorších zim posledních desetiletí. Ač se to však zdálo neuvěřitelné, stavaři PSJ a SSŽ svůj úkol splnili. Už 31. ledna vztyčili dva dokončené stožáry umělého osvětlení a 9. února provedli první test reflektorů s 1.200 luxy. Zároveň do konce února provedli základové práce pro novou tribunu, spodní tři patra rohové věže a veškeré inženýrské sítě.

 

Měnit se začala podoba stadiónu v Jiráskově ulici a beze změn nezůstal ani prvoligový kádr. Ekonomická realita klub donutila uskutečnit přestup talentovaného záložníka Jana Štohanzla do Teplic. „Finance budou využity na pokrytí rozpočtu našeho klubu v roce 2006. Transfer je určitou kompenzací současného prázdného místa na pozici generálního reklamního partnera našeho klubu,“ informoval tehdy ředitel FC Vysočina Zdeněk Tulis. Rozpadla se též silná brankářská dvojice Vorel – Rzeszoto. Michalu Vorlovi zbýval poslední půlrok ze smlouvy s FC Vysočina a zcela nečekaně obdržel nabídku, která se těžko odmítá – z pražské Slavie! „Ke všemu došlo strašně rychle. Tento přestup představuje splnění mého snu. V klubu jsem snad odvedl dobrou a poctivou práci, za kterou se mi snad dostalo zasloužené odměny v podobě přestupu do Slávie. Vysočině tímto velmi děkuji,“ řekl bezprostředně po změně dresu gólman Vorel.
Tým v zimě nebylo jednoduché posílit, přesto se to podařilo. Necelých čtrnáct dní před zahájením soutěže tým přivítal ostříleného útočníka či ofenzivního záložníka Iva Svobodu. Ještě předtím přišel velmi zkušený brankář Libor Macháček, který se stal rezervou pro případnou absenci Rzeszota a zároveň vedl tréninky brankářů. „Chtěl jsem zkušeného hrotového hráče, což se nepodařilo, ale chápu možnosti klubu. Ale i tak si troufám říct, že budeme na jaře silnější. Minimálně o půl roku zkušenější. Macháčka a Svobodu beru jako rovnocennou náhradu za Vorla a Štohanzla. Štohanzl byl příslibem do budoucna, ale Svoboda má v lize odehráno devadesát utkání a je momentálně hotovějším fotbalistou. Tah na bránu nám na pravé straně zůstane,“ komentoval zimní změny v kádru trenér Karel Večeřa.
Ač se fotbalové jaro neúprosně blížilo, tak to klimatické bylo v nedohlednu. Přitom se 18. února mělo v Jihlavě hrát Brno. „Plocha je týden před zápasem absolutně neregulérní a výhled počasí neskýtá velkou naději na zlepšení. Ze hřiště jsme odvezli zhruba půlmetrovou vrstvu sněhu, pod kterou jsme našli neproniknutelnou zmrzlou krustu. Na plochu nyní navíc padají další centimetry sněhu. Zvažujeme proto dvě varianty – buď zápas připravit do Jihlavy a tím ho s největší pravděpodobností odložit a nebo zápas přesunout na Strahov. Tato varianta je finančně velmi nákladná a z pohledu našich fanoušků a reklamních partnerů velmi nepříjemná, na druhou stranu eliminuje riziko zranění a našim hráčům umožňuje zahájit velmi těžkou jarní část sezóny stejně jako ostatní kluby. Musíme si uvědomit, že již jeden duel odložen máme a každý další odklad přináší pro náš poměrně úzký kádr velké komplikace. Zvláště, když další domácí duel se Spartou chceme s určitostí odehrát doma a tím pádem, vzhledem k nejisté klimatické situaci na Vysočině, možná i odložit,“ řekl k tomuto problému Ing. Tulis. Představenstvo nakonec zvolilo pragmatické řešení. Jihomoravské derby tak proběhlo na Strahově a aktivnější Vysočině z něj vytěžila bod. O týden později navíc Vysočina dovezla velmi cenný zisk z Liberce za bezbrankovou remízu!
Dobrou zprávou byl i fakt, že se jihlavští fotbalisté 3. března podvečer dočkali prvního tréninku na přírodním travnatém povrchu domácího stadiónu a zároveň premiérově vyzkoušeli nové umělé osvětlení. Bylo načase, neboť následující den se měla v Jihlavě před televizními kamerami představit Sparta! Bohužel, rozhodčí ke zklamání domácího klubu, trávu jako regulérní neposoudil. Zápas byl odložen a Vysočina proto musela ponechat žlutý karetní trest pro obránce Kadlece, Vojtíška a Lišku až na důležitý match v Mostě. Zde Jihlava vedla, ale improvizovaná obrana ve druhé části dvakrát kapitulovala. Nejtěsnější prohrou skončil i další záchranářský duel na Slovácku. Vysočina poté nezvítězila ani v dalších šesti zápasech, v nichž získala pouhé tři body za bezbrankové remízy s Blšany, Mladou Boleslaví a v Jablonci. Přitom v těchto zápasech Večeřův tým sahal po vítězství. O body ho však připravovala střelecká nemohoucnost. Smolnou sérii završila domácí porážka se Spartou. Vyrovnaný duel, v němž tresty a zraněními sužovaná sestava Vysočiny dlouho odolávala favoritovi, rozhodl hlavou po rohovém kopu v 79. minutě Sivok. Do paměti fanoušků se však spíše zapsal incident mezi trenérem Večeřou a stoperem Řepkou, jenž nakonec od disciplinární komise obdržel pokutu ve výši 50 tisíc korun.


Vysočina byla v tabulce poslední a právě v tento moment přišlo její procitnutí. Střelecké probuzení nejdříve odnesla v důležitém utkání Strakova Plzeň (2:0) a Jihlava se tak radovala z první výhry po jedenácti zápasech! V dalším kole jela Vysočina vyhrát do Zlína a to se jí díky trefě Pešky dařilo až do 89. minuty, kdy přišlo vyrovnání... Když však Vysočina o týden později na domácí půdě smetla Olomouc 3:0, ocitla se 2 kola před koncem na kýženém 14. místě tabulky s jednobodovým náskokem na Plzeň. Ten nezměnilo ani předposlední kolo, v němž Jihlava propadla v Mladé Boleslavi. Záchrana byla před posledním kolem velmi blízko. Plzni by k ní dopomohla pouze výhra na Spartě a Vysočina by nesměla doma porazit Slavii. Tato konstelace však nakonec byla tragickou realitou. Sparta na čele s Řepkou v zápase podala mizerný výkon a svěřencům kouče Straky na Letné umožnila záchranářské křepčení. Vysočina Slavii bojující o evropské poháry zdolat nedokázala...


„O Spartě se vždy říkalo, že je železná. Nyní však ukázala, že je rezavá,“ řekl bezprostředně po sestupovém okamžiku ředitel Tulis, který ve svém monologu pokračoval: „Postupem do I. ligy jsme předběhli dobu. Na nejvyšší soutěž jsme nebyli připraveni po stránce stadionu, rozpočtu ani hráčského kádru, a proto jsme měli obrovské obavy. Mohu však říct, že jsme obstáli se ctí. Sestupem se svět nezbořil, neboť naše filozofie je dlouhodobá. Mezi elitu se chceme co nejdříve vrátit natrvalo!
Jaro však přineslo i příznivé zprávy. Juniorka se v premiérovém ročníku dokázala zachránit v MSFL, všechny mládežnické týmy udržely své postavení mezi českou elitou a navíc krajští zastupitelé 28. března schválili dotaci 35 milionů korun na druhou část rekonstrukce fotbalového stadionu v Jiráskově ulici. Na to zareagovalo jihlavské zastupitelstvo 18. dubna a schválilo dokončení I. etapy rekonstrukce stadiónu včetně nové tribuny pro 2.428 diváků, parkoviště a obou rohových objektů.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu